Buffémat  Julmat  Mat att förbereda  Mat för många  Veganskt  Vegetariskt 

Vegetarisk julmat

Jag får många frågor om alternativ julmat, vad ska man laga när man vill testa något nytt. Det kan vara frågor om hur man lättar upp julmaten, behålla smakerna av jul men använda mer grönt eller vad gör man när barnen har gått och blivit vegetarianer? Eller veganer. Min första jul med vegetarianer var i Australien och blev en riktigt intressant upplevelse. Vad lagar man för julmat när det är 35 grader och sol utomhus? Det var bra för då fick jag börja tänka nytt och det blev riktigt, riktigt bra!

Så hemma hos oss har vi numera infört mer fräscha sallader som vi serverar till skinkan och köttbullarna. Vinterfrukter som rödkål, rödbetor, morötter, purjolök, apelsiner, citroner och äpplen förvandlas till färgstark och rolig julmat. Den här salladen på rödbetor och sesam ska jag förresten börja laga redan i helgen! Den är saftig och god. Och på onsdag ska jag laga ett par favoriter, så den tråden fortsätter då, men här kommer några tips redan nu.

Snabbpicklade grönsaker med chili & ingefära är krispigt och fräscht! Här finns recept på det.

Här finns recept på en krämig inläggning av grillade grönsaker. Päronsallad med stilton, valnötter & granatäpple är fantastiskt! Du kan byta ut stilton mot getost eller annan, mildare ost om du föredrar mildare ost.

Vegetariska Rödbetsbullar har blivit en favorit för många. Och den här smakrika rödbetsgratängen med rosmarin, getost & honung, lite inspirerad av Jansons. Eller lyft in saffran i en aioli! Serverad med rostad potatis, här finns recept på det.

Dessert vill man ju gärna ha och jag vill tipsa om den här julbrownies med kardemummatryffel, som du garnerar med snöflingeströssel (om du vill alltså).

Men jag undrar lite, vad lagar ni till jul? Finns det något absolut måste?

IMG_6466-0.JPG

  • Cristina S-S

    Hej jag letar bland dina bloggar efter citronbullar som du pratade om på Tv. Uppfattade att det var mat- inte godis. T ex istället för ”köttbullar= citronbullar. Hittar inte?

  • Ami

    Tack för matnyttiga tips! Förutom den vanliga julmaten har vi alltid en efterrätt som heter apesinsago. Min faster introducerade den för kanske drygt 40 år sedan. Den har gått i arv o mina vuxna grabbar MÅSTE bara ha apelsinsago varje jul. Det viktigaste av allt på julen…nästan. Det är sagogryn som man kokar i vatten så det blir som tunn gelè eller kanske lite grötliknande. Strösocker däri o sen svalna. Sen öser man på med bitar av apelsin, vindruvor, banan o äpple. Mest frukt o sen då sagogrynen som binder ihop allt. Från början var det bara apelsinbitar i och det var på ålderdomshemmet i Valla, Linköping…där min faster arbetade på 50-60-talet, de gjorde denna efterrätt till de gamla på julen. Kanske andra tider på året också. Till detta serveras vispad grädde, men jag gillar den bäst naturell. För länge sen var ju sagogrynen färgade röda men nu är de naturella så jag kokar lite röda vinbär o tar saften därifrån o häller i efterrätten innan den kallnar. Men tyvärr är det sen några år tillbaka svårt att få tag i sagogryn i vanliga mataffärer. Skickar efter det på ngn allergisida på nätet numera. Tiderna förändras.
    Nästa torsdag begravs min älskade faster som överöst alla sina syskonbarn med sån enorm kärlek. Tiderna förändras verkligen…på många olika sätt.

    • Susanne Jonsson

      Hej Ami, tack för att du berättar och delar med oss här. Jag uppskattar det jättemycket. Vad tråkigt att höra att din faster har gått vidare, allt förändras hela tiden, det är verkligen viktigt att ösa på med glädje och kärlek, precis som din faster. Jag tror att det gläder henne att du uppehåller traditionen och för det vidare till dina barn. Vet du Ami, jag har bott nära Valla, när jag pluggade på Ljunkan i Linköping på 90-talet. Länge sedan nu. Ha en jättefin vecka nu Ami. Kramar och jag tänker på dig

      • Ami

        Tack! Va festligt, jag har också pluggat på Ljunkan o hyrt ett rum i en stor villa i Tannefors utmed Stångån. Jag läste till apotekstekniker men vi handlade ofta gosaker från eleverna på restaurang/kocklinjen där på skolan. Men det här var i slutet på 70-talet.

