Buffémat  Julmat  Mat att förbereda  Mat för många  Veganskt  Vegetariskt 

Vegetarisk julmat

Jag får många frågor om alternativ julmat, vad ska man laga när man vill testa något nytt. Det kan vara frågor om hur man lättar upp julmaten, behålla smakerna av jul men använda mer grönt eller vad gör man när barnen har gått och blivit vegetarianer? Eller veganer. Min första jul med vegetarianer var i Australien och blev en riktigt intressant upplevelse. Vad lagar man för julmat när det är 35 grader och sol utomhus? Det var bra för då fick jag börja tänka nytt och det blev riktigt, riktigt bra!

Så hemma hos oss har vi numera infört mer fräscha sallader som vi serverar till skinkan och köttbullarna. Vinterfrukter som rödkål, rödbetor, morötter, purjolök, apelsiner, citroner och äpplen förvandlas till färgstark och rolig julmat. Den här salladen på rödbetor och sesam ska jag förresten börja laga redan i helgen! Den är saftig och god. Och på onsdag ska jag laga ett par favoriter, så den tråden fortsätter då, men här kommer några tips redan nu.

Snabbpicklade grönsaker med chili & ingefära är krispigt och fräscht! Här finns recept på det.

Här finns recept på en krämig inläggning av grillade grönsaker. Päronsallad med stilton, valnötter & granatäpple är fantastiskt! Du kan byta ut stilton mot getost eller annan, mildare ost om du föredrar mildare ost.

Vegetariska Rödbetsbullar har blivit en favorit för många. Och den här smakrika rödbetsgratängen med rosmarin, getost & honung, lite inspirerad av Jansons. Eller lyft in saffran i en aioli! Serverad med rostad potatis, här finns recept på det.

Dessert vill man ju gärna ha och jag vill tipsa om den här julbrownies med kardemummatryffel, som du garnerar med snöflingeströssel (om du vill alltså).

Men jag undrar lite, vad lagar ni till jul? Finns det något absolut måste?

IMG_6466-0.JPG