Bjudmat  Ekologiskt på budget  Lyxmat  Okategoriserade  Recept  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Älskade raggmunk!

Det här är en rätt som mättar och ger mersmak. Palsternacka kryddar raggmunkarna lite extra som serveras med en beroendeframkallande purjocrème. Krispigt, sött äpple passar bra till och kanske någon skiva vegetariskt eller vanligt bacon till?

Raggmunk på palsternacka med svampfräs & purjocrème, 4 port

2 ägg

4 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk salt

400 g palsternacka

400 g potatis

smör till stekning

till servering: skivat äpple och ev knaperstekt, ekologiskt bacon

Börja med att göra purjolökscrème och svampfräs (nedan). Vispa ihop ägg, hälften av mjölken, mjöl och salt till en slät smet. Tillsätt resterande mjölk. Finriv palsternacka och potatis i matberedare, rör ner i äggsmeten. Stek 8-10 raggmunkar gyllenbruna i smör. Varmhåll i ugn, 100° om du vill, servera med purjocrème, svampfräs, äpple och ev bacon.

Purjocrème

1 purjolök, ca 200 g

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde

salt, vitpeppar

1 msk smör

Tvätta och skär purjolöken i ca 2 cm stora skivor. Koka dessa i mjölk och grädde 10 minuter. Häll av men spara vätskan ifall du behöver späda purén senare. Mixa purjolöken med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och smör. Du kan förbereda allt och värma på just innan servering.

Svampfräs

300 g blandad, färsk svamp i bitar

0,5 röd chili, urkärnad och hackad

1 gul lök, strimlad

1 citron, pressad och lite av det gula skalat rivet

olja till stekning, salt

Stek svamp i olja tills vattnet kokat in, lägg i chili och lök, stek några minuter. Tillsätt citron, koka ihop och smaka av med salt. Ställ åt sidan till servering.

IMG_6392.JPG

Potatis, underbara råvara.

Än en gång: TACK för denna fina tittarbild, jag blev SÅ glad!

  • Ingmari

    Åååhhh så gott! Längtar ofta efter precis det du gör.

  • lisa

    glömde att berätta att jag gjorde din torsk, med allt i en ungsform, blev jättegott dock byte jag ut rosmarin till annan krydda

    • Susanne Jonsson

      Hej lisa! Vad roligt att höra! Tack för att du berättar för mig. Sov gott!

  • lisa

    älskar också raggmunk, hade för någon veckan sen. Jag är från skåne och här åt vi det mycket under min uppväxt, med fläsk och lingon

    • Susanne Jonsson

      Så gott Lisa! Lingon är verkligen ett härligt bär.

  • Liljan

    Nu, så talar vi favoritmat här,.. mums! Jag hade ofta halsfluss som barn och ville då inte ha NÅGOT att äta.. det enda var när min lilla mamma sa ” om jag steker dej lite raggmunk, äter du lite då?” JAA-då gick det bra!! Vi åt alltid bara med stekt fläsk o lingon, gör så fortfarande, fast det blir inte så ofta. Gör hellre som pannkaka i ugn, på samma sätt. Oj, va´ sugen jag blir…
    Ha en fin dag! Kram, Liljan

    • Susanne Jonsson

      Hej Liljan! TACK för att du berättar, det är jätteroligt att få höra om matminnen som väcks upp. Kallar ni det samma som vi, potatispannkaka när man gör i ugnen? Ha en fin kväll! Kram

      • Liljan

        Hej igen Susanne, vi kallar det faktiskt Raggpannkaka. Jag tar lite av fläsket i små bitar i botten, steker på det i ugnen lite, sen på med ”smeten” (jag har inte så mycket mjöl i min) och till sist fläskskivor,.. (många) överst, med lite salt o vitpeppar på. I ugn ca: 1 tim. mmm!!!
        Alla kanter ska vara bruna o knapriga,..de fyra hörnen brukade min bror o jag fajtas lite över när vi var små, haha!! Jamen, visst är det så att matminnen är helt underbara !! Ofta är det också tack vare dej som man blir påmind om både det ena och andra, ibland saker som man åt ofta som barn eller rätter som man ätit någon gång-någonstans och vips så är man där igen.. TACK igen Susanne för din härliga blogg o finfina bilder och för att du är du! Viktigt att säga tack med jämna mellanrum.. Stor kram från ett soligt Blekinge- Liljan.

        • Susanne Jonsson

          Åh vad mysigt med Raggpannkaka! Blir SÅ sugen Liljan! TACK för dina fina ord, det gör mig jätteglad att höra att du trivs här! Stor kram

  • Emma

    Tar du mjölig eller fast potatis till raggmunk?
    Lustigt, jag hade precis skrivit raggmunk på min veckomeny när jag gick in här!:-)

    • Susanne Jonsson

      Tjohooo Emma! Jag tar fast potatis, har hittat en god, ekologisk sort jag kör med. Den får funka till allt!

  • annika-linnea

    Jag älskar raggmunk! Östergötlands landskapsrätt!! Gott!Gott!

    • Susanne Jonsson

      Jamen just det annika-linnea! Vad roligt att du gillar! Ha en superfin kväll!

      • annika-linnea

        Jag, annika-linnea, tog bilden på potatisen!

        • Susanne Jonsson

          Tack och tusen tack för att du skickade den annika-linnea! Jag älskar den! Jättefin. Ha en superkväll!

    • Ami

      Håller med i allt! Hela min familj är galen i det. Är det att vi bor i Östergötland månntro

      • annika-linnea

        Sant! Finspång!

      • Susanne Jonsson

        Heja Östergötland! 😀