Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bjudmat  Desserter  Fika  Julmat  Recept  Söndagsbaka  Tips  Vegetariskt 

Dan före dan

Idag förbereder vi julen härhemma. Jag har julpepp och funderar på att baka saftiga lingoncupcakes med vit choklad. Eller en mjuk kaka? eller rulltårta? Eller…. vörtbröd kanske?

Här kommer ett recept på en julrulltårta jag gillar jättemycket. Nästan lite cheesecake över den krämiga fyllningen. Lagom söt. Passar utmärkt som dessert också!

 

Julrulltårta med apelsin & valnötter

3 ägg

1 ½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 tsk ingefära, malen

1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet

½ dl mjölk

 

fyllning

200 g naturell färskost

2 dl vispgrädde

1 dl apelsinmarmelad

1 dl rostade valnötter, hackade (valfritt)

 

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna, sikta ner i äggblandningen, rör om och tillsätt citron och mjölk. Bred ut på bakpappersklädd plåt ca 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Lägg en handduk ovanpå och vänd på tårtan med hjälp av en plåt. Dra bort pappret, om det sitter fast penslar du på lite vatten så släpper det. Gör fyllningen: Vispa färskost och grädde hårt, rör ner marmelad och nötter. Bred på fyllningen och rulla ihop tårtan med hjälp av handduken.