Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Ekologiskt på budget  Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Mat att förbereda  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Rester  Sallad  Snabblagat  Sommarmat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Uteliv  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Världens bästa matlåda

Att göra egna matlådor sparar pengar och ger oss möjlighet att välja vilken energi vi vill mata våra kroppar med. Jag älskar färgglada matlådor som inte kladdar ihop. Vidare vill jag att de ska hålla sig fräscha och krispiga och inte sagga ihop. Det är en lång önskelista om man avser he ihop massa olika måltidskomponenter i en burk. Men, för matiga sallader, som jag älskar till lunch, passar det utmärkt att varva dem i en helt vanlig glasburk. Välj en med vid öppning så går det lättare att äta direkt ur burken.

Sallainajar-55-web

Tekniken är enkel. Hårda och blöta ingredienser längst ner, spröda och sköra på toppen. Passa på att använda upp rester.

Sallainajar-39-web Vid servering är det bara att skaka om så dressingen kommer åt samtliga ingredienser.

Sallainajar-62-web

För mig är det viktigt med något knaprigt på salladen. Jag gillar att toppa med rostad mandel, pumpakärnor eller nötter. Det kan man ha i en liten glasburk på jobbet, funkar perfekt som mellis också. Endel vill ha något protein som fetaost, kyckling, ägg och räkor, skinka eller rostbiff. Det kan man antingen lägga i burken eller ha på sidan om.

Sallainajar-76-web

Färdigpackat i kylen för en ny jobbdag. Imorgon blir det bra basrecept på sallader som passar grymt bra i burkarna eller som en salladsbuffé hemma.

Ha en underbar tisdag kompisar!

Ps. vad gillar du att hitta i din matlåda?

  • Mia

    Hej Susanne,
    Vilket bra tips att göra sallad i en glasburk!
    Jag tar ofta med mig sallad till lunch, gillar inte att värma mat i mikron,
    den tappar smak helt enkelt och så känns det inte bra att mikra mat.
    Sedan att ha salladen i glasburk istället för plast är väldigt bra och så ser det fantastiskt ut!
    En fråga, har du något bra paltrecept?

  • Kristin

    Tack finaste susanne för en härlig och inspirerande blogg. Åh vad goda salladerna såg ut de måste jag absolut prova!! Ha en fin dag =)

    • Susanne Jonsson

      Hej Kristin! Tack, vad roligt att du fått inspiration! Ha en toppenfin dag!

  • Ami

    O hjälp så mkt gott! Tack! Vet du Susanne, idag har inhandlat teriakisås, lime, chili, färsk lax. I morgon blir det fest 😉 . I övermorgon blir det Barbros soppa. Allt inhandlat till den med. Blir fest varenda dag efter all Susanne-inspiration 🙂

    • Susanne Jonsson

      Oh vad spännande Ami! Heja Du!

  • Anna

    Men Susanne, hur god var inte den krämiga italienska färsröran 🙂
    Tack, klart en ny favvis!
    Keep cool!
    Anna

    • Susanne Jonsson

      Hej Anna! Så roligt att du tycker om den 🙂 Simma lugnt!

  • Elin

    Tack för att du ger oss så mycket inspiration! Själv är jag gravid och hungrig som en varg när det nalkas lunch, helst något varmt och husmanaktigt för tillfället i alla fall! Imorgon ska jag laga din morotssoppa

    • Susanne Jonsson

      Underbart Elin! Och grattis! Kramar!

  • Anna J

    Vilka härliga bilder! Blir så sugen på en god sallad när jag ser dom.

    • Susanne Jonsson

      Så roligt att höra Anna!

  • Tanja

    Tänk att du kan få en matlåda att se så god och tilltalande ut! Mums mums! 😀

    • Susanne Jonsson

      Härligt att du blev sugen Tanja!

  • Camilla

    Åh vad gott det ser ut! Vilket härligt tips 🙂
    Själv har jag gärna i någon bit melon eller jordgubbar. Annars åker det mesta i.
    En liten fråga, min dotter älskar de lite torra morotsstrimlorna som man kan plocka i butikernas salladsbarer. Vet du hur man kan fixa det själv? Om jag river på rivjärn så blir det mer en blöt massa.
    P.S. älskar att du använder dig av ordet he! D.S.

    • Susanne Jonsson

      Hej Camilla! Bra fråga, jag och mamma diskuterade just det här i julas. Jag strimlar morötterna med det lilla verktyget på bilden eller i matberedaren. I ena matberedaren blir de mer torra strimlor, i andra mer blöta. Det beror på vilken skiva man har och det varierar mellan olika märken på matberedare. Även om de är dubbelsidiga får man int samma effekt med alla. De som finns på mataffären är nog rivna i en industrimaskin och sedan har de fraktats i påsar färdigrivna. De torrare morotsstrimlorna verkar falla många i smaken, så ämnet har kommit upp på jobbet. Det är den större, lite dyrare maskinen som river dem, men det borde finnas alternativ om man frågar på affären som säljer köksutrustning. Kolla på nätet och majla och fråga. Finaste hälsningar till dig!

    • Ami

      Vad olika vi är. Jag älskar gammaldags finrivna o saftiga morötter…som mamma alltid gjorde.

      • Susanne Jonsson

        Verkligen Ami! Och jag gillar båda, beroende på 🙂