Bjudmat  Glutenfritt  Mat att förbereda  Mat för många  Recept 

Lyxig helgmeny

Jag har fyndat idag. Hittade en älgstek i frysen. Jag lagar inte jättemycket kött hemma, men ibland, och då är det vilda köttet favorit. Vad tycker ni om viltkött? Det här receptet på örtdoftande älgstek är helt ljuvligt, så det får bli helgens finmiddag.

IMG_6448

Kanske blir det en potatis- & palsternackspuré istället för Hasselbackspotatis.

Potatis- och palsternackspuré, 4 port

500 g potatis, skalad

500 g palsternacka, skalad

2 vitlöksklyftor

25 g smör

1 dl crème fraiche

1-2 dl mjölk, varm

1 dl persilja, hackad (valfritt)

salt, vitpeppar

Koka potatis och palsternacka mjuka i vatten. Häll av vattnet, lägg i smör och crème fraiche och vispa snabbt ihop till mos med elvisp. Du får inte vispa för länge, då kan det bli klistrigt. Är du osäker, pressa med potatispress eller stöt med potatisstöt. Späd med mjölk till önskad konsistens. Smaka av med persilja, salt och peppar.

 

Till förrätt blir det en klassiker. Toast Skagen. Tröttnar aldrig på det. Bra att förbereda i god tid och bara rosta eller syeka brödet när gästerna kommer. Man kan även använda samma röra till tunnbrödskorgar. Du vet, det är enkelt att göra själv: värm mjukt tunnbröd hastigt i micron. Lägg det över botten på ett uppochnervänt glas och tryck till så en korg formas. Håll ett tag. Voliá tunnbrödskorg. Här hittar du recept på min Skagen!

 

Till dessert då? Jo, jag har ett toppenrecept som återkommer. Änglamat. Jag använder olika frukter och bär, här finns grundreceptet. Toppenbra att göra klart och ställa i kylen tills det är dags att servera.

Skärmavbild 2015-01-25 kl. 19.15.28

 

  • Susanne Jonsson

    Hej allihopa! Jag har svarat, men det är något problem med tekniken så mina svar till er kommer inte upp. Hoppas det ordnar sig snart!

  • Barbro

    Vad gott det verkar vara med älgstek – kommer gärna och äter hos dej.
    Så bjuder jag den goda kladdkakan till efträtt.
    Ha en fortsatt bra torsdag.

    • Susanne Jonsson

      Hej Barbro! Ja hur trevligt vore inte det?! Jag skulle vilja träffa er alla!

  • Ingmari M.

    Måste bara tillägga att ditt recept verkar fantastiskt gott!

  • Ingmari M.

    När min mamma gjorde Änglamat när jag var liten så var det risgrynsgröt, vispad grädde, frukt t.ex. apelsin i bitar, eller sylt, ev. lite vaniljsocker i, alltså lite som ris à la malta. Någon som fått samma serverat som barn?

    • Ingegerd

      Barndomsminne hos mig också!

      • Susanne Jonsson

        Vad roligt att höra Ingegerd!

    • Susanne Jonsson

      Hej Ingmari! Ja, jag har gjort en variant på den traditionella 🙂 Stort Tack. Jag blir jätteglad när ni berättar och delar era matminnen!

  • Lisa

    Hos oss serveras oftast älg eller ren som kött. Och färdiga köttbullar och någon falukorv såklart. Tjälknöl är favorit :).

    • Susanne Jonsson

      Åh tjälknöl är ju en helt fantastisk rätt Lisa!

      • lisa

        jasså det finns mer än en lisa haha

        • Susanne Jonsson

          😀