Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Bröd  Buffémat  Fika  Fräscha sallader  Glutenfritt  Här är ditt kylskåp Susanne  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Rester  Sallad  Snabblagat  Sommarmat  Söndagsbaka  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vegetariskt 

Smördegstarte med lyxiga toppings

Ikväll blir det en krispbakad smördegstarte. En  vårfräsch ”öppen” paj. En paj utan äggstanning, ultrasnabb rätt med massor av smaker. Plockmat, förrätt, aptitretare eller som en lätt huvudrätt. Under tiden den gräddas snor du snabbt ihop en grönsallad.

susanne

Jag fyller den gärna med späd broccoli, sparrisbroccoli som det heter i butik. Sparris passar utmärkt, även om det är några veckor bort innan den är i säsong. Basen är vegetarisk, jag tycker det är praktiskt så väljer man själv vad man vill ha på.

paj_skinka

När den svalnat något garnerar du alltså med något du själv gillar. Serranoskinka, fikon och brie se bilden ovan, eller rökt lax och citron eller pepparrot (bilden nedan) är några förslag.

paj_lax_insta

Det här receptet är perfekt bjudmat, så spara till kommande vårkalas. Jag bakar på den färdiga smördegen, man får självklart göra egen och det finns även en glutenfri variant i frysdiskarna.

Receptet hittar du här!

Foto idag: Nils Pejryd, SVT

  • Lisen

    Vad gott det såg ut på tv:n. Salladen var oxå fin. Jag tycker ibland att endivesalladen är väl besk för min smak men jag ska testa att blanda ut den som du gjorde. Tack för mycket inspiration!

    • Susanne Jonsson

      Hej Lisen! Tack! Vad roligt att du gillade och berättar för mig. Ja, endiv brukade vara mer bitter förr, eller så har mina smaker ändras, men nu känns den inte så bitter längre.

  • Liljan

    Hej Susanne, det ska bli kul att ses i rutan igen! Gillar verkligen den färdiga smördegen, perfekt att ta till om man har bråttom. Jag gör den ibland som en pizza med.. vad som finns i kylen, helt grön ibland eller med lite salami el. dylikt!
    Gissa om jag blev sugen på köttbullar när jag såg dina bilder! Jag gör dem nog lite som mormor… har inte testat senap,.. än :)! Jag önskar en trevlig helg till dej och alla andra här i skafferiet!! Kram, Liljan

    • Susanne Jonsson

      Hej finaste Liljan! Tack och vad roligt att du är med oss ikväll!

  • Ingmari

    Stort tack för upplysningen om glutenfri deg. Har inte hört talas om men faktiskt sökt.

  • Ingmari

    Självstavningen… om den kunde laga mat själv och bjuda på också… Bjudrätt ska det vara.

    • Susanne Jonsson

      haha, verkligen!

  • Ingmari

    Men så proffsigt utseende på rätten. Som du skriver: Perfekt bjuda att impa med.

    • Susanne Jonsson

      1000-Tack Ingmari!