Äggfritt  Bjudmat  Lyxmat  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Grymma gyoza

Ibland är man sugen på det där lilla extra. Plock- och pysselmat. Då passar det bra att laga gyoza!

Här kan du se mig och Emma Hamberg laga Gyoza steg för steg.

Skärmavbild 2015-03-09 kl. 07.22.29

Gyoza, 20 st (ca 4 port plockmat/förrätt)

1 pkt gyozablad, frysta ca 20 st

olja till stekning

Tina gyozabladen, gärna i kylskåp natten innan. Gör valfri fyllning (nedan), låt svalna. Blanda ihop dipsås (nedan). Montera Gyoza: Pensla kanten på halva degbiten med vatten, lägg drygt en tesked fyllning i mitten. Vik ihop till ett halvmåneformat paket. Nyp ihop kanterna till ett fint paket, som en solfjäder. Tryck till så det bildas en mjuk båge och platt botten. Upprepa med resterande degblad. Hit kan du förbereda några timmar innan om du packar in dem i plastfolie och ställer i kylen. Vid servering: Hetta upp en stekpanna, häll i olja. Lägg i gyoza med botten nedåt, stek tills bottenytan är gyllene, bara på en sida. Häll på ett par matskedar vatten, täck med lock och låt koka en minut. Lyft av locket, låt vattnet ånga av. Klart!

Servera med dipsås, sweet chilisås eller soja.

svamp- & tofufyllning

3 cm bit färsk ingefära, skivad

1 liten gul lök, i bitar

2 klyftor vitlök

1/2-1 röd spansk peppar, urkärnad

200 g färsk svamp tex champinjoner

2 salladslökar, strimlade på snedden

100 g tofu, smulad

1/2 dl färsk koriander, hackad (valfritt)

svartpeppar, japansk soja

Mixa ingefära, lök, vitlök, spansk peppar och svamp med kniven i matberedare. Det ska vara bitar kvar så stanna i tid. Stek svampmassan i olja till all vätska kokat in, smaka av med soja och svartpeppar. Låt svalna. Rör ner salladslök, tofu och koriander.

sesam- & grönsaksfyllning

200 g vitkål, finstrimlad

1 morot, finstrimlad

1/2 röd spansk peppar, urkärnad

2 salladslökar, strimlade på snedden

3 cm bit färsk ingefära, riven

2 msk oystersås

2 msk sesamfrön, rostade alt 1/2 dl hackade, salta jordnötter

1 ekologisk lime

sesamolja till stekning, japansk soja

Woka vitkål, morot och spansk peppar hastigt i olja. Rör ner resterande ingredienser, smaka av med svartpeppar, soja, rivet limeskal samt lite saft. Se till att all vätska kokar in. Låt svalna.

dipsås

1 dl japansk soja

1/2 dl risvinäger

1 salladslök, strimlad

2 msk sesamfrön, rostade

1/2 röd spansk peppar, finhackad (eller efter egen smak)

Blanda samtliga ingredienser.

  • Anna J

    Tänk att det finns så mycket spännande och till synes gott som man ännu inte har huniit smaka och laga till. Så himla kul tycker jag. Det här måste jag spana in och testa nån gång. Ha en fin helg bästa Susanne!

    • Susanne Jonsson

      Tack Anna! Önskar dig en skön söndag. Hoppas du får vara ute i solen!