        • Susanne Jonsson

          Vad roligt att höra Ami! Ja, den har gedigen historia, den utbildningen 🙂

    • Susanne Jonsson

      Hej Ami, tack för att du berättar och delar med oss här. Jag uppskattar det jättemycket. Vad tråkigt att höra att din faster har gått vidare, allt förändras hela tiden, det är verkligen viktigt att ösa på med glädje och kärlek, precis som din faster. Jag tror att det gläder henne att du uppehåller traditionen och för det vidare till dina barn. Vet du Ami, jag har bott nära Valla, när jag pluggade på Ljunkan i Linköping på 90-talet. Länge sedan nu. Ha en jättefin vecka nu Ami. Kramar och jag tänker på dig

    • Susanne Jonsson

      Hej Ami, tack för att du berättar och delar med oss här. Jag uppskattar det jättemycket. Vad tråkigt att höra att din faster har gått vidare, allt förändras hela tiden, det är verkligen viktigt att ösa på med glädje och kärlek, precis som din faster. Jag tror att det gläder henne att du uppehåller traditionen och för det vidare till dina barn. Vet du Ami, jag har bott nära Valla, när jag pluggade på Ljunkan i Linköping på 90-talet. Länge sedan nu. Ha en jättefin vecka nu Ami. Kramar och jag tänker på dig

  • Karin

    Härligt med vegetariska tips nu inför julen :-). För ca 15 år sedan annonserade äldste sonen att han skulle bli vegan. Som tur var, var han redan då duktig på att laga mat, och jag lärde mig massor av honom. Sedan har den ena efter den andra av barnen blivit veganer, övergått till vegetarian. Sedan nio år tillbaka förekommer inte kött alls i vår familj, jag äter dock fisk. Så vi har ett speciellt julbord med allas favoriter. Julskinka från Astrid och aporna, vill några ha. Tzaispett, vegetariska köttbullar m.m. Mycket grönsaker och sallader blir det förstås. För mig är trots allt Jansons frestelse med ansjovis och grädde ett måste, sen gör jag en utan ansjovis också med sojagrädde. Köttätare blir så bekymrade över vad vegetarianer äter till jul, men oj så mycket gott det finns att göra, även till veganer.
    Ser fram emot dina inspirerande inslag i Go’ kväll, och på bloggen :-).

    • Susanne Jonsson

      Eller hur Karin, det är en liten inkörningsperiod, sedan är det bara att tuta och köra! Tack för att du delar och inspirerar oss alla här på bloggen, det gör mig jätteglad 🙂

  • Monica

    Susanne,de snabbpicklade grönsakerna,hur länge håller de sig i oöppnad burk?

    • Susanne Jonsson

      Hejsan Monica, de är för att äta ganska omgående. Jag brukar göra dem allt från en vecka innan fram till dagen innan julafton. De brukar gå åt då så jag har int hunnit testa, men jag tror de håller minst någon vecka till i kylen.

      • Monica

        Ok,då vet jag.Då kan jag göra dem 22/12 packa in dem,gravad lax,citronsill,biskvier och judar,ja jag vet det är inte politiskt korrekt men min mamma ha alltid bakat dessa kakor till jul och nu när hon inte längre finns så är det jag som bakar dem.Ett måste för att få julkänsla.Kokboken jag tog över efter min mamma 2006 är från 1927,på receptet under judar finns ett recept på negrer,det är en maräng med choklad.Mitt 11-åriga barnbarn sa men mormor det är ju rasistiskt!!!!Jag och hans mamma,min dotter,försökte förklara på ett vettigt sätt att mycket har hänt sen1927 och till 2014.
        Det blev en lång utläggning om en god kaka.Tack för alla goda tips och recept och en misslyckad sockerkaka är fortfarande en favorit.Detta med brynt smör,så gott!
        Nu har vi precis avslutat vår andra adventsmiddag,lutfisk,små gröna ärtor,potatis och en himmelsk god vitsås som man själv får ”ösa”på med malen kryddpeppar o salt.
        Ha det gott Monica

        • Susanne Jonsson

          Oj så gott Monica! Tack för all inspiration! Ha en jättefin vecka!

  • Beatrice Olofsson

    Det är lite klurigt när man har ett antal matallergier att ta hänsyn till men ingen Jul utan Grönkålssallad ;). Strimlad färsk grönkål, finhackad rödlök, tärnat äpple och / eller apelsin, dressat med pressad citron och Kung Markattas örtsalt. Jag har redan ätit det ett antal gånger i höst och det blir ett av mina bidrag till julbordet. En rödkålssallat med tunt skivad apelsin måste också vara med. Ev en senapsgratinerad kålrot också. Vi är tre f.d vegetarianer som är med i julfirandet så det blir nog en hel del gröna rätter :). Så mycket som möjligt på julbordet är ekologiskt och det blir inte så mycket sockrade sötsaker. Det blir nog några naturligt sötade godbitar. Jag bidrar förmodligen med mina kaffesmakande dadelbollar med kakaosmör också. Ev även de med apelsinsmak. Vi får se hur dagsformen är och om orken räcker. Hoppas det ;).

    Tack för inspirationen!

    • Susanne Jonsson

      Spännande Beatrice! Bra tips, tack så mycket. Jag kör också ekologiskt, ett litet julbord med ett par goa grejor har det blivit de senaste åren. Dina dadelbollar låter riktigt mumsiga!

  • Anna J

    Först så vill jag säga grattis lite i efterskott. Hoppas du hade en fin födelsedag. 🙂

    Hos oss har vi mycket gröna rätter. Vi kör knyt och jag har alltid med mig en rödkålssallad med bla äpplen och rödlök i. Min ena syster gör alltid en supergod grönkålspaj och min andra gör en väldigt god broccoligratäng med ädelost. Det är gott att blanda den stabbiga julmaten med lite lättare gröna rätter. En bra balans är aldrig fel tycker jag.

    • Susanne Jonsson

      Tack fina kompis! Håller helt med dig om balansen. Tycker det är roligt att testa lite nya saker blandat med det traditionella!