Ekologiskt på budget  Fräscha sallader  Glutenfritt  Grilla!  Hälsokrubb  Sallad  Snabblagat  Sommarmat  Veganskt  Vegetariskt 

Squash

Älskar ni squash lika mycket som jag?

De här gula är särskild favorit hos mig. Lite mer tuggmotstånd, annars lik den gröna. Mycket, mycket snyggt att blanda med de gröna, som i den här favvosalladen jag postade förra veckan.

margot (185 av 203)

Idag har jag skördat min första för i år, men det verkar bli fler. Det är nog den mest tacksamma grönsak man kan odla. Ska testa lite olika sallader och marinader tänkte jag. Hur serverar du squash? Föredrar du grön eller gul? Båda?

 • Maria Lindqvist

  Jag minns en fantastik måltid med squash. Jag grillade skivor av den och åt med tagliatelle och hemmagjord pesto. Herregud vad gott. Ibland har jag fått mina barn att äta squash, steker stekpanna med andra grönsaker och när det är i princip klart pressar jag ner vitlök och då kan inte ens barnen nobba 🙂

  • Susanne Jonsson

   Åh vad hungrig jag blir Maria! Vitlök och squash, så enkelt men magiskt gott!

 • Ami

  Glömde skriva att jag haft din favvosallad i åtanke men att den laktosfria fetaosten inte letat sig hem till vårt kylskåp än. Inte så många butiker här som har den.

  • Susanne Jonsson

   Men åh! Har de inte tagit hem den? Tål ni ren get- eller fårost? Jag varierar fetaosten med hyvlad, lagrad hårdost. Blir fantastisk smakbrytning om man har balsamvinäger.

   • Ami

    Nej tyvärr gör jag inte det. Men det på stora Coop forum finns den laktosfria fetan. Handlar inte så ofta där men någon gång varannan månad blir det en storhandel med sånt som de andra butikerna är lite sämre på som bl.a ekologiska varor och laktosfria produkter.

    • Susanne Jonsson

     Aha! Vill de inte ta hem det i lokala butiken? Tjata på! 🙂

 • Ami

  Gjorde de givna squashplättarna häromdagen. Vi gillar dom skarpt men smaken är ju lite olika. Enkel o snabblagad lunch i alla fall:
  800 g squash – grovriven (ej skalad)
  ½ riven el finhackad gul lök
  1 dl hackad persilja
  3 ägg
  1 dl vetemjöl (el. annan mjölsort)
  1 tsk salt, 2 krm svartpeppar
  Blanda allt och stek till plättar eller mindre pannkakor. Gott tillbehör är en sås av grekisk youghurt, finrivna morötter, ev. någon vitlöksklyfta, salt o peppar.

  Sen blir det också squashkaka (liknande ostkaka), marinerad, stekt, grillad o sen behöver vi några dagar semester från squashlandet 😉

  • Susanne Jonsson

   Tack Ami! Vilket bra tips!

 • Mia Sundberg

  Hej Solstrålen Susanne! Älskar squash och använder den ofta ibland lätt stekt istället för lasangeplattor med köttfärsås, fetaost, färska tomater och ett berg av färsk basilika. Eller steker lätt med purjolök låter låter svalna och gör som en krämig potsallad med majo, creme fraiche, senap och kapris. Eller skivar och steker med vitlök och blandar ner en burk körsbärstomater (konserv), grädde , färsk timjan och sambal…supergott till grillad karré. Även squash kaka är gott, som typ morotskaka med glasyr. Oj vad hungrig jag blev. Hoppas skörden blir stor. Kram 😀

  • Susanne Jonsson

   Åh vad gott allt låter Mia! Jag skulle vilja hälsa på er alla och laga och prova alla era godaste recept tillsammans med er. Ni är så duktiga och jag blir så glad av att läsa vad ni lagar. Tack för alla tips, det blev bara en squash nu, men det finns 8 nya, små squasher och den blommar på. Kram och Solsken till dig!

 • AnnaKarin

  Hej hej fina Susanne… Ja denna härliga grönsak squash har jag nog mest ätit av den gröna varianten, men gillar båda två. Är den gula kanske bättre att steka? Den gröna åt jag på ett supergott sätt rå, en kompis hade hyvlat och marinerat den… mmmums måste kolla om jag kan få det recepet.

  Ha en go dag

  • Susanne Jonsson

   Hej AnnaKarin! Ja, jag tycker den är lite mer tuggmotstånd på, den gula. Älskar att steka och woka den. Marinera är super, blir underbart vackert om man river dem också. Jag brukar göra helt enkelt, citron eller vinäger, olja, salt, peppar och någon hackad ört, dill är favvo just nu. Massor av färsk dill… Berätta gärna hur du gjorde 🙂

   • AnnaKarin

    Ja jag skall messa när jag fått svar om hur de gjorde, men det var hyvlat på längden (med mandolin eller osthyvel) lättsaltad för att dra ur vätska… sen vet jag inte vad det var för marinad men olja och vinäger iaf. Återkommer m.a.o XD

    • Susanne Jonsson

     Spännande!