Bjudmat  Bröd  Buffémat  Glutenfritt  Hälsokrubb  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Resor  Tips  Vardagslyx  Veganskt  Vegetariskt 

Palak paneer

Hej!

Hoppas att ni trivdes med oss i köket ikväll och fick inspiration att testa laga Indiskt. Här finns receptet på Palak paneer, aromatiskt saffransris och det enkla, nybakade brödet chapati.

Som sagt, det kan verka knepigt med indisk mat, men frukta int. Det är mest i början och det är väl värt pysslet, speciellt om man kan få ha trevligt sällskap i köket 🙂

Man kan alltid koka lite värmande masala chai och smutta på det under tiden.

Go’kväll och Finaste hälsningar från oss som jobbade ikväll

IMGP0056-blogg

 • Carina Karlsson

  Hej Susanne

  Jag försökte mig på att laga Palak Paneer, men fick inte ostmassan att klumpa sig.

  Misstänker att jag kokade sönder massan. Hur ska värmen vara efter att mjölken kokat upp?

  • Susanne Jonsson

   Hej Carina, den ska inte koka efter att du haft i vinäger, men häll massan i en silduk och pressa ihop den till en ost, det brukar funka!

 • Ingmari M.

  Hupp. Inte meningen att lägga mig i och svara åt dig för det klarar du bäst själv, men blev så inspirerad av Indien och gamla minnen dök upp, se nedan, så jag for iväg i tanken. Om du svarar så blir det som du tänkt dig. Tack för alla goda tips och recept!

 • Susannah King

  Jag och Jenny såg igår.
  Som tur är är det inte lika stressigt på jobbet för närvarande. Däremot har vi en praktikant från gymnasiet för närvarande. Jättetrevlig och duktig tjej.

  • Susanne Jonsson

   Hej Susannah! Vad bra att ni får ha lite lugnt nu efter alla helger! Önskar er en jättefin fredag!

 • Mari-Anne Andersson

  Hej om jag inte har någon gaslåga hur gör jag med brödet då?
  Hälsn Marianne

  • Ingmari M.

   Du steker i torr stekpanna. Susanne nämnde det också, men man missade det lätt. Tror en varm järnpanna fungerar bäst för andra slags stekpannor ska man ju inte hetta upp för mycket i torrt tillstånd. Lycka till! Vet att en del gräddar direkt på en elspisplatta också. Det går faktiskt.

   • Susanne Jonsson

    Absolut! 1000-Tack för att du hjälpte mig att svara Ingmari!

  • Susanne Jonsson

   Hej Mari-Anne! Vad bra att du frågade, jag ser nu att det har fallit bort ur receptet! Jo, man tar en fuktig handduk, knölar ihop den och trycker hårt på brödet i stekpannan, ungefär som att du skulle boxa till brödet.

 • Ingmari M.

  Jag menar att spenaten m.m. fungerar för laktosintoleranta för det är ju bara att byta ut mjölk och grädde mot laktosfria sorter. Och osten går väl att göra på laktosfri mjölk. Kan inte se att det inte ska gå. Ghee… är det inte som skirat smör?

  • Susanne Jonsson

   Japp! helt rätt! Ghee är som skirat smör, men de riktiga entusiasterna kokar det efter konstens alla regler.

 • Ingmari M.

  Mmmm. Var tillbaka i Indien i ett trollslag. Tack för inspiration att koka roligare och godare ris, för det blir lätt så trist och i samma hjulspår här. Fungerar ju även för oss laktosintoleranta. Dottern har varit så sugen på spenat ett tag, ska testa den fantastiska såsen. Undrar om bröden går att göra glutenfritt? Tack för supertrevlig blogg och ditt prestigelösa och genommysiga, rara, alltid glada, inspirerande du! Du förgyller studion och tillvaron.

  • Susanne Jonsson

   Tack fina du! Jag har inte bakat glutenfri chapati, men testa! Kanske på teff eller havremjöl?

 • Ami

  Kvällens matlagning påminde mig om när vi lagade mat ihop med en kvinna från Sri lanka. Alla möjliga o omöjliga hela kryddor som skulle svettas ihop med lök o vitlök i stekpannan…inte en liten stund utan nästan under en hel timmas tid. Blir det inte bränt, frågade jag stup i kvarten, för det var ganska hög värme på plattan hela tiden. Nej, smakerna måste komma fram, var hennes svar varje gång. Vi torrostade även några kryddor. Minns inte namnet på en enda. Vi hade lammkött i den grytan o även lammhjärta o lammnjure. Väldigt ovanligt för oss övriga, som alla var svenskar. Massa olika grönsaker o en massa färsk spenat. Lite starkt, men oj så mycket goda smaker. Kanske att jag inte känner mig sugen på just njure igen men det gick också att äta. Chapatibröd stektes naturligtvis till det hela också, så gott.
  Din mat idag MÅSTE jag bara göra någon gång när inspirationen flödar. Kommer receptet ligga under kategorin ”vegetariskt” sedan? Förresten, idag blev det kyckling i lergryta med kreolsk kryddblandning o barbequesås. Mums! Lite nytt ibland, blandat med de gamla favoriterna är min melodi. Sen älskar jag alla tips på vegetarisk mat, vill äta mer av den, men känner mig så okunnig.

  • Ami

   Stort tack för i kväll :)…var det jag ville ha sagt med inlägget ovan…men glömde bort mitt bland alla minnen.

   • Susanne Jonsson

    Tack käraste Ami!

  • Susanne Jonsson

   Oh så spännande mi, tack för att du delar med dig så vi får läsa om dina äventyr och upplevelser här! Det kommer ligga under vegetariskt, du vet det är bara att träna så kommer det bli lättare och lättare för var gång. Kram

 • Liljan

  Tack Susanne,jag trivdes utmärkt med er alla och jag måste kanske testa lite Indiskt efter det här.. ser så gott ut ! Osten verkar kul att göra, jag har för många år sen gjort riktig Hemost, så det ska nog gå..?j Jag har aldrig sett färsk Gurkmeja,hur använder du den..kan jag riva den på youghurt som jag gör Ingefära?? Är det din gamla Bettan? på bilden?!
  Stor KRAM, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Fina Liljan! Vad roligt att du trivdes med oss! Precis, du gör som med färsk ingefära. Indierna jag känner säger att det är väldigt bra för hälsan. Det var en Bettan jag hittade på en marknad i Indien 🙂 Åh vad jag saknar min gamla cykel. Tänk att någon kunde ta den från ett låst förråd. Hittar ingen lika bra, de gjorde verkligen bra kvalité och sköna cyklar förr i världen! KRAM

 • Peter

  Hej, var sa du att du köper Koriander som smakar ngt?

  • Susanne Jonsson

   Hej Peter! Vars bor du? I Umeå går jag till en orientalisk livsmedelsbutik, de säljer mest thailändska råvaror.

 • Carina

  Hej Susanne
  Oj så inspirerad jag blev i kväll. Men hur gör du egentligen Glee? heter det så? Varför tog du inte halomi? Är det skillnad på smaken?
  Många frågor, men du har ju svaren:))))

  Carina

  • Susanne Jonsson

   Hej Carina! Jag tycker paneer är godare än halloumi, men det är om man inte hinner göra egen. Testa söka gheerecept på nätet, jag har inget recept, jag bara kokar smör och går på känsla, men det finns jättebra recept med exakta anvisningar ute i cyberrymden!

 • linda

  å vad mycket gott du gör… kikar in då och då

  • Susanne Jonsson

   Tack Linda, du är alltid varmt välkommen!