Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Fika  Glutenfritt  Julmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Tips  Veganskt  Vegetariskt 

6 Grymma Glöggar

Hur har ni det i julstöket? Är allt på banan? För mig har årets julmys handlat mycket om glögg. Denna dryck som med sin blotta närvaro och doft skapar omedelbar julkänsla. Smaksättning är a och o när man gör glögg, men det behöver varken vara svårt eller kräva krångliga ingredienser. Okej, jag vet att gröna kardemummakapslar kan vara svårt att hitta, men jag ser det mer och mer i butiker. Heja på handlare! Är det svårt så funkar det utmärkt att beställa på nätbutiker eller bara byta ut mot vanlig kardemumma.

IMG_8362.JPG

Minns ni den hära citrus- & ingefärsglöggen? Älskar att göra den i min stora burk med tappkran. Älskar den burken. Årets födelsedagspresent från mycket kära vänner, så ni förstår den betyder extra mycket för mig. Det är så roligt att ställa fram den, alla blir glada av nostalgin. Sedan är det alltid roligt att tappa upp saker 🙂 Och den här glöggen (i burk eller kanna) funkar samtidigt som dekoration till hela tillställningen. Bara att toppa upp den eftersom.

Jag gör inte stark glögg, vill att alla ska kunna dricka den. Och jag tycker att eftersom julen är barnens högtid så kan man ta det lugnt med alkoholen. Det fina med att göra egen glögg är att man väljer vad man vill ha som bas och kan anpassa både sötma och kryddighet efter egen smak. Men säg att det inte är aktuellt i år, man kanske har svår sömn- eller tidsbrist, det händer ju här i livet. Då köper man en bra (obs att dyr inte alltid är lika med bra, det kan lika gärna vara en billig med hemsk etikett som smakar bäst) och kryddar upp den med tex citrusskivor och ingefära.

Skärmavbild 2014-12-22 kl. 10.00.09

Jag serverar lika ofta varm som kall glögg nuförtiden, tycker båda har sin plats. Den kalla ni ser på bilden har en pigg känsla och passar perfekt även till salt mingelmat. Den varma värmer upp hela kroppen inifrån och är absolut bästa alternativet när man kommer in, hurves och halvfrys från en vinterpromenad. Det finns helt enkelt en glögg för alla smaker och tillfällen. Men, nu är det slutbabblat.

Här kommer min lista på 6 grymma glöggrecept som du int får missa

1. Svalkande Citrus- & ingefärsglögg i kanna eller tappburk. Uppesittarkväll kanske?

2. Värmande Saffrans- & vaniljglögg, Efter vinterpromenaden?

3. Lakritsglögg med svarta vinbär. För lakritsälskaren.

4.  Festlig Glöggcocktail (se nedan) Perfekt till mingelpartyt!

5. Sprudlande Rosa glögg (se nedan) Perfekt hela vintern (och kanske på sommaren också)

6. Grundrecept röd glögg. Alltid rätt.

 

Festlig Glöggcocktail

1 del ljus glögg (köpes eller egen, valfri sort)

1 del ginger ale eller ginger beer

is, skivad citron, lime, mandarin, mynta

Lägg is, citrusskivor och mynta i glas. Toppa med glögg och ginger ale.

 

Rosa glögg

1 del röd glögg (köpes eller egen)

1 del sodavatten alt annat bubbel

is, skivade mandariner, tranbär, timjan

Lägg is, citrusskivor, tranbär och timjan i glas. Toppa med glögg och soda.

 

Och vad serverar vi till glöggen? Mandel eller nötter av valfri sort. Russin eller annan torkad frukt/bär. Jag gillar att variera russin med torkade tranbär/lingon/körsbär/blåbär, små bitar torkade aprikoser, äpple, fikon och även små bitar av färsk frukt blir väldigt fräscht och brytning av konsistens. Det händer nåt. Småplock funkar alltid. Pepparkakor. Julgodis. Ost.

Har du någon glöggfavorit? Berätta gärna för mig. Ha en jättefin måndag så länge!

_MG_1145

Foto: Nils Pejryd och Matilda Sandberg

Glöggcocktail (se recept ovan, med extra lingon) blandad av Sverrir.