Bjudmat  Ekologiskt på budget  Lyxmat  Okategoriserade  Recept  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Älskade raggmunk!

Det här är en rätt som mättar och ger mersmak. Palsternacka kryddar raggmunkarna lite extra som serveras med en beroendeframkallande purjocrème. Krispigt, sött äpple passar bra till och kanske någon skiva vegetariskt eller vanligt bacon till?

Raggmunk på palsternacka med svampfräs & purjocrème, 4 port

2 ägg

4 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk salt

400 g palsternacka

400 g potatis

smör till stekning

till servering: skivat äpple och ev knaperstekt, ekologiskt bacon

Börja med att göra purjolökscrème och svampfräs (nedan). Vispa ihop ägg, hälften av mjölken, mjöl och salt till en slät smet. Tillsätt resterande mjölk. Finriv palsternacka och potatis i matberedare, rör ner i äggsmeten. Stek 8-10 raggmunkar gyllenbruna i smör. Varmhåll i ugn, 100° om du vill, servera med purjocrème, svampfräs, äpple och ev bacon.

Purjocrème

1 purjolök, ca 200 g

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde

salt, vitpeppar

1 msk smör

Tvätta och skär purjolöken i ca 2 cm stora skivor. Koka dessa i mjölk och grädde 10 minuter. Häll av men spara vätskan ifall du behöver späda purén senare. Mixa purjolöken med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och smör. Du kan förbereda allt och värma på just innan servering.

Svampfräs

300 g blandad, färsk svamp i bitar

0,5 röd chili, urkärnad och hackad

1 gul lök, strimlad

1 citron, pressad och lite av det gula skalat rivet

olja till stekning, salt

Stek svamp i olja tills vattnet kokat in, lägg i chili och lök, stek några minuter. Tillsätt citron, koka ihop och smaka av med salt. Ställ åt sidan till servering.

IMG_6392.JPG

Potatis, underbara råvara.

Än en gång: TACK för denna fina tittarbild, jag blev SÅ glad!