Ekologiskt på budget  Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Okategoriserade  Rester  Sallad  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vegetariskt 

Kylskåpstömning

Det bästa man kan göra för miljön, när det kommer till mat, är att slänga mindre av det vi köper hem. Bestämma sig för att äta upp det som finns helt enkelt. Snuttar och skvättar i burkar och tuber i kylen, paket och burkar i frysen, skafferiet. Rensa upp! Sedan börja en rutin med att köpa hem mindre, så ger det sig automatiskt med att slänga mindre. Det är inte helt enkelt, när vi går i butiken lockas vi lätt att överköpa. Det bästa botemedlet jag vet mot det är att äta innan, att aldrig handla hungrig. IMG_7889.JPG

Här är en av mina resträtter, en ljummen sallad med rostad blomkål, potatis, rucola och grönsakssnuttar. Toppat med ett stekt ägg för mättnadens skull.

När man begränsar sig till det som redan finns hemma kan man komma på väldigt kreativa skapelser, kanske blir det en ny favorit? Kreativiteten får iallafall komma ut på träningsrunda.

Idag undrar jag två saker:

Hur länge tror ni man klarar sig, egentligen, på det man redan har hemma?

Vilken är din favoritresträtt?

Ha en jättefin måndag kompisar!

 

 • Anna J

  Så länge man har bra basvaror hemma så skulle man nog klara sig ett bra tag men exakt hur länge vet jag inte. Kanske värt ett försök? 🙂
  Min bästa restmat är nog omelett där man slänger i kanske kall potatis, det som är kvar från söndagssteken, en purjolök som sjunger på sista versen osv. Men pastasås och en paj är också bra restmat. Gillar det här man tager vad man haver-tänket och att inte kasta något.

  • Susanne Jonsson

   Hej Anna! Så glad jag blir att ni lagar upp era rester. Heja!

 • Pia

  Soppa! Brukar alltid finnas potatis och lök hemma, det tillsammans med en buljongtärning och en skvätt grädde och så mixern, mums. Ibland åker det i en morot, blomkålsslatt eller annat brukbart. Enkelt och gått nu på vintern.

  • Susanne Jonsson

   Hej Pia! Tack! Håller med dig, helt enkelt grymt bra med soppa!

 • Torborg

  I mitt barndomshem åts det ofta något som pappa kallade för ”Skafferistädning”. Det var makaronipudding med lingonsylt till. Den smakade olika varje gång för vad som fanns i berodde på vad vi ätit under veckan.

  • Susanne Jonsson

   Härligt Torborg! Tack för ett supertips!

 • J

  Förra helgen hade jag förfest hemma, bjöd på plockmiddag. Nästan allt var sånt som ”skräpade” i kyl/frys/skafferiet. =D Gjorde bl.a. potatissallad med pepparrot och kapris till rökt älgkött och rostbiff, crostini m kronärtskockscreme och räkor, ostar och olika kex. Drinkar på hallon och mynta från sommaren. Gjorde bort så många hyllvärmare att nu får jag köpa nytt! 😉

  • Susanne Jonsson

   Åh vilken bra inspiration J! Tack så mycket!

 • När jag är lat och inte orkar åka till affären imponeras jag ofta över hur pass många mål man kan ”skrapa ihop till” fast man bara ”tar av det man har”. Favoriter är omelett, vegetarisk lasagne eller pastasås, grönsakssoppor, grönsaksbiffar…

  • Susanne Jonsson

   Eller hur! Heja Du!