Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Hälsokrubb  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Charmerande chokladmousse

Chokladmousse och alla hjärtans dag är en fantastisk kombination, om man frågar mig. Det är liksom något speciellt. Det behövs kärlek och omsorg för att göra en riktigt bra chokladmousse. Enligt konstens alla, härliga regler kan chokladmousse bli en ganska komplicerad rätt med vattenbad, crème anglaise etc. Men, jag har hittat en genväg som jag tycker funkar bra!

chokladmousse1-94-web

Och i kärlekens namn vill jag dela den med er!

valentindel1-2-web

Du behöver: (6 portioner, man kan spara de som blir över i kylen några dagar utan problem, om man kan hejda sig alltså)

170 g mörk choklad (jag varierar med hälften mjölkchoklad)

1 vaniljstång

2 dl vispgrädde

1 msk starkt kaffe eller likör/rom

2 ägg

2 msk florsocker

Har du allt hemma?

valentindel1-4-web

Såhär gör jag:

1. Koka upp 1 dl grädde med en delad och urskrapad vaniljstång. Låt dra på sidan av spisen.

2. Hacka chokladen.

3. Separera äggens gula och vita. Vispa vitorna med 1 msk florsocker till en fluffig maräng, använd elvisp. Här kommer en fiffig grej, du behöver inte diska visparna innan du vispar gulorna.

4. Vispa gulorna fluffiga med 1 msk florsocker. Du behöver återigen inte diska visparna 🙂

5. Vispa 1 dl grädde, den ska vara ganska lös.

Nu börjar det roliga!

6. Koka upp grädden igen, dra från spisen, tillsätt smaksättning tex kaffe eller likör/rom och lägg i chokladen. Den ska smälta och bli en slät kräm. Rör inte för mycket, då sänks temperaturen och chokladen smälter inte.

7. Rör ner chokladen i äggulorna. Tillsätt grädde, rör ihop, ner med hälften av vitorna och blanda.

8. Vänd ner resterande vitor. Häll upp i vackra småglas eller koppar. Ställ i kylen.

Det här kan du göra dagen/dagarna innan. Det går jättebra att använda laktosfri grädde.

chokladmousse1-15-web

I det här receptet handlar det mycket om presentation, så välj glas/porslin med omsorg. Här har jag valt att servera i fina Mon amie-koppar som jag har fått av en kär vän. Tyckte att det passade bra. Men man kan också välja udda små kaffekoppar eller glas, brukar finnas fina på loppis!

chokladmousse1-32-web

För knaprigheten så har jag valt att servera med ett chokladkex, ni vet, de där amerikanska med vaniljkräm, eller lite kakaonibs (krossade kakaobönor). Färsk frukt eller bär är vackert och lyxigt, speciellt en sådanhär dag.

För den vackra, glansiga ytan så har jag helt enkelt använt chokladsås. Japp, färdig på tub. Det går bra att göra egen också, jag har en vacker gelé jag brukar ha på mina chokladtårtor, men det sparar vi till en annan gång, vi ska ju hinna umgås i helgen och int bara stå med näsan i bunkar och kastruller.

Det är många som inte tål ägg, då passar moussereceptet nedan bra.

Vit chokladmousse i glas, 6 port

100 g vit choklad

2 msk likör eller rom

1 ½ dl turkisk yoghurt, 10%

1 dl vispgrädde, lätt vispad

Topping: 1 dl lemon curd eller färdig chokladsås, hackade honungsrostade jordnötter eller hela, små chokladkex

1. Vispa grädden, den ska vara ganska lös.

2. Smält chokladen i micro, vispa ner likör/rom och yoghurt, vänd ner grädde.

3. Låt stelna några timmar i kylen.

Sist av allt vill jag dela med mig av rådet från författaren Isabel Allende, som säger att om chokladmoussen trots alla försök ändå faller ihop så låtsas som att allt är som det ska och njut! Eller använd den för massage. Det har jag aldrig provat, men jag gillar tanken på att inte kasta mat 😉

  • Pingback: Vegetarisk Valentin | Susannes skafferi | SVT.se()

  • Anna J

    Vilka fina bilder och vilken fin styling du gjort. Jag som älskar choklad i form av chokladbitar, praliner, kakor och annat kan inte med chokladmousse. Vet inte vad det beror på men annan mousse går bra, t ex gjord av bär och frukt. Men jag måste erkänna att jag blir lite sugen när jag läser det här inlägget. 🙂

    • Susanne Jonsson

      Hej Anna! Så kan det vara, det är bra att vi är olika. Här kommer ett alternativt recept till dig och alla som hellre äter choklad i andra former. Min älsklingstårta! http://www.svt.se/gokvall/recept/chokladtryffeltarta-1

      • Anna J

        Men vilken drömtårta! Tack för tipset! 🙂

        • Susanne Jonsson

          Väl bekomme fina du!

  • Barbro

    Alltid kul att variera med skålar eller som du servera chokladmousse i kaffekoppar-man behöver ju inte följa som alla andra.
    Synd förresten att du är så långt borta annars hade du fått en apelsinmarmeladburk av mej.
    kram och ha en bra kväll.

    • Susanne Jonsson

      Hej Barbro! Du är ju helt fantastisk! Jag älskar marmelad 😀 och uppskattar gesten lika mycket! Kram