Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Fräscha sallader  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Mat att förbereda  Matlådor  Recept  Snabblagat  Tips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Supergoda salladsbaser

När jag gör mina matlådor har jag ofta en bas av bulgur, hel havre eller dinkel blandat med ajvar relish. Minns ni, grönsaksröran, man köper den färdig på burk. Tycker det ger en krämig, matig bas. Här hittar du receptet! Det är lagret längst ner i burken nedan. Jag skulle också gärna ha en härlig vitkålssallad i något av de första lagren, den här är perfekt nu!

Sallainajar-30-web

Efter bulgur kommer en yoghurtdressing med fetaost eller bara smulad fetaost.

Fetaostdressing, 4-6 port

100 g fetaost, smulad

2 dl turkisk yoghurt

Rör ihop ost och yoghurt.

Det skulle också kunna vara den här ljuvliga morotstsatsikin.

Morotstsatsiki, 4 port

1 stor morot, riven

2 vitlöksklyftor, rivna

3 dl turkisk yoghurt

salt, vitpeppar

Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Sedan fyller jag upp burken med färska grönsaker som spenat, morot, småtomater, ärtor, bönor, majs, det du gillar!

Sallainajar-41-web

I burken ovan har jag grundat med rå blomkål. Du kan även marinera den i olja, citron och salt. Eller göra den här superfina salladen.

Solgul blomkålssallad, 6 portioner

1 blomkålshuvud

2 dl lagrad hårdost, riven

1/2 röd chilifrukt, hackad

1/2 tsk gurkmeja

1 msk pressad citron

1 msk rapsolja

salt efter egen smak

1. Dela blomkålen i små buketter.

2. Blanda med ost, chili, gurkmeja, citron, olja och salt.

 

Marinerade linser eller bönor mättar bra och smakar gott till grönsakerna.

Marinerade linser, 4 port

3 dl kokta små gröna linser

2 tsk fransk senap

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk äppelcidervinäger

2 msk rapsolja

salt, vitpeppar

Vispa ihop senap, vitlök, vinäger och olja, vänd ner linser. Smaka av med salt och peppar.

Jag varierar med det här receptet

Salsabönor, 8 port

1 frp kokta svarta bönor, sköljda

1 frp kokta stora vita bönor, sköljda

100 g sojabönor, frysta

1 brk färdig tacosalsa, ca 2 dl

Blanda samtliga ingredienser.

Ha en jättefin onsdagskväll allihopa!

Ps. har ni sett Mauds linsrecept ikväll? Här finns de annars. 

  • Camilla

    Åh tack för underbar inspiration! Och för mig helt rätt i tid då jag har bestämt mig för att äta mer grönt!

    • Susanne Jonsson

      Heja Camilla! Kör hårt och ge dig själv den bästa maten du kan hitta!