Äggfritt  Bjudmat  Glutenfritt  Okategoriserade  Recept  Tips  Vår vackra natur  Vardagslyx  Vegetariskt 

Krämig svamprisotto

Här kommer receptet på en av årets höjdare. Helt och håller resultatet av att ha kompisar som är grymma på att plocka svamp. Tack Doris och Ulla. 2014 blev ett härligt svampår tack vare er. När man har så bra råvaror att utgå ifrån behöver man inte mycket annat. På bilden ser ni att jag toppat med svart trumpetsvamp. Den stekte jag bara i smör och saltade lätt. Du kan göra risotto på torkad svamp, det passar lite bättre i säsong just nu. Hittar du torkad sandsopp så testa gärna det, supergott i risotto och såser. Exakta mängden vätska i risotton känner du av själv, så den blir lagom tjock för din egen smak.

IMG_5970-0.JPG

Krämig svamprisotto, 4 portioner

200 g färsk svamp, i bitar

3 dl ekologiskt Carnarolis ris

2 dl vitt vin

cirka 1 l höns- eller grönsaksbuljong

1 gul lök, finhackad

2 dl lagrad ost, riven

salt, peppar, smör till stekning

Stek svampen i smör tills vätskan kokat in. Lyft upp ur pannan. Fräs löken i smör i samma panna, tillsätt riset och fräs utan att det får färg. Häll i vin, låt det koka in. Tillsätt 1/3 av buljongen och låt koka in ca 5 minuter. Tillsätt resterande buljong eftersom och fortsätt sjuda risotton under lugn och fin omrörning. Koktiden för riset brukar vara runt 18 minuter, läs på din förpackning och smaka av, riset ska ha ett litet motstånd kvar i kärnan. Avsluta med kryddor och rör i ost. Jag serverade med några kvistar snabbfrästa småtomater och extra ost på toppen.

IMG_5908.JPG