Äggfritt  Bjudmat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Lyxmat  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Krispiga grönsaksbollar

Hej!

De här goda, krispiga bollarna älskas av de flesta! Perfekt vegetarisk och vegansk bjudmat. Picklad röd lök är en sån där grej som jag bara älskar. Enkelt, delikat och effektfullt. Jag kan ha det till allt. Nästan. /Susanne

Krispiga grönsaksbollar med picklad röd lök & dipsås, 4 portioner

200 g morot eller annan rotfrukt/grönsak du gillar

2 cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

1 grön chili

2 dl kikärtsmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 dl sodavatten

1 msk tahini sesampasta (eller sesamfrö)

olja till stekning

till servering: picklad röd lök, dipsås (nedan) och blandad sallad

  1. Gör picklad rödlök och blanda dipsås (nedan).
  2. Riv morot, ingefära och vitlök, hacka chili.
  3. Sikta ihop mjöl, bakpulver och salt.
  4. Rör ner sodavatten och tahini, blanda till en jämn smet.
  5. Tillsätt resterande ingredienser. Låt stå medan du förbereder en blandad sallad.
  6. Hetta upp olja i en stekpanna/gryta, oljan bör gå upp ett par centimeter från botten av pannan.
  7. Klicka ner 1-2 msk små bollar av smeten med hjälp av två matskedar. Stek/fritera runt om tills de är gyllene. Ta upp och lägg på papper för att låta oljan rinna av.
  8. Servera bollarna med sallad, dipsås och picklad röd lök.

 

grönsaksbollar

Dipsåsen som Beppe ville ta intravenöst.

dipsås 

1 dl ljus japansk soja

0,5 dl risvinäger

1 salladslök, strimlad

2 msk sesamfrön, rostade

1/2 röd spansk peppar, finhackad (eller efter egen smak)

Blanda samtliga ingredienser.

Tips: en snabbare variant på dipsås är färdig sweet chilisås eller tjock yoghurt (soja eller vanlig för alla som inte äter veganskt) blandad med mango chutney.

dipsås

Och den goda, enkla löken.

rödlök

Picklad rödlök

2 röda lökar

0,5 dl vinäger (vit, röd eller äppelcider)

1 nypa socker

0,5 tsk salt

  1. Koka upp ca 1 liter vatten.
  2. Skär under tiden löken i mycket tunna skivor. Lägg i ett durkslag i diskhon.
  3. Slå vattnet över löken, låt rinna av.
  4. Blanda vinäger, socker och salt.
  5. Lägg ner löken i vinägerblandningen. Rör om och låt stå och dra, gärna minst en timme.
  • Stefan

    Hej, vad blev det för fel, när vi skulle frittera ”bollarna” så löste de upp sig. Fick steka bollarna istället. Blev inte riktigt bra när de stektes heller.

    • Susanne Jonsson

      Hej Stefan! Vad tråkigt att det inte blev bra. Det är svårt att veta när man inte är på plats, men jag tänker på två saker. Dels kan man behöva korrigera mjöl- och vätskemängden beroende på grönsakerna, det ska vara en klibbig smet, lite fastare än hummus. Sedan är det viktigt att pannan och oljan är ordentligt varm när man lägger i bollarna. Hör av dig om du funderar på fler saker. Allt gott!

  • Anna J

    Kul med vegetarisk vecka. Blir sugen på att testa flera av dina recept.

    • Susanne Jonsson

      Tack Fina Anna! Pepp på veg!