Recept  Resor  Uteliv  Vår vackra natur  Vegetariskt 

Calcotada Katalansk skördefest

Calcots, långa lökar som ser ut som en blandning av salladslök och purjolök, är en riktig delikatess som äts prick just nu i Katalonien.

IMG_9117.JPG
Och vet ni, jag hade sån tur att det kom ett helt gäng lökar hit till min kompis i Umeå! Och jag blev bjuden på min första calcotada! Jippie! Ni förstår hur roligt jag tycker sånt här är.
Lökarna sotas på öppen eld, de ska vara svarta utanpå och börja bubbla.

IMG_9118.JPG
Sedan lindas de in i tidningspapper och vilar ett tag. Då går de lättare att bara dra av skalet. Lökarna doppas i en paprika-& mandeldip. Inga tallrikar, gärna stooora haklappar!

IMG_9093.JPG
När jag såg lökarna trodde jag det skulle bli helvegetarisk grillning, men se de utomordentligt trevliga Barcoeonaborna hade med sig en väska med serranoskinka och korvar också. Helt fantastiska.

IMG_9097.JPG
De är såna här gånger, när man står tillsammans med goda människor i snön mitt i smällkalla vintern, försöker prata spanska och grillar långa lökar klockan 21 på kvällen, som man måste nypa sig i armen. Händer det här verkligen? Hur underbara och gästvänliga kan människor vara? Tack för att jag fick uppleva det här❤️ Viva Espana!

 • Anna J

  Men vilken spännande matupplevelse du fick vara med om. Gott lät det också. Tänk att man aldrig sluter upptäcka saker och ting om man låter sina sinnen vara öppna. Ha en fortsatt fin vecka! Kram!

  • Susanne Jonsson

   Tack Anna! Du med! Ja, jag är så tacksam för varje dag man får vara med 🙂 Kram fina du

 • Monica C

  Du lever verkligen ett rikt liv och det är så roligt att du delar med dig av detta

  • Susanne Jonsson

   Oj så underbart Monica! Tack för ditt fina inlägg, så roligt för oss alla att få ta del av läget i Boden precis just nu! Simma lugnt i snön och smaklig måltid

 • Liljan

  Hej fina Susanne! Vilken upplevelse och vilken lyx!!! Låter så gott och spännande.
  Tack för alla jättefina recept på soppor,(tack även Barbro)sallader och matlådor, jag ska föra dem vidare till de´unga som arbetar! Man blir ju hungrig bara man ser dina glasburkar,det ser såå aptitligt ut. Jag älskar matiga sallader lika mycket som soppor! Idag blir det Zucchini-broccolli-nån´ting…soppa. Bra sätt att rensa kyl eller frys när man söker tillbehör! Ha det så bra,Kram, Liljan.

  • Susanne Jonsson

   Hej Bästa Liljan Solstråle! Älskar din goda energi och att du delar den med oss här. Det känns så roligt, precis det jag tycker är viktigt, både med maten och övriga livet. Det finns så mycket tråkigt man kan grotta i, men jag tror att vi behöver en motvikt till det för att få vara pigga och glada människor de stunder det är möjligt. Maten är en del av det. Superbra att du och alla ni andra inspirerar vidare och delar med era nära och kära. Många vill ha en förändring i sitt matliv och jag tror på det kärleksfulla, roliga, peppande och goda sättet att fylla på med nya recept och goda råvaror stegvis och hitta det som fungerar för sig själv. Ha en jättefin torsdag! Här i norr är det iskallt, ljusblå himmel, klart och vackert idag. Kram från Susanne