Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Glutenfritt  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Söndagsbaka  Tips  Vegetariskt 

Marängskolan

Ikväll bakar vi Pavlovatårta med en supergod citronkräm i Go’kväll lördag. Det blev två sorter av samma smet. Jag älskar såna recept. Den stora tårtan blir riktigt fluffig och kladdig inuti. Lite som en gräddbulle. Vill man ha en torr/segare variant så delar man upp smeten i två bottnar.

Jag tänkte att vi skulle ta och samla våra bästa tips här på perfekt maräng.

1. Se till att bunkar, vispar och andra redskap är rena och torra. Använd gärna rostfri bunke, eftersom det kan finnas fettrester kvar i repor i plastbunkar.

2. Att separera gulan från vitan i förväg och låta vitan stå i kylen ett par dagar gör den lättare att vispa upp, eftersom vatten avdunstar. Det är något jag iofs enbart gör på jobbet, hemma kör jag direkt 🙂 Det går också bra. Har en bra vispmaskin till hjälp.

3.  Låg temp på ugnen. Grädda långt ner.

4. Avbryt vispningen när du har ett fast skum, annars är det risk att den blir överkörd. Rinnig igen.

5. Experimentera med smaksättningar! Jag gillar att röra ut lite av smeten med kakao och sedan försiktigt röra ner den så smeten blir vackert marmorerad.

6. Tillsätt lite citronsaft eller vinäger för att hjälpa till att få ett stabilt skum.

7. Tillsätt sockret gradvis och öka hastigheten på vispningen gradvis.

8. No fear. Man måste öva sig i allt. Det bara är så. In i köket och testa!

Dela gärna dina tips i ämnet maränger och Pavlova här.

01

Under studiolamporna blir marängsmet lite lös ibland.

Men den är lika god ändå!

Toppa med vispad grädde eller våran goda citronkräm. Som bonus på bilden så ser man även nästan alla mina brännskador på underarmarna. Kocktatueringar. Jag har en baguetteplåt och en hel del rejäla linjer från sjukt varma bleck.

09

Om botten spricker är det int hela världen. Det är snyggt.

15

Så trevligt att ha Anders Lundin, Ebba och Ebbot i köket samtidigt. Här kan du förresten hälsa på hos Ebba! Och såg ni vår nya make-up specialist Cecilia? Hon hade några bra tips, jag hann inte riktigt se, får kolla närmare på det. Tycker det är svårt det här med smink.

13

Anders hade grym taktik på att äta i tv. No fear. Pang på bara. Heja Anders!

  • Sanna

    Hej!

    Bra tips, det får jag testa. Min pavlova brukar falla ihop så mycket i ugnen. Vad kan det bero på?
    Om man gör den dagen innan eller om man gör vanliga maränger – hur förvarar man de bäst då så de inte blur sega?
    Tack på förhand!

    Hälsningar Sanna

    • Susanne Jonsson

      Hej Sanna, försöka ha dem någonstans med minimal fuktighet. Endel Pavlovor är plattare, de blir härligt sega istället för höga och med fluffiga som denna. Vet inte riktigt vad som kan ha hänt. Har du i lite Maizena i smeten?

  • Kajsa

    Hej!
    Tänkte bjuda mina barn med familjer på din smarriga Pavlova!
    Undrar om jag kan göra den dagen innan och ha i citronfyllningen innan serveringen.
    Tack för inspirerande idéer!

    • Susanne Jonsson

      Hej Kajsa! Vad roligt! Det går jättebra att baka marängen dagen/dagarna innan. Fyll den sedan som du skriver vid serveringen. Önskar dig ett fantastiskt kalas!

  • Pingback: Så lyckas du | Ebbas Blogg | SVT.se()

  • Barbro

    Får nog baka maränger någon dag-när du ger oss så bra tips.

    • Susanne Jonsson

      Japp Barbro, heja du!

  • Tanja

    Tack för tipsen! Gud vad det ser gott ut på bilderna! :p

    • Susanne Jonsson

      Vad roligt att höra Tanja! Tusen tack!

  • Frida

    Det ser super gott ut, måste prova!
    Tack för tipsen, då kommer mina maränger göra succé nästa gång.
    Anders Lundins taktik är bara för skön

    • Susanne Jonsson

      Yay! Jag älskar spontana människor som bara kör på och bjuder på sig själva 🙂 Kör hårt Frida!