Bjudmat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Glutenfritt  Här är ditt kylskåp Susanne  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Sylta och safta  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Lemon curd

Gillar ni lemon curd? Jag tycker det är en utmärkt produkt och när citronerna är som bäst passar jag på att göra egen. Använder den som fyllning i bakverk, som marmelad, på ostbrickan och det är en perfekt present om man är bortbjuden eller bara vill muntra upp någon.lemoncurd-11-web

Jag håller på med ett recept där jag vill hitta smaktröskeln för socker i lemon curd. Nu måste jag bara berätta en helt annan sak, varje gång jag skriver curd ändrar stavningskontrollen det till ”kurd”. Jag undrar hur man stänger av det här, det låter helt knasigt när man läser det. Men, tillbaka till citronerna.

lemoncurd-21-web

Jag älskar att pressa citron och lime när jag får använda min handpress, det är den gula, bakom vispen på bilden. I ett nafs är man klar!

Receptet är ännu under utveckling, men såhär ser det ut idag:

Lemon curd, 4 små burkar

3 ekologiska citroner, saft och skal

125 g smör

150 g strösocker

1 nypa salt

3 ägg+1 äggula

Koka upp citronsaft, skal, smör, socker och salt. Vill du inte ha bitar av skal i din färdiga kräm så silar du nu bort det. Vispa äggen lätt, vispa ner dem i citronmassan i kastrullen. Ställ tillbaka på plattan och sjud under omrörning tills den tar ihop. Låt svalna, rör ibland och förvara i kylen.

lemoncurd-23-web

Jag jämför just nu om jag märker skillnad mellan att använda råsocker och vanligt socker. I curden här på bilden är det råsocker, det blev lite mattare färg. Men väldigt gott!

 • Gäst

  Om du skriver i Word? Ta bort autokorrigeringen!

  Välj Verktyg i menyraden
  Välj Alternativ för autokorrigering
  Välj Fliken Autokorrigering
  Längst ner finns en lista med symboler och ord som automatiskt ska ändras. Orden kommer i bokstavsordning. Leta efter c, dvs curd. Titta om det står att curd ska ersättas med kurd. Ta bort i så fall och klicka på OK.

  Om du skriver direkt i bloggen så vet jag inte.

  /Datafröken 😉

  • Susanne Jonsson

   Hej Datafröken! Tusen tack! Jag skriver direkt i bloggen, well, jag letar vidare, det borde finnas en knapp här nånstans 🙂

 • lisa

  älskar lemoncurd

  • Susanne Jonsson

   Ja det är ju SÅ gott lisa!

 • Åsa

  Hej Susanne
  När du använder råsocker, tar du mindre mängd då? Har för mig att det är sötare i smaken. Hälsningar Åsa

  • Susanne Jonsson

   Hej Åsa! Mängden socker i receptet är med råsocker, men känn och smaka av vad som passar dina smaklökar bäst. Ha en jättefin dag!