Bakat  Bjudmat  Buffémat  Fika  Mat att förbereda  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Söndagsbaka  Tips  Vegetariskt 

Säg hej till Chemlan!

Hej allihopa! Tänkte precis skriva om semlor när jag fick Johannes fråga i förra inlägget. Tack Johannes! Visst är det roligt med alla semmelhybrider som poppar upp? Jag har int hunnit baka wrapsemlan än, har ett par andra under utveckling. Men, jag har som Johannes fastnat för salta småsemlor, som naturligtvis int alls är semlor. Men, de är naggande goda och väääldigt söta. Tack Annika som hittade på namnet! För liksom amerikanerna har sin Cronut (friterad croissant doughnut) och pretzel croissant, har vi nu våran Chemla! Hybrider är hett, det bara är så.

semlor-66

Ni kanske redan har listat ut det, de är alltså gjorda på pâte a choux, eller branddeg som det heter på högsvenska. I köket säger vi pâte a choux, så jag använder det franska namnet. Det är en blandning mellan deg och smet kan man säga. Det blir 15-20 småchemlor av den här satsen.

Du behöver:

1,5 dl vatten

75 g smör

1 nypa chilipulver

1 tsk strösocker

80 g vetemjöl

2 ägg

Koka upp vatten, smör, chili och socker, dra kastrullen från plattan. Vispa ner mjöl så det blir en tjock degklump/redning. I vissa recept gör man detta på spisen, jag gör det, MEN då är det jätteviktigt att inte det blir för varmt och att det inte kokar länge för då ändras proportionerna. Låt svalna något, byt redskap till träslev och rör ner lätt uppvispade ägg, lite eftersom, i ca 5 omgångar. Rör 5-10 minuter. Rör tills smeten släpper kanterna. Om smeten spricker, så prova att tillsätta lite vatten.

Här kommer några steg-för-stegbilder:

27022014-pateachoux-3

Mjölet kommer i.

27022014-pateachoux-4

I med ägg.

27022014-pateachoux-6

Klart!

27022014-pateachoux-7

Upp i påse med stjärntyll. Det är roligt att spritsa!

27022014-pateachoux-9

Spritsa ut på bakpapper och grädda 25-30 minuter i 200 grader mitt i ugnen. Öppna int luckan under gräddningen. Då kan de sjunka ihop.

27022014-pateachoux-12

Här har jag spritsat ut dem som puffar, men nästa laddning kommer bli avlånga, som éclairs. Någon som kan komma på ett bra namn för det?

semlor-25

Fyllningen då?

200 g naturell färskost

1 dl vispgrädde

valfri smaksättning

Vispa ihop grädde och färskost med elvisp till en spritsbar kräm, smaksätt med rivet citronskal och salt. Där man brukar ha mandelmassan gjorde jag en salt variant: Hackade ihop grillade, torkade tomater, rostad mandel, riven lagrad hårdost och rucola. Det blev väldigt gott. Söt fyllning med mandelmassa och vispad grädde är också fullkomligt ljuvligt.

semlor-31

Montera.

semlor-48

De är bara SÅ gulliga!

semlor-52

Och goda. Älskar brytningen med syran från citron, knaprig mandel och krämig färskost. Passar perfekt som aptitretare, småplock eller buffémat.

semlor-71

Pudra på lite mjöl om du vill fixa slutlooken! Väljer du en söt fyllning kör du florsocker istället.

Grejen med den här grunddegen är att det med lite handpåläggning på väldigt enkla ingredienser som många ofta redan har hemma, blir ett fenomenalt, klassiskt bakverk. När man sedan piffar det och sätter sin egen prägel på det blir det dessutom ofta väldigt roligt och kreativt utan att det kostar jättemycket. Det finns dessutom en viss impafaktor på att göra egna petit choux 😀 Jag tror att petit chouxer i olika former har stor chans att segla upp som trendbakverk även här i Sverige.