Bjudmat  Glutenfritt  Grilla!  Okategoriserade  Recept  Sallad  Tips  Vardagslyx 

Grilla i helgen!

Här kommer ett gäng grillrecept jag älskar. Börjar med det här på Eftermarinerad flankstek. Helt rätt i säsong just nu, med kantareller och aioli. Köttet blir härligt saftigt och spännande med den något grövre texturen än traditionella grillköttbitar. När jag börjar tänka på grillning så kommer alltid den här högrevsburgaren upp. Och om någon råkar ha kvar älgfärs i frysen, så grilla den här älgburgaren med citron och rosmarin.

Melonsallad är alltid ett favvotillbehör här, speciellt de dagar man har lite mindre tid. Här vattenmelon, salladsskott och cashewnötter. Alltså cashew och vattenmelon är sanslöst gott tillsammans. Sött & salt. Toppade med lime och färsk koriander. Ljuvligt!

melonsallad

Foto: Sara Danielsson

Nu när sommarkålen har kommit så passar det perfekt att göra sommarcoleslaw. Smaksätt gärna med äppeljuice eller riv ner ett hackat äpple.

Coleslaw, 4-6 port

¼ vitkålshuvud, strimlat

1 morot, riven

1 dl äppelcidervinäger

1 tsk salt

2 dl mezeyoghurt

1 dl majonnäs

1 tsk fransk senap

svartpeppar

Blanda kål, vinäger och salt, låt marinera ca 30 minuter. Häll av ev vätska och blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Ett par enkla såser är bra att kunna svänga ihop. Jag gillar Bekvämbea, Snabbaioli och fetaost mosad med crème fraîche, kryddad med rivet citronskal och, om man vill lyxa, rostade vallmofrön.

såser

Foto: Sara Danielsson

 

Vad lägger ni på grillen i sommar?

 

  • annika-linnea

    Vad är en flankstek?

    • Susanne Jonsson

      Hej annika-linnea, det är en lite ovanligare styckningsdetalj på väg tillbaka, den brukar vara runt kilot drygt och har lite grövre textur. Den är god att grilla, men det är viktigt att man skär upp den innan man serverar den. Superenkelt, man skär bara tvärs över fibrena, jag gillar ganska tunna skivor. Sitter vid magen/slaksidan på kossan. Tacksam att marinera och jättegod, köttig smak.

  • Beatrice Olofsson

    :). Jag som tog upp älgfärs ur frysen i går kväll för att grilla idag. Två själar och en tanke ;). Det får bli ditt recept som skiljer sig lite, lite från min ursprungstanke. Med en liten modifiering dock. Tar bort osten (tål inte mjölk) och tillsätter nog lite fläskfärs för saftigheten.

    Flanksteken skall också testas så snart jag får tag på det igen. Bristvara denna sommaren 🙂

    Mmm det här blir gott.

    • Beatrice Olofsson

      …och gott var det :). Var förbi affären och tänka sig, det låg två flankstekar i disken för 119kr/kg. De ligger i min kyl nu, yes! 😉

      Trevlig helg!

      • Susanne Jonsson

        Haha, vad roligt! Grattis Beatrice! Glad helg och solstrålar till dig!

    • Susanne Jonsson

      Tack Beatrice! Bra tips med fläskfärsen! Älskar när ni berättar hur ni använder recepten. De är bara en mall som är till för att följas eller helt brytas 🙂