Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Hälsokrubb  Mellis  Recept  Snabblagat  Söndagsbaka  Tips  Vegetariskt 

Snickersbrownies med mindre socker

NU kommer receptet på de drömgoda chokladfrestelserna som tog oss med storm. De är glutenfria och bakade på mycket, mycket mindre socker än traditionella recept. Det innebär att om man gillar mycket socker kommer de vara för lite söta, då kan man tillsätta 2 dl socker till. Jag tycker att det räcker såhär. En vanlig 3-fika vill jag inte dundra på med massor av socker, helt enkelt för att jag mår bättre då. De är också glutenfria, bakade på havremjöl. Jag tror man kan ta kokosmjöl istället, men har inte hunnit testa det i det här receptet. Än. Säkert gott med sötman från kokos..

Om man inte tål mjölk och kör mjölkfritt smör/margarin så bryner man det inte, smält det bara som vanligt. Annars smakar det urk. Jag har testat.. Onödigt egentligen, eftersom jag vet att det är mjölken som behövs, men jag ville kolla vad som hände. Man kan ta och smälta kokosfett om man vill istället för smör.

Susannes snickersbrownies, 6 små

150 g smör, brynt och avsvalnat

1/2 dl brun farin (eller annat socker)

2 ägg

1 tsk vaniljpulver

1 dl havremjöl

1 msk starkt kaffe

0,75 dl kakao

Fyllning/topping: 3 msk jordnötssmör (jag gillar crunchy med lite bitar i), 1 dl jordnötter, salta

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Rör ihop ingredienserna ovan (allt utom fyllning/topping).

3. Klicka ner smeten i 6 små formar.

4. Lägg i en klick jordnötssmör i varje form eller, om du föredrar något annat, kanske mandelsmör, en bit choklad eller färskost.

5. Strö på jordnötter, eller om du föredrar kokos eller nötter.

6. Grädda i 10-12 minuter mitt i ugnen.

NJUT av den rika chokladsmaken, smörkolasmaken från det brynta smöret, den krämiga fyllningen som rinner ut och över att man kan baka så gott med så lite socker!

 

IMG_8113.JPG

 

  • Lena

    Hei! Dette ser da smaskens ut! Undrar ifall de funker å bake dagen innan, eller er de som fondanter som skal avnytes på en gang? Siden du sier det rinner godsaker ut av dem….

  • Lisa

    Hej fina du!
    Detta recept måste provas. Jag undrar hur stora dina formar är? Vanlig muffinsform eller någon mindre variant? Hälsningar från Lisa

    • Susanne Jonsson

      Hej Lisa! BRA att du frågar. De är mer mellanstora, 5-6 cm i diameter.

  • Titti

    Sitter hemma sjuk och sträckläser din blogg. Så inspirerande! Jag älskar när du blandar upp recepten med lite livfilosofi, yoga och gläde. Varm kram!

    • Susanne Jonsson

      Hej Titti! Så fint att du trivs här hos mig! Hoppas att du mår bättre idag. Kram!

  • Rigmor

    Hej
    Jag har ett barnbarn som inte tål stärkelse av nåt slag
    Ej heller laktos och helst så lite socker som möjligt
    Har du inga fler recept som är bakat på mandelmjöl ?
    En tacksam mormor !

    • Susanne Jonsson

      Hej Rigmor! Det är flera nya recept på gång, jag vet inte exakt när de kommer vara klara men håll utkik! Har du provat modifiera dessa biscotti? http://www.svt.se/gokvall/recept/biscotti-med-citron-och-tranbar Om du byter ut potatismjöl mot fiberhusk tänker jag? Och laktosfri yoghurt alt havreyoghurt. Bra att ni talar om vad ni gillar och längtar efter! Tack för det.

  • Anna J

    Åh så goda de ser ut. Bra med glutenfria recept då man ibland vill fixa i ordning fika till de som är glutenallergiker. Bra också att det är mindre socker. Alla bakverk med jordnötter är magiskt goda tycker jag. 🙂

    • Susanne Jonsson

      Eller hur Anna! Jordnötter är SÅ gott! 🙂 Och enkelt att byta ut mot något nötsmör eller färskost eller choklad om någon är allergisk mot just jordnötter.

  • Susannah King

    Har bakat sådana ikväll. Är min tur att ordna fika till oss på salongen i morgon. Bra att det är ett glutenfritt recept, min kollega Frida (som för övrigt var den som fixade mitt hår innan mitt bröllop) är glutenallergiker.

    • Susanne Jonsson

      Vad fint att höra Susannah!

  • Anna

    Uppskattar recept med mindre socker, har en väninna som är diabetiker och det är roligt att kunna bjuda henne på fika . Det är också så bra att dina recept är enkla.

    • Susanne Jonsson

      Vad roligt att höra Anna! Tack!

  • Carina

    Hej!
    Ser jättegott ut 🙂 Har en fundering om havremjölet, kan jag mixa havregryn och använda det?

    • Susanne Jonsson

      Hej, jag har inte provat det, det borde gå om man kan få det väldigt finmalt, men det är nog bara att testa 🙂

      • Carina

        Tack för svaret! Då vet jag vad helgens bakningsbestyr blir 🙂

        • Susanne Jonsson

          Heja Du!

  • Anna F

    Kanske är kakao istället för kaffe? Oavsett så ska dessa bakas 🙂

    • Susanne Jonsson

      Hej! NU är det kakao som det ska vara, det hade trillat bort!

  • Sofia

    Undrar också över chokladsmaken – choklad eller kakao saknas?

    • Susanne Jonsson

      Hej Sofia! Jag har fixat till det, tack snälla för att du säger till!

  • Soffsan

    Ska det vara nån choklad i smeten? 🙂

    • Susanne Jonsson

      Jorå, det hade ramlat bort i copy pasteträsket, tack för att ni är uppmärksamma!