Bjudmat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Rester  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

När resten blir festen

Omelett-14-web

Att använda upp sina matrester är inte bara bra för klimatet, det är bra för plånboken och kreativiteten också. Och det kan bli riktigt gott! Bygg om dina rester som husmödrar och kockar gjort i alla tider. Ekonomiskt, enkelt och smart.

Här kommer min lista på

Topp 10 supergoda resträtter 

1. Gratäng/allt i ett

Blanda ihop ett gäng goda saker, in i ugnen med det!

Underbar pastagratäng med bacon & broccoli

Korvpanna, se nedan. Massa grönsaker och korvslantar som vänds upp med färsk spenat och fetaost efter gräddningen och serveras med salsa eller yoghurt. Hiss vips vardagslyx!

Och såklart: en läcker Lasagne, i en enkel variant för vardagen.

Eller en Mac & cheese med krispigt täcke? Passa på att använda upp bröd som blivit lite torrt!

korviugn-55-web

2. Ägg & Omelett

Ägg är en riktig skafferiräddare såväl vardag som helg. Därför får den en egen punkt. Tänk bara på äggröran, gratängen och denna klassiska, fräscha

Ugnsomelett med räkor

Blev det potatismos över? bind ihop till en smet med ett ägg (ta i lite potatismjöl om smeten blir för lös), forma till biffar, vänd i ströbröd om du vill och stek i smör. Servera med bacon & lingon. Samma teknik kan du använda med rivna grönsaker, bind ihop som en smet med ägg, mjöl (jag gillar kikärtsmjöl i grönsaksbiffar) och stek biffar i smör.

3. Pannkaka

Finns så många goda varianter. Allt från raggmunk till smakrika, glutenfria på havre!

Här hittar du världens godaste Ugnspannkaka. Frysta bär och frukt är bra tillbehör. Äpplen som börjar bli mjuka går utmärkt att steka i smör och dofta över kanel. All frukt går att frysa in, innan den blir dålig, skär i bitar innan, använd i drömgoda smoothies! Banan behöver man int skala, lägg in den hel i frysen, spola i kallt vatten och skala innan du mixar den.

4. Pizza & Paj 

Man kan ha det mesta på en pizza. Och man kan använda en färdig botten när man har brådis, se här 🙂

Rullpizza på ett kick!

Vinterpizza, vegetarisk

Och paj, det är ju bara så gott och uppskattat. Har du potatismos? Orkar/vill du inte göra deg? Prova det här, en saftig Shepherds pie. Den här grönsakssmulpajen är perfekt att använda upp rester i. Och Pekkas sagolika lökpaj kan man enkelt bygga om med lite fantasi och de ingredienser man har hemma!

IMG_5755

5. Pytt i panna

Det är något magiskt med pytt ändå. Man tar några anspråkslösa ingredienser och steker upp tillsammans och hiss vips: en ren smakexplosion!

Pytt i ugnen

Vacker rotfruktspytt

Pastapytt

6. Gryta/panna

Bind ihop diverse ingredienser med tomatsås eller gör en krämig med mejeriprodukter och ost.

Pastasås, funkar alltid. Det här är ett bra grundrecept att utgå från.

Shakshouka-älskar den!

IMG_4422

Läcker Böngryta

Kålälskarens korvgryta

kycklinggryta-11-web

7. Wok

Wok är underskattat. Kanske wokade vi för mycket på 90-talet? Hurusom, är det en grymt bra tillagningsmetod. Speciellt när man har bråttom.

Härlig wok med röd curry

Fried rice är också enkelt och smakrikt sätt att piffa överblivet ris och såsskvättar.

8. Soppa

Servera som tacos med små skålar av rester.

Här hittar du recept på 10 suveräna soppor 

IMG_4949

9. Sallad

Flexibelt, enkelt och uppskattat av många.

