Okategoriserade 

Toast Skagen

Det här att köra beprövade klassiker är ett av mina bästa tips för såväl bjudningar som mysiga hemmamiddagar. Man behöver liksom int uppfinna hjulet varje gång.

IMG_8845.JPG
Ta klassikern toast skagen. Vilken höjdare. Om man bara utgår från bra råvaror är det en av mina bästa rätter. Det är stor skillnad på räkor, vilken majonnäs osv. Utgår man från en hemgjord majonnäs, typ den jag gjorde med stavmixern, minns ni? Skalar räkorna själv eller köper de dyra i saltlag. Då är man på en bra väg. Jag gillar att variera det rostade/smörstekta vita brödet med en skiva rostat surdegsbröd. Så gott! Blir det något över är det perfekt i en bakad potatis nästa dag. Ibland byter jag en del av majonnäsen mot tjock yoghurt. Brukar du göra Skagen? Har du något bra knep? En twist på receptet kanske?

Såhär gör jag:

Toast Skagen, 4 portioner

300 g skalade räkor

1 dl majonnäs (jag gillar den lite krämigare, andra föredrar 2-3 msk)

4 brödskivor

salt, vitpeppar, riven pepparrot, dill, citron efter egen smak

till garnering: löjrom, salladsblad/ärtskott, dill, citronklyftor

Hacka räkor grovt, blanda med majonnäs och smaksätt. Rosta eller smörstek brödet. Lägg upp röran på brödet, garnera och servera direkt.

Perfekt för en trettondagsmiddag!

  • Agneta Strandberg

    Idag köpte jag brödet så imorgon blir det Toast Skagen här. Fuskar ändå lite med det där med majonnäsen 🙂

    • Susanne Jonsson

      Heja på Agneta!

  • Klassiker är de bästa!

    • Susanne Jonsson

      Verkligen! Önskar dig en jättefin helg!

  • Susanne

    Hej, lite offtopic, men jag undrar var du fått tag på de fyrkantiga glasburkarna som du förvarar mat i ibland?
    De syns bland annat i din salladsbuffé, de recepten har jag lagat flera gånger, är super!

    Gällande skagenröra förresten så gör jag ibland snittar av den, lägger röran mellan två ljusa landgångsbröd och skär i trekanter. Inte heller helt dumt…

    • Susanne Jonsson

      Det låter jättefint Susanne! Jag har köpt burkarna på en stor affär, nu finns de på fler ställen! men jag får inte skriva ut inköpsställen hära så jag mallar det till dig. De är toppen! Kör i maskin, fryser in, har som matlådor, förvaringslådor…

      • Barbro

        Du kan väl malla mej med var man köpa dom också.
        Synd att du är så långt borta för jag tänkte ta mej en promenad i solen.
        Ha en fortatt bra dag.
        Kram

        • Susanne Jonsson

          Inga problem! Jag majlar dig. Ha en jättefin söndag Barbro!

  • annika-linnea

    Vi älskar räkor o köper dem i Norge! 60/80räkor . God fortsättning 2015.

    • Anna J

      Det är gott med gamla klassiker. Imorgon ska jag bjuda på middag och då blir det marängsviss till efterrätt. God fortsättning på nya året! Kram!

      • Susanne Jonsson

        Mums! Marängsviss funkar alltid, så härlig dessert! Tack & God fortsättning till dig Anna, kram!

    • Susanne Jonsson

      Wow! vad gott annika-linnea!