Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Söndagsbaka  Tips  Vegetariskt 

Kladdkakans dag

Jippiee!

Idag är det kladdkakans dag. Ska ni baka? Vilken kladdkaka gillar du? vanlig eller med piff? Jag gillar att ta basreceptet som är supersmidigt, allt i en bunke-recept och piffa det efter humör, säsong och gäster. Jag tycker att variationsmöjligheterna med kladdkaka är en av dess förträffligaste egenskaper. Passar som dessert, fika, som den är, eller som här, då jag bygger en enkel, snabb tårta på den.

 

2011-06-14Susanne Jonsson lagar sommar matFOTO: BJÖRN WANHATALO

Foto: Björn Wanhatalo

Här kommer recept på två enkla kladdkakstårtor. Först den här sagolika chokladbomben!

Kladdkakstårta med citronkräm & jordgubbar, 1 st

1 färdig kladdkaka

3 dl vispgrädde

200 g naturell färskost

1 citron

½-1 dl florsocker

1 dl lemon curd, färdig på burk eller annan marmelad/fast sylt

1 ask färska jordgubbar, delade

ca 10 st Noblesse chokladplattor

Vispa grädden, ställ åt sidan. Vispa färskost, lite rivet citronskal och socker smidigt. Rör ner lemon curd och vänd ner grädden. Bred krämen över kakan, toppa med jordgubbar (eller frysta, tinade bär. Lägg Noblesse runt om. Pudra på florsocker och strimla över lite citronskal.

Har man en far i närheten, kanske det kan vara nåt att baka till fars dag på söndag? Eller hittar ni på något annat? Får han middag kanske?

IMG_9832

  • Barbro

    Kladdkaka med Polly och färskostswirl

    Kladdig kaka, seg brownie och frisk cheesecake – tre favoriter i ett. Kakan smakar bäst om den görs dagen innan och serveras med vispad grädde eller vaniljglass.

    Receptet gäller för 12 bitar

    Ingredienser

    150 g Arla® Svenskt Smör

    150 g mörk choklad 70%

    100 g rostade salta cashewnötter

    3 ägg

    2 dl Arla Köket® färskost naturell

    2 dl rårörsocker

    2 dl vetemjöl

    100 g segt chokladgodis, t ex Polly

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter och ströa med råsocker. Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt det smälta under omrörning. Ställ åt sidan. Hacka nötterna grovt. Dela ett ägg i gula och vita, rör ihop gulan med färskosten. Visp ihop sockret med äggvitan och de resterande äggen, vispa ner chokladen. Vänd ner nötter, mjöl och hälften av godiset. Häll chokladsmeten i formen. Klicka i färskosten och rör runt så att det blir ett mönster i kakan. Strö över resten av godiset. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

    • Susanne Jonsson

      Oh Så ljuuuvlig den hörs Barbro! TACK för att du delar receptet här! Det gör mig, och säkert många fler =) jätteglada. Goda recept är till för att delas. Kärlek.

  • Barbro

    Jag bakade en igår med pollygodiset ,mörk choklad och cashewnötter och färskost i igår som du skulle få smaka på om du var närmare, Ha en bra dag.
    ( ps vi har inte fått nån snö än-men det snöa lite igår )

    • Susanne Jonsson

      Oh så gott!!! Färskost är verkligen en toppenbra ingrediens. Glad helg Barbro!