Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Bröd  Buffémat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Hälsokrubb  Kökshemlisar  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Rester  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Soppa- världens bästa mat?

Ikväll kör vi soppspecial på Go’kväll. Jag kommer visa 3 favoriter hos mig just nu. En med rostad blomkål och citron, jättefräsch och citronen ger blomkålen värsta bästa lyftet, en med kokos och pumpa (vegansk, mjölkfri, glutenfri) och en indiskinspirerad med rotfrukter, fetaost och linser. Alla är glutenfria och vegetariska så får man servera vad man själv vill till. Jag gillar att ha en bit rökt lax, lite bulgur eller, vid speciella tillfällen så sesamvänder och steker jag en bit ekologisk kyckling i smör och har på sidan om. Och ett par salladsblad. Ett gott bröd vill man ju också ha till. Och kanske en gurka att ha på brödet. Jag gillar massa olika, färskost på vardan, vid speciella tillfällen vispat smör med riven Västerbottensost i. Eller vispat, brynt smör, med en doft av citron mums! Oj vad jag gick igång på det här.

Här har jag samlat mina favoriter i soppor och tillbehör. Man behöver int alls baka bröd själv, men om man har möjlighet är det ju härligt med nybakat.. Paj är också fint till.

Testa och låt dig inspireras 🙂

Min all time favoritsoppa de senaste åren, het morotssoppa med varmt ostbröd

Rostad rotfruktssoppa med världens godaste varma mackor

Linssoppa som räddar världen

Tortillasoppa– tex mex & soppa på samma gång!

Tillbehör då.

Det här Enkla brödet med ost och oliver är både snabbt och vrålgott

Och de här Saftiga Morotsscones, har du testat dem?

Supergoda, smakrika Minipajer med en grymt bra pajdeg som går lätt att baka ut

Okej, pizzatårta måste också få vara med här…

Sist men int minst, en braksuccé. När det int är aktuellt att ställa sig och kavla pajdeg. Ljuvlig, enkel och tjusig med smak av medelhavet.

Fetaosttarte med pesto, skinka & oliver, 4 port

1 pkt kyld smördeg, rektangulär (250 g)

2 msk röd pesto av soltorkade tomater

100 g serranoskinka

1 dl svarta oliver

1 ask cocktailtomater, halverade

100 g fetaost, smulad

1 liten påse rucola

1 ägg, till pensling

Sätt ugnen på 220∞. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt (den ligger ofta inlindad i bakpapper redan i förpackningen). Skär ett snitt halvt igenom degen, 1-2 cm från kanten runt om. Pensla kanten med ägg, vik in och pensla ovanpå. Nagga med gaffel innanför kanten och bred på pesto. Riv skinkskivorna i mindre bitar. Lägg på dessa, oliver och tomater, toppa med ost. Grädda ca 15 minuter, mitt i ugnen tills degen är genomgräddad och färgen gyllene. Toppa med rucola.

Tips: förvärm en plåt och flytta över tarten just innan gräddning för en ännu bättre botten.

 

Är ni med ikväll? Hoppas, hoppas! Då ses vi, 18.15 i ettan!

Ps. Vilka är dina godaste soppor? Någon som vill dela med sig av recept? Jag vet att det uppskattas bland oss kompisar här.

 

 

IMG_7095.JPG

  • Barbro

    Hej Va skönt det är att höra din lugna stämma i köket. Uppskattar dig väldigt mycket ska du veta. Men jag undrar om du vet hur man gör yougert? Har letat lite här o var men det tänds inget ljus för hur man gör. Kan du hjälpa mej? Många kramar från Barbro

    • Susanne Jonsson

      Hej Barbro, TACK! Superfint att få höra det. Det värmer. Vad spännande, ett minimejeri hos dig! Har ni djur? Jag brukar inte göra yoghurt, har gjort det när jag gick skolan, jag tror vi herde i långfil i mjölk och sedan blev det yoghurt… Men man kan köpa mjölksyrabakterier i ett set har jag sett. Någon annan som testat?

  • Pingback: Susannes soppor | Susannes skafferi | SVT.se()

  • lisa

    har fått dille på soppor, utmanar mig själv med ett nytt sopp recept varje vecka . ska testa dina soppor blomkålssoppan såg verkligen jättegod ut

    • Susanne Jonsson

      Det är kanoners Lisa. Enkel och smakrik. Hoppas du kommer gilla den!

