Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Mat att förbereda  Mat för många  Plockmat  Recept  Vardagslyx  Vegetariskt 

Pekkas paj

Ikväll är det min tur att bjuda på något riktigt gott fredagsmys. En rätt som alltid blir succé är Pekka Heinos Sagolika lökpaj. En kioskvältare.

IMG_5755

Har ni testat den?

Här hittar ni det här fantastiska receptet. Doften under tillagningen får det att vattnas i munnen på alla som kommer in. Och jag gillar att det är enkla ingredienser som finns i alla butiker, så jag kan laga den nästan vart jag än är. Kombinationen av lök, pajdeg, ägg och ädelost är genialisk och jag återvänder till det här receptet gång på gång. Serverar den med en blandad sallad och ibland lite småplock som oliver, lufttorkad skinka, rökt lax och en klick yoghurt.

 • Ami

  Klart jag har gjort den, en gång;) . God!

  • Susanne Jonsson

   Härligt Ami!

 • Gina

  Hej!
  Det här har inte med pajen att göra utan med den indiska färskorsten. Vad gör vi för fel?? Jag har kokat 1½ l mellanmjölk och blandat ner ½ dl grädde för att få den fetare. Kokat upp och rört ner vitvinsvinägern. Jag ser att det grynar sig men det går absolut inte ihop sig till en ost. Vad tror du har hänt?

  • Susanne Jonsson

   Hej Gina! Jag gör den inte på mellanmjölk, jag provade kompensera 3% mjölk med grädde, det funkade, men det blev aldrig så bra som med den fetare 4,5% mjölken. Den fetaste mjölken är inte homogeniserad, kanske är det därför. Har du hällt av ostmassan i silduk och pressat ut vattnet?

   • Gina

    Hej igen!
    Tusen tack för ditt svar!! Jag skrev fel, jag använde 3% mjölk med lite grädde. Precis när jag skulle hälla bort allt i slasken bestämde jag mig för att hälla den i silduken och vad händer?? Jo det blev ju ost av de där små grynen, det trodde jag aldrig. Jag trodde att det skulle bli större ”klumpar” i mjölken ungefär som när vi gör Hälsingeostkaka, om du vet vad jag menar. Var får man tag i 4,5% mjölk.
    Tack för hjälp och massor av smarriga recept. Gina

    • Susanne Jonsson

     Aha! Vad bra att det ordnade sig Gina. Jag köper den fetare mjölken på vanliga mataffärer här i Umeå. Ha en superfin kväll!

 • Ingmari M.

  Låter supergott! Och så enkelt. Måste testa. Kul med rödlök i. Har ingen nu men bara lök verkar intressant. Att man inte tänkt på det.

  • Susanne Jonsson

   Testa Ingmari, den är fantastisk!