Ljuvlig laxsallad

Och här klimatsmarta sallader

Eller gör en urtjusig Matlåda de lux: varva allt möjligt i en burk  och kalla det Gretas gröna (eller vad du nu tycker är passligt för din burk)

Sallainajar-55-web

Ljummen sallad med rostade rotfrukter

10. Mackor & wraps

Här är det bara att gå lös i fantasin! Kalla mackor, varma mackor, mackor till soppa?

Pannbiff, röd lök, majonnäs, rivna morötter, humous, grillad kyckling, skivad söndagsstek, stekt ägg, kökt ägg, korv, sallad, jalapenos, pesto, senap you name it!

Torrare bröd blir perfekta varma mackor, eller fylla med ost och skinka, doppa i äggsmet och steka upp som fyllda fattiga riddare. Grymt till soppa. Det blir också toppenbra krutonger: riv brödet i bitar. ringla på olja, salta och rosta gyllene i ugnen. Eller gör ett ”lock” till en klassisk, fransk ostgratinerad löksoppa.

Enchilada och quesadillas är också riktiga restriddare, genast blir det lite roligare och festligt av rester som ost, köttfärssås, tacofärs, kyckling, skinka och tacosalsa.

Glöm int att egenbakade bröd och kakor är ett bra sätt att få använda tex riven frukt och grönsaker eller mojset från juicepressen. Kanske baka egna morotstortillas? Passar bra till sportlovets utflykter. Men mer om det senare i veckan.

Kycklingmacka-48

Och när man har rensat upp i sina kylar och frysar finns det nu plats för ett nytt system. Det här tycker jag är supersmart!

 

 • Ingmari M.

  Wow, vilka goda recept och bra idéer! Och så fantastiska foton! Vem tar bilderna? De blir så bra att jag nästan slukar plattan jag tittar på. Mmmm… Men det blir att provlaga på riktigt för allt du skriver om ger superbra inspiration. Tack! Särskilt efter influensan med nedsatt aptit så är det skönt med tips och påputtning.

  • Susanne Jonsson

   Hej Ingmari, vad skönt att du är piggare nu! Önskar dig en toppendag och ett snabbt återhämtande. Det är jag som tar korten, ibland är det någon kollega, men då skriver jag ut namnet. Roligt att höra att du gillar mina bilder, jag är så ny bakom knapparna så all uppmuntran är extra värdefull =)

 • Anna J

  Vilken inspirerande text. Jag gör en del av det redan, t ex paj, omelett men jag fick massor av bra tips. Tack fina Susanne!

  • Susanne Jonsson

   Hej Anna! Vad roligt att du fick inspiration! 🙂

 • Liljan

  Hej Susanne, vad glad jag blir att du slår ett slag för att använda rester o skåprens!!
  Jag älskar att ”rensa” och samtidigt bli härligt kreativ-såå roligt att ”bara köra” .) Gratänger, frittator o goda soppor kommer till på detta sätt! Vi måste kanske lära alla att dofta och smaka på varorna innan de slängs, mejerivaror t.ex. håller ju så mycket längre än ”bäst före”…Här i Blekinge har vi sportlov och vi får låna lilla barnbarnet denna vecka så har inte hunnit svara förrän nu.Såg just i Nyhetsbrevet att du kör en surprice-anrättning i kväll-HÄRLIGT- ser fram emot de´! Du undrade hur länge man skulle klara sej på vad som finns hemma..L Ä N G E kan jag säga… välfyllda skåp o kyl o frys..de´e´ min snuttefilt de´..liksom..:) Ha det gott, ses snart i rutan, Kram, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Finaste Liljan! Så underbart det låter! Massor av kärlek. Håller helt med om rester, vi behöver lära oss hur det ska dofta, hmmm…hur ska vi göra det? Någon som har någon idé? Kram

 • Monica

  När jag gör ugnspannkaka med eller utan fläsk,beroende vad som finns i kylen,så lägger jag ALLTID bakplåtspapper i långpannan,så himla smidigt att lyfta upp pannkakan och inget som fastnat i botten.

  • Susanne Jonsson

   Smart Monica! Tack för tipset!