Bjudmat  Buffémat  Julmat  Kökshemlisar  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Tips  Vardagslyx 

Världens godaste köttbullar

Minns ni någon maträtt som var sådär extra gott när man var liten? För mig är det helt klart morfars småplättar med nykokt sylt och mormors köttbullar (inte samtidigt, även om det säkert också skulle ha gått bra för min del!). Och mormors bröd såklart. Och morfars nyfångade, smörstekta fisk (sik, fjällröding, öring eller bäckforell). Och smörstekt suovas i fjälls. Jag har haft förmågan att göra köttbullar i väldigt många år nu och man kan tycka att med alla mina utbildningar och det så borde jag vara expert. Men, det blir ändå aldrig som mormors. Jag får vackert träna vidare. Till min hjälp har jag familjens grundrecept.

Mormors köttbullar

500 g ekologisk köttfärs av nöt, eller älgfärs
1 dl ströbröd eller havregryn
1 dl mjölk
1 liten gul lök, riven eller finhackad och fräst i smör
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk kalvfond
1 tsk soja
2 tsk senap
2-3 msk potatismjöl eller idealmjöl
smör till stekning
till såsen: 2 dl grädde (valfri fetthalt men kokbar), senap, kalvfond, salt, peppar
till servering: kokt potatis, lingon, pressgurka

Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter. Blanda färs, peppar och salt. Nu börjar färsen bindas ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl. Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma små köttbullar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper. Stek bullarna gyllene i smör i omgångar. Flytta över till en annan panna. Efter sista stekningen slår du grädde i pannan, kokar upp och smakar av med kalvfond, senap, salt och peppar. Red av med majsena om du önskar tjockare sås. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen eller servera dem separat.

Lagas med stor kärlek för bästa resultat, servera med lingon, pressgurka och kokt potatis.

Not: mormor skulle inte ha senap i vare sig smeten eller såsen. Det är mitt påfund. Ibland har hon en nypa kryddpeppar i smeten. Hon bräserar köttbullarna efter stekning i någon dl vatten till vardags. Grädden är för speciella tillfällen.

 

Omtanken man lägger i att rulla köttbullarna reflekteras i smaken. Att någon har bemödat sig jobbet.

Att steka löken innan ger en härligt, mustig smak till köttbullarna.

 

Hur gör du dina köttbullar? Vad serverar du helst till?