Äggfritt  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Bröd  Ekologiskt på budget  Fika  Frukost  Glutenfritt  Hälsokrubb  Recept  Snabblagat  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Havrescones-glutenfria

Här använder jag ofta frukt och grönsaker som blivit lite mjuka, eller fruktköttet från juicepressen. Min kompis E gör en variant av de här på skrädmjöl och mjölk, det ska bli legendariskt gott, så det ska jag testa! Men då tål jag gluten, gör man inte det, så måste man se till att köpa helt glutenfria produkter. Nästa gång ska jag testa ha i lite fiberhusk, jag tror det kan bli ännu bättre med det. Havrescones med päron & chia, 6 små

25 g smör

2 dl havremjöl

1 dl (rostade) havregryn

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 dl tjock yoghurt

2 msk chiafrön

1 päron

till servering: smör eller färskost, god sylt eller lemon curd

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna, lägg i smör och finfördela det i mjölet. Riv päron, blanda ner det och yoghurt, rör ihop till en deg. Forma 6 bollar, det går lättast om du fuktar händerna i vatten innan, lägg i muffinsformar. Strö på havregryn eller om du vill ha någon annan topping tex sesamfrö, vallmofrö, pumpakärnor, mandel eller nötter. Grädda mitt i ugnen 10-20 minuter, testa att de är klara med en sticka. Låt svalna något på galler. Servera varma med önskade tillbehör.

Ha en jättefin lördag allihopa!

Glutenfria blir inte lika snygga som vanliga, men goda ändå. Öka gräddningen om det behövs, kontrollera med sticka. 

servera med något färgglatt, jag hade över jordgubbar från ett sommarjobb, det var gott men helt fel säsong såklart . 

 • Susanne Jonsson

  Hej! Bra jobbat! Tack för att du delar med oss!

 • Gäst

  Havremjölet var slut i båda mina affärer och har så varit i flera dagar.
  Jag hade mandelmjöl hemma så det fick bli en variant tills vidare.
  http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=1834

 • Gäst

  Nu tog jag ut mina scones ur ugnen, efter ca 15 min, vanlig ugn.
  Mina har samma färg som ”murbruk”, men det är möjligt att de går att äta! Hur gör du för att få dem så ”gula”? Är det kameran? 🙂
  Det är inte första gången jag försöker mig på brödbak enligt recept från böcker och bloggar – har aldrig lyckats komma i närheten av fotografiet! Nu ska jag koka en kopp te för att i sämsta fall åtminstone kunna doppa.

  • Susanne Jonsson

   Hej! Nej, det är pga på bilden är de vanliga scones jag bakat på juicerester, så det var lite morot i! TACK för att du påpekar, du har inte gjort fel. Man kan ha i ost också, blir gott!

   • Gäst

    Det var alltså inte samma scones som på bilden. De scones jag gjorde var degiga inuti efter 15 minuter, så jag ställde in plåten ytterligare, uuupppsss…20-25 minuter, degiga i alla fall. Så bra råvaror kunde jag ju inte bara slänga dock, så jag blev ju tvungen att bré på mycket smör och lindade en skinkskiva om.

    Har du någon bild som man kan titta på? Jag ska försöka igen och utesluta chiafrön, platta till bollarna innan gräddning.

    • Susanne Jonsson

     Hej! Nej, de i förra inlägget var vanliga scones, men testa med fiberhusk, jag ska kolla om jag hittar en bild!

 • Ingmari

  Läckert med ett recept med skrädmjöĺ. Fick nyss en påse. Gott! Tack för recept!

  • Susanne Jonsson

   Väl bekomme Ingmari!