Bakat  Bjudmat  Bröd  Fika  Glutenfritt  Recept  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Lussebullar med vit choklad

Glad advent på er alla! Har ni börjat med saffransbakandet än? Här kommer mitt bästa recept på lussebullar aka saffransbröd. Det är ursprungligen min kompis Hanna som införde mandelmassa och vit choklad i saffransbrödet. Genialt, tycker jag. Det är numera en regel för mig 🙂 det gör bullarna underbart saftiga. Jag brukar lägga i syrliga bär i fyllningen, svarta vinbär, blåbär eller lingon. Ibland är det torkade tranbär. Ibland russin som jag blötlägger i lite apelsinjuice, glögg eller rom. Då slinker det in lite rivet citrusskal i fyllningen också. Tål du inte mjöl? Ingen fara! Här finns mitt bästa recept för glutenfritt saffransbröd!

Lussebullar med mandelmassa & vit choklad, 50 st

5 dl mjölk

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 burk kesella, 1%

16-17 dl vetemjöl special

200 g smör, rumstempererat

 

Fyllning:

200 g smör

200 g vit choklad, hackad

300 g mandelmassa, riven

1 ägg till pensling

pärlsocker

 

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37°.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

5. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

6. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm.

7. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.

8. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

10. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.

 

Jag har också dille på att baka ut bullarna som kransar och ”tårtor”. Älskar att knyta ett vackert band runt om dem och ringla glasyr på. Det blir så effektfullt, känns genast lite festligare och skapar en riktigt härlig julstämning. Och att ringla glasyr på nåt är något av en favoritsyssla för mig. Alla har vi våra favoritsysslor 😀

Sus-Stocke-7794-1200pxl

Foto: Andreas Nilsson

 • Karin

  Har varit sugen på att baka dessa sedan jag såg receptet här första gången och kom äntligen till skott idag. Vilken tredje advent-lycka – fantastiskt goda! Tack så hemskt mycket för alla fina recept och en så trevlig blogg! God jul!

  • Susanne Jonsson

   Vad roligt att höra Karin! Önskar dig en god jul och massa mys med dina nybakade lussebullar!

 • Barbro

  Har idag bakat pepparkakor så vi kunde ha fikat tillsammans om du hade varit närmare .Det blir nog lussekattsbak i morgon.

  • Susanne Jonsson

   Gulliga du! tack! Så gott det låter.

 • Johanna

  Har nyligen hört att Kesella i degen inte har någon effekt. Vad säger du om det? Har du testat utan? Du har en kanonfin och inspirerande blogg! Tack vare dig har jag nu fått idéer och recept att klara vardagsmaten bättre.

  • Susanne Jonsson

   Hej Johanna, det med kesellan stämmer, men jag tog bort den och jag tyckte att de ändå var lite saftigare med samt att jag gillar syran. Möjligen inbillar jag mig, men det fick mig att ta den tillbaka i degen 🙂 Vad roligt att du trivs här, det gör mig glad att höra!