  • Eliben

    Använder ofta pumpafröolja, har det t.o.m. på vaniljglass, testa på sallad också, så god!!

    • Susanne Jonsson

      Oh det vill jag testa! tusen tack för tipset!

      • Eliben

        kul! Hör av dig och berätta vad du tyckte om den!

  • Barbro

    Vad kul att du är tillbaka i rutan.Måste bara testa dina soppor nån dag.
    Ska dela med mej av mina favoritsoppor senare också.
    Kram

    • Susanne Jonsson

      Tack snälla Barbro! Jag längtar! Kram

      • Barbro

        Hej !!

        här kommer några av mina goda soppor

        Palsternackssopppa med curry

        1 gul lök

        ca 800 g palsternacka

        3/4 msk curry

        2 msk smör

        1 l vatten

        1/2 dl konc kycklingfond

        salt och peppar

        140 g tärnat, knaperstekt bacon

        hackad persilja

        Så här gör du

        1.
        Skala och finhacka gul lök. Skala och skär palsternacka
        i grova bitar.

        2.
        Fräs lök och palsternacka med curry
        i smör i en stor kastrull, 3–4 minuter. Häll på vatten
        och kycklingfond. Låt småkoka under lock tills palsternackan är mjuk, ca
        15 minuter.

        3.
        Ta från värmen och mixa soppan slät med
        stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer
        vatten. Toppa med tärnat, knaperstekt bacon och hackad persilja.

        Tomatsoppa

        2 burkar konserverade
        hela tomater

        2 hönsbuljongtärningar

        1 klyfta krossad
        vitlök

        1 finhackad röd chili

        1 burk fet kokosmjölk

        Blanda ihop allt i en gryta och koka i några minuter.
        Stavmixa till slät soppa. Servera med
        färsk koriander + en klick creme –fraiche
        och ett gott olivbröd till.

        Morotssoppa
        med granatäpple

        400 g morötter

        2 msk olivolja

        2 gula lökar

        8 dl grönsaksbuljong

        1 dl riven västerbottensost

        1 apelsin, nypressad saft

        ½ granatäpple

        Salt, peppar och persilja

        Skala och tärna morötterna. Häll oljan
        i en kastrull, tillsätt hackad lök , fräs den tills den mjuknar. Tillsätt
        morötterna och buljongen och koka i ca 15 minuter. Mixa till en slät soppa, rör ner osten och apelsinsaften, smaka av med salt,
        peppar. Häll upp och toppa med
        granatäpple och persilja.

        Krämig morotssoppa

        Skala, hacka en gul lök, skala 4 morötter
        och 2 potatisar som du skär i mindre bitar.

        Fräs lök, rotfrukterna i lite smör.
        Tillsätt 10 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar och låt koka i ca 15 minuter
        tills rotfrukterna är mjuka.

        Tillsätt 1½ dl creme fraiche och mixa
        soppan slät och smaksätt med rivet skal och pressad av 1 apelsin och salt och
        peppar.
        Hälsningar Barbro

        • Susanne Jonsson

          WOW vilka recept! Tusen TACK Barbro! Vad duktig du är. Längtar efter att testa! Nu blir det soppa i november!

          • Barbro

            Har du provat någon av sopporna?
            Ha en fortsatt bra kväll.
            Kram

          • Susanne Jonsson

            Hej Barbro! Nej, jag har int hunnit än! Längtar! Kram

  • Mamma Eva

    Du är så himlarns otroligt bra!Blir så glad när jag ser dig laga mat.Linssoppan ska testas omgående.

    • Susanne Jonsson

      Tack Eva för dina fina ord som värmer mitt hjärta. Så underbart att få göra någon glad! Kärlek.

  • Ami

    Jaaa…soppa är världens bästa mat!!! Har några favvosoppor men kan tyvärr inte skriva ner dem här just nu…men senare. Ser otroligt mkt fram emot 18.15. En kopp te o tända ljus. Högtidsstund. Ses!

    • Susanne Jonsson

      Japp! Hoppas du gillade sopporna Ami!