Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Desserter  Ekologiskt på budget  Fika  Glutenfritt  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Sommarmat  Söndagsbaka  Tips  Vegetariskt 

Marängskolan

Ikväll bakar vi Pavlovatårta med en supergod citronkräm i Go’kväll lördag. Det blev två sorter av samma smet. Jag älskar såna recept. Den stora tårtan blir riktigt fluffig och kladdig inuti. Lite som en gräddbulle. Vill man ha en torr/segare variant så delar man upp smeten i två bottnar.

Jag tänkte att vi skulle ta och samla våra bästa tips här på perfekt maräng.

1. Se till att bunkar, vispar och andra redskap är rena och torra. Använd gärna rostfri bunke, eftersom det kan finnas fettrester kvar i repor i plastbunkar.

2. Att separera gulan från vitan i förväg och låta vitan stå i kylen ett par dagar gör den lättare att vispa upp, eftersom vatten avdunstar. Det är något jag iofs enbart gör på jobbet, hemma kör jag direkt 🙂 Det går också bra. Har en bra vispmaskin till hjälp.

3.  Låg temp på ugnen. Grädda långt ner.

4. Avbryt vispningen när du har ett fast skum, annars är det risk att den blir överkörd. Rinnig igen.

5. Experimentera med smaksättningar! Jag gillar att röra ut lite av smeten med kakao och sedan försiktigt röra ner den så smeten blir vackert marmorerad.

6. Tillsätt lite citronsaft eller vinäger för att hjälpa till att få ett stabilt skum.

7. Tillsätt sockret gradvis och öka hastigheten på vispningen gradvis.

8. No fear. Man måste öva sig i allt. Det bara är så. In i köket och testa!

Dela gärna dina tips i ämnet maränger och Pavlova här.

01

Under studiolamporna blir marängsmet lite lös ibland.

Men den är lika god ändå!

Toppa med vispad grädde eller våran goda citronkräm. Som bonus på bilden så ser man även nästan alla mina brännskador på underarmarna. Kocktatueringar. Jag har en baguetteplåt och en hel del rejäla linjer från sjukt varma bleck.

09

Om botten spricker är det int hela världen. Det är snyggt.

15

Så trevligt att ha Anders Lundin, Ebba och Ebbot i köket samtidigt. Här kan du förresten hälsa på hos Ebba! Och såg ni vår nya make-up specialist Cecilia? Hon hade några bra tips, jag hann inte riktigt se, får kolla närmare på det. Tycker det är svårt det här med smink.

13

Anders hade grym taktik på att äta i tv. No fear. Pang på bara. Heja Anders!