Äggfritt  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bjudmat  Fika  Glutenfritt  Hälsokrubb  Plockmat  Recept  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Vaniljdoftande Smörkolakakor

Ibland råkar man blanda ihop något som man kanske inte riktigt hade förväntat sig. Det hände häromkvällen (därav den pixliga mobilbilden). Jag skulle svänga ihop nåt snabbt, glutenfritt fika. Letade i skafferiet och hittade havremjöl och några dumlekolor. Nu förstår ni nog vart det bar av. Men, jag hade varken noblesse eller engångsformar hemma så de blev att baka en ny modell. Eftersom jag ofta tycker att fikabröd blir väldigt sött, så testade jag baka min nya alster på mindre socker. För att testa om de höll så lämnade jag några hos en kompis, som nyss kom hem och testade och ringde direkt och ville ha receptet. De är tydligen de godaste på länge. Då hon kom hem fanns det inte någon med kola kvar 🙂 så hon har testat de naturella. Ungdomarna i huset tyckte det var gott med kola i.

Vaniljdoftande smörkolakakor glutenfria, 20 st

2 dl havregryn
2 dl havremjöl
2 msk fiberhusk
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
150 g smör, mjukt

1/2 dl råsocker
2 msk ljus sirap
topp: 10 chokladöverdragna kolagodisar, delade på mitten (jag använde Dumle, det finns flera andra märken på kola överdragen med choklad, men jag har inte testat att baka med dom. Välj en medelfast sort.)
Såhär gjorde jag:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna.
3. Rör smör, socker och sirap, blanda med de torra ingredienserna och bearbeta snabbt ihop till en deg.
4. Dela degen i 20 bitar, rulla till bollar och lägg på bakpappersklädd plåt.
5. Tryck ner en halv dumlekola eller lite fast sylt. Du kan även hoppa över fyllningen och bara trycka till med en gaffel.
6. Grädda mitt i ugnen 10 minuter, eller tills kakorna börjar få färg. Låt svalna och förvara lufttätt i frysen till servering.
Tips: ringla lite smält choklad på kakorna eller, om du fyller med sylt, droppa på lite florsockerglasyr efter de svalnat, det blir urtjusigt!
!
Anpassa receptet?
Veganskt/mjölkfritt: hoppa över dumle och byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.

IMG_8627.JPG

Ps. Receptet är nytt och fortfarande under utveckling. Kom gärna med tips!

 • Liljan

  Hej fina Susanne! Dina kakor ser goda ut,påminner om dem jag gör med vetemjöl i små formar med kola i.Skulle vara roligt att testa dessa, men.. tror du att man kan mixa psylliumfrön till mjöl..har massor av frön och jag tycker det är bra om man kan använda det som finns ( om möjligt). Jag får testa kanske.
  Åh, vad det låter härligt med snö, här- blött och 7 plus….BLÄÄ, som barnbarnen säger! :o) Stor kram till dej,ha det så gott! Har fått hem ny dator idag.. nu ska jag se om jag kan hitta dej på den, (detta skrivet på den gamla)! Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Liljan! Vad roligt med ny dator! Testa med psylliumfröna och berätta hur det går 🙂 Alltid bra med alternativ och att använda det man redan har hemma. Kram

 • Barbro

  Spännande med nya recept som man hittar på.
  Men har en undran vad är fiberhusk det är något som jag aldrig använt.
  Synd att du inte närmare för då kunde vi ha lunchat ihop idag.Har gjort min palsternackssoppa har du testat den än?
  Ha en fortsatt bra dag. Kram

  • Susanne Jonsson

   Hej Barbro! Åh den hade jag velat testa! Den låter ju SÅ god. Ska försöka hinna under jul. Behöver handla ett par saker bara. Fiberhusk är pulvriserade psylliumfröskal. Man använder det för konsistensens skull ibland när man bakar glutenfritt. Men psylliumfrön är även bra för magen 🙂 KRAM