Bekvämimpa  Bjudmat  Glutenfritt  Kökshemlisar  Lyxmat  Snabblagat  Tips  Uteliv  Vår vackra natur 

Glad nationaldag!

Hej kompisar!

Idag är det en viktig dag, det är den samiska nationaldagen. Och Jokkmokks marknad och allt. När man int kan åka dit så får man fira hemmavid med renkött och älsklingsskidorna.

IMG_4248

Det absolut bästa jag vet med att vara ute på tur är att steka suovas. Ni vet saltat, lättrökt renkött (suovas betyder rökt). I riktigt smör. På elden. I en riktigt välinstekt panna 🙂 Har ni smakat det?

IMG_4080

Hipp hipp hurra för Sápmi idag! Underbara, vackra land. Jag hoppas att du med dina unika vidder och skönhet kommer få finnas kvar i många generationer framöver.

IMG_4106

 • Carina

  Hej Susanne

  Ja vi är så lyckligt lottade som bor i denna del av Sverige. Vi har fjällstuga i Arjeplogfjällen, i Adolfström, o äter ofta samernas underbart goda mat.
  Inramat av sol, is på sjöarna, skoterkörning och naturligtvis pimpling. Har haft turen att få flera feta rödingar på kroken. Serveras nystekt med tunnbröd med massor av smör. Kostar säkert massor på en krog i Sthlm men för oss är den ju nästan gratis.
  HaD gott // Carina

  • Susanne Jonsson

   Oj så gott Carina, tack för att du delar med dig av dina fina upplevelser!

 • Anna J

  Vi uppmärksammade samernas nationaldag i den klass (en trea) där jag är med på dagarna. Vi tittade på kartan var samerna finns, hur flaggan ser ut, en del av samernas kultur och traditioner samt lyssnade på lite jojk.
  Jag har aldrig ätit souvas men jag kan tänka mig att det är gott och särskilt på det viset som du skriver om här. Ha en fortsatt fin helg!

 • lisa

  ååå hade så gärna velat åka upp på marknad i jokkmokk, har tänkt på det iflera år. Har aldrig varit så långt upp i sverige. Nån gång kanske ……

  • Susanne Jonsson

   Gör det! En garanterat unik upplevelse Lisa. Ta med mycket varma kläder 😀