Okategoriserade 

Ekologiskt-är det värt?

Nu går en programserie här på svt som visar hur maten egentligen produceras. Fett, fusk och frosseri heter den.

En skeptiker och en ekolog reser runt tillsammans. Se den. Jag tycker det är superviktigt att alla får se varför vi är fler och fler som rekommenderar ekologisk mat när det är möjligt. Det är å andra sidan inget jag kan tvinga andra att tycka. Men jag önskar att alla själva skulle få så mycket information om hur livsmedel egentligen produceras och sedan välja. Vi förlitar oss ofta helt på vårt lands lagar, men när man tittar närmare så är de faktiskt mycket som återstår även här i Sverige. Att tex djuren har det bättre här än i Danmark är ju bra (inte för de danska grisarna dock), men om man kollar hur tex danska, konventionellt uppfödda grisar har det på riktigt så inser man att det är inte en anständig måttstock. Bra mat börjar med bra råvaror. Eftersom det är dyrare med ekoprodukter är det en omställningstid. Jag började för några år sedan. Små förändringar. För att ha råd med ekologiskt kött blev det mer grönsaker. Man vacklar och faller ibland, det ingår. Ofta är det när man är ute och ska äta något i farten. Men det börjar komma bättre alternativ. Testade underbar, ekologisk snabbmat i London. Nu har vår lokala lilla livsmedelsbutik fått pris för sitt ekologiska arbete. Jag är så tacksam och glad för det jobb ni gör och för alla som handlar där. Numera är de ekologiska alternativen knappt dyrare, de är lätta att hitta och får bra plats. Det är ingen lyxbutik, ligger mitt i ett studentområde. Så det går. Om man vill. Och vi vill. När man tittar på försäljningsstatistiken över ekologisk mat så ser man att det händer saker. Jag kan bara inte låta bli att undra, borde inte all mat produceras på ett hållbart sätt både för miljö, hälsa och ekonomin på lång sikt?

 

 • Beatrice Olofsson

  Tack för programtipset! Vi hade missat det. Att de konventionellt uppfödda djuren inte har det så bra visste jag, men det var värre än jag trodde. Mycket värre! Jag försöker köpa så mycket som möjligt eko men visst jag slarvar när det kostar för mycket (ex kyckling) eller det är brist på produkter i butiken och jag har svårt att byta. Det får bli ändring på det nu. Jag kan inte med gott samvete stoppa ner tvivelaktigt uppfött kött i min kundvagn. Det går inte.

  Jag minns i mitten av 70-talet (mmm så ”gammal” är jag ;)) när det visades ett program om hur tuppkycklingar sorterades bort och dödades. De visade precis hur det går till (mer än i detta programmet) och hur de plågades när de inte dödades direkt (dålig passform på maskinen) och efter det åt jag inte kyckling på bra många år. Vi glömmer dock och återgår i gamla mönster.

  Tyvärr är jag kraftigt matöverkänslig så jag kan inte ersätta kött med tex baljväxter eller mjölkprodukter. Jag är ”tvingad” att äta kött och fisk för att få i mig proteiner. Det gör att urvalet blir minst sagt begränsat. I gengäld äter vi väldigt god och ”ren” mat utan en massa tillsatser 😉

  Tack för en trevlig blogg, även om det inte är så många recept jag kan använda ;). Du ger en massa inspiration!

  • Susanne Jonsson

   Hej Beatrice! Ja, jag vill så gärna att konsumenten ska kunna känna sig trygg med att det köttet vi kan köpa i butiken har producerats på ett anständigt sätt. Att man inte skulle lägga det stora ansvaret att ta reda på kvalité och djurhantering på konsumenten, utan att det var bra redan från början. Och ibland, för ofta, finns det helt enkelt inget annat val än det konventionella. En bra grej vore ju om någon butik kunde börja grilla ekologiska kycklingar. Vet ni någon som gör det så tipsa gärna! Och tänk om det ekologiska kunde få lite ekonomisk draghjälp så fler ställer om sin produktion. Jag vet att det är svårt, men om vi äter mindre rester av bekämpningsmedel kanske vