Recept  Resor  Uteliv  Vår vackra natur  Vegetariskt 

Calcotada Katalansk skördefest

Calcots, långa lökar som ser ut som en blandning av salladslök och purjolök, är en riktig delikatess som äts prick just nu i Katalonien.

IMG_9117.JPG
Och vet ni, jag hade sån tur att det kom ett helt gäng lökar hit till min kompis i Umeå! Och jag blev bjuden på min första calcotada! Jippie! Ni förstår hur roligt jag tycker sånt här är.
Lökarna sotas på öppen eld, de ska vara svarta utanpå och börja bubbla.

IMG_9118.JPG
Sedan lindas de in i tidningspapper och vilar ett tag. Då går de lättare att bara dra av skalet. Lökarna doppas i en paprika-& mandeldip. Inga tallrikar, gärna stooora haklappar!

IMG_9093.JPG
När jag såg lökarna trodde jag det skulle bli helvegetarisk grillning, men se de utomordentligt trevliga Barcoeonaborna hade med sig en väska med serranoskinka och korvar också. Helt fantastiska.

IMG_9097.JPG
De är såna här gånger, när man står tillsammans med goda människor i snön mitt i smällkalla vintern, försöker prata spanska och grillar långa lökar klockan 21 på kvällen, som man måste nypa sig i armen. Händer det här verkligen? Hur underbara och gästvänliga kan människor vara? Tack för att jag fick uppleva det här❤️ Viva Espana!