Äggfritt  Bjudmat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Lyxmat  Mat att förbereda  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Champinjonstroganoff

När jag vill göra något lite lyxigare vegetariskt är det här ett favoritrecept jag ofta återvänder till. Inga konstigheter, en krämig, värmande gryta baserad på champinjoner eller den svamp du gillar.

Såhär gör jag:

Skölj, dela och fräs 1 pkt färska championer i smör. Tillsätt 1 hackad lök och fräs nån minut. Häll på 1 dl vitt vin, låt det koka in. Tillsätt 2 dl kokbar crème fraîche, valfri fetthalt. Koka några minuter, smaka av med soja och peppar. Ibland har jag i fransk senap. Eller vilken senap som jag råkar ha hemma. Servera med sallad, pasta eller potatis. Eller varför inte ett fräscht blomkålsris?

Jag gillar stark mat, så jag brukar tillsätta en strimlad chili i svampen.

kycklinggryta-3-web

Tips 1

Om man vill ha en mer mättande gryta så tillsätter man sist av allt 1 burk färdigkokta kikärtor eller bönor, den sort man gillar.

Tips 2

Om man vill köttifiera är det bara att tillsätta rester från söndagssteken, lite grillad kyckling eller steka med kycklingstrimlor från början.