Baka i långpanna  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Fräscha sallader  Frukost  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Kökshemlisar  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Mellis  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Sallad  Snabblagat  Söndagsbaka  Sylta och safta  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Uteliv  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Morötter och Theodor Kallifatides

På onsdag sänds vårt program från skördemarknaden. Jag tänkte bjussa på massor av inspiration med morötter, tycker de har mycket som talar för sig. Goda, prisvärt, roliga, bra hållbarhet (både för miljön och hemma i kylen) och är enkla att variera.

Bondens2014-135-web

Det blir en grym morotsstuvning med höga, rena smaker som både är snabblagad och inte bränner fast. Mammas marmelad, en fantastisk, enkel sallad och såklart… Världens godaste morotskaka! Som är glutenfri. Visst är ni med oss då? Författaren Theodor Kallifatides och tränings-Sofia gästar oss. Bara en sån sak.

Ps. Vad lagar du med morötter?

 • Eva

  Morotsslantar stekta i smör med lite timjan. ”The french way”

  • Susanne Jonsson

   Underbart Eva!

 • Karin Persson

  Hej Susanne! Tack för alla goda recept och din fantastiska inspiration! Vill gärna baka morotskakan och jag undrar var du har köpt den långpannan som du bakade kakan i? Jag saknar en riktigt bra långpanna till min ugn.

  • Susanne Jonsson

   Hejsan Karin,
   Jag kan maja dig, jag kan inte skriva ut här.
   Viktigt att ha en man gillar!

 • Monica

  Morotssoppa.Skiva morötter,färskriven ingefära,schalottenlök och en bit röd chili.salt o peppar allt kokas i vatten med ett par buljongtärningar(kyckling eller vad du nu föredrar)ta bort chilin,sila av spadet,mixa morötterna med mixerstav och blanda i creme fraiche,den feta,i med spadet och mixa ihop alt.Smaka av med flingsalt ,häll upp i tallrik,strö över lite hackad bladpersilja,en skvätt god olivolja och något drag med pepparkvarnen.Ibland kokar jag med någon potatis eller sötpotatis.Ett gott bröd med en god ost så är en supergod middag klar.

  • Susanne Jonsson

   Fantastiskt! Vilket bra tips! Tack Monica!

 • Anna J

  Det får jag inte missa. Gillar Gokväll extra mycket när ni är på skördemarknaden plus att jag älskar morötter. 🙂
  Jag gillar att stuva morötter som tillbehör till en god stekt korv, gärna av det starkare slaget. Plus att baka morotskaka förståss. Marmelad av morötter låter spännande, ser fram emot det.

  • Susanne Jonsson

   Oh! Mina favoriter också Anna! Få se vad du tycker om mitt sätt 🙂

 • Barbro

  skala 3 normalstora morötter och skär i bitar och stek dom i rapsolja och tillsätt finstrimlad färsk ingefära och lite råsocker och stek i någon minut. Gott till köttfärslimpa bla. kram

  • Susanne Jonsson

   Fantastiskt bra tips Barbro, Tack! Kram

   • Barbro

    Jag glömde ju skriva att baka bröd med morötter blir ju extra saftigt o blanda i solrosfrön o pumpafrön blir extra gott i.( ibland så tar jag även i goijibär o tranbär.)

    • Susanne Jonsson

     JA åh vad gott Barbro!