Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sallad  Tips  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Vegetarisk Valentin

Årets Valentinmeny är specialkomponerad med inspiration från en bok jag fick till mig i somras, den är skriven av Isabel Allende och utgår från maten som afrodisiaka. Råvarorna är således speciellt utvalda för att maximera kärleken. Håll i hatten! Skämt åsido, jag tycker att all kärlek är värd att uppmärksammas, varje dag, som den gåva det är. Kanske är det en tête a tête med kärleken eller så är det en kväll med tjejerna/grabbarna, goda vänner, helt nya vänner, kollegorna, de här rätterna passar lika bra oavsett.susanne_champagne

Menyn inleds med knapriga aptitretare med len getostkräm på sesamkex följt av en superfräsch sallad på mango och fikon med en ingefärs- & citrusvinägrett (nedan).  Till varmrätt en läcker svamprisotto, gärna med tryffel (enligt Allende är tryffel mycket afrodisiskt, eller vad det nu heter) 😀 Nu är det svårt att hitta tryffel, men det går bra att använda tryffelolja.

IMG_5970.JPG

Doften av den här risotton är rent ut sagt förförisk och intressant nog sägs lagrad ost vara stimulerande. Och när jag läser vidare ser jag att den här rätten är rena rama dunderhonungen för vuxna.

Men, nu ska vi avsluta måltiden på ett klassiskt snyggt och oemotståndligt sätt.

chokladmousse1-94-web

Desserten är en len, härligt krämig chokladmousse. Choklad är, gissa vad?! Just det, klassisk romantik. Jag gillar att Isabel Allende skriver att om moussen faller ihop kan man alltid använda den för massage, hahaha… Alla tips är bra, så får man välja själv.

Här hittar du recept på min enkla charmerande chokladmousse.

valentindel1-2-web

Och här nedan kommer recept till förrätten.

Afrodites sallad med granatäpple, citrus- & ingefärsdressing

Den här ljuvliga salladen är lätt och fruktig men samtidigt smakrik och intressant att äta. Vinägretten med färsk ingefära och citron är fullständigt underbar. Och råvarorna, ja, vid det här laget vet ni. Granatäpple, päron, fikon och mango. Ren kärlek. Rakt ner i magen.

Såhär enkelt fixar du den:

1. Vispa ihop 1 dl olivolja, saft från 1 citron, färskriven ingefära efter egen smak ca 1 msk, en nypa salt och svartpeppar. Lägg i en strimlad salladslök.

2. Lägg salladsblad på ett fat, jag hade endive och hjärtsallad.

fikonsallad-2-web

3. Strö på bitar av mango, päronklyftor, strimlad salladslök och granatäpplekärnor. Allt utom päron kan du förbereda och ställa hela fatet i kylen. Jag brukar även ha granatäpplekärnorna i en separat skål i kylen, så de inte färgar. Lägg på vid serveringen.

fikonsallad-3-web

4. Häll upp hälften av dressingen i ett glas eller skål och ställ i mitten på fatet. Skiva färska fikon eller någon annan frukt och lägg runt om.

fikonsallad-26-web

5. Lägg på päron och granatäpple samt ringla på resterande dressing vid servering. Om du vill så serverar du med varm baguette.

chokladmousse1-120-web

Tycker att det är lite extra viktigt att duka fint, tända ljus och ställa fram färska, vackra blommor en sånhär afton. Och rosor är alltid rosor.

Ha en jättefin kväll allihopa!