Bjudmat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Glutenfritt  Här är ditt kylskåp Susanne  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Sylta och safta  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Lemon curd

Gillar ni lemon curd? Jag tycker det är en utmärkt produkt och när citronerna är som bäst passar jag på att göra egen. Använder den som fyllning i bakverk, som marmelad, på ostbrickan och det är en perfekt present om man är bortbjuden eller bara vill muntra upp någon.lemoncurd-11-web

Jag håller på med ett recept där jag vill hitta smaktröskeln för socker i lemon curd. Nu måste jag bara berätta en helt annan sak, varje gång jag skriver curd ändrar stavningskontrollen det till ”kurd”. Jag undrar hur man stänger av det här, det låter helt knasigt när man läser det. Men, tillbaka till citronerna.

lemoncurd-21-web

Jag älskar att pressa citron och lime när jag får använda min handpress, det är den gula, bakom vispen på bilden. I ett nafs är man klar!

Receptet är ännu under utveckling, men såhär ser det ut idag:

Lemon curd, 4 små burkar

3 ekologiska citroner, saft och skal

125 g smör

150 g strösocker

1 nypa salt

3 ägg+1 äggula

Koka upp citronsaft, skal, smör, socker och salt. Vill du inte ha bitar av skal i din färdiga kräm så silar du nu bort det. Vispa äggen lätt, vispa ner dem i citronmassan i kastrullen. Ställ tillbaka på plattan och sjud under omrörning tills den tar ihop. Låt svalna, rör ibland och förvara i kylen.

lemoncurd-23-web

Jag jämför just nu om jag märker skillnad mellan att använda råsocker och vanligt socker. I curden här på bilden är det råsocker, det blev lite mattare färg. Men väldigt gott!