Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Bröd  Buffémat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Hälsokrubb  Kökshemlisar  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Rester  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Soppa- världens bästa mat?

Ikväll kör vi soppspecial på Go’kväll. Jag kommer visa 3 favoriter hos mig just nu. En med rostad blomkål och citron, jättefräsch och citronen ger blomkålen värsta bästa lyftet, en med kokos och pumpa (vegansk, mjölkfri, glutenfri) och en indiskinspirerad med rotfrukter, fetaost och linser. Alla är glutenfria och vegetariska så får man servera vad man själv vill till. Jag gillar att ha en bit rökt lax, lite bulgur eller, vid speciella tillfällen så sesamvänder och steker jag en bit ekologisk kyckling i smör och har på sidan om. Och ett par salladsblad. Ett gott bröd vill man ju också ha till. Och kanske en gurka att ha på brödet. Jag gillar massa olika, färskost på vardan, vid speciella tillfällen vispat smör med riven Västerbottensost i. Eller vispat, brynt smör, med en doft av citron mums! Oj vad jag gick igång på det här.

Här har jag samlat mina favoriter i soppor och tillbehör. Man behöver int alls baka bröd själv, men om man har möjlighet är det ju härligt med nybakat.. Paj är också fint till.

Testa och låt dig inspireras 🙂

Min all time favoritsoppa de senaste åren, het morotssoppa med varmt ostbröd

Rostad rotfruktssoppa med världens godaste varma mackor

Linssoppa som räddar världen

Tortillasoppa– tex mex & soppa på samma gång!

Tillbehör då.

Det här Enkla brödet med ost och oliver är både snabbt och vrålgott

Och de här Saftiga Morotsscones, har du testat dem?

Supergoda, smakrika Minipajer med en grymt bra pajdeg som går lätt att baka ut

Okej, pizzatårta måste också få vara med här…

Sist men int minst, en braksuccé. När det int är aktuellt att ställa sig och kavla pajdeg. Ljuvlig, enkel och tjusig med smak av medelhavet.

Fetaosttarte med pesto, skinka & oliver, 4 port

1 pkt kyld smördeg, rektangulär (250 g)

2 msk röd pesto av soltorkade tomater

100 g serranoskinka

1 dl svarta oliver

1 ask cocktailtomater, halverade

100 g fetaost, smulad

1 liten påse rucola

1 ägg, till pensling

Sätt ugnen på 220∞. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt (den ligger ofta inlindad i bakpapper redan i förpackningen). Skär ett snitt halvt igenom degen, 1-2 cm från kanten runt om. Pensla kanten med ägg, vik in och pensla ovanpå. Nagga med gaffel innanför kanten och bred på pesto. Riv skinkskivorna i mindre bitar. Lägg på dessa, oliver och tomater, toppa med ost. Grädda ca 15 minuter, mitt i ugnen tills degen är genomgräddad och färgen gyllene. Toppa med rucola.

Tips: förvärm en plåt och flytta över tarten just innan gräddning för en ännu bättre botten.

 

Är ni med ikväll? Hoppas, hoppas! Då ses vi, 18.15 i ettan!

Ps. Vilka är dina godaste soppor? Någon som vill dela med sig av recept? Jag vet att det uppskattas bland oss kompisar här.

 

 

IMG_7095.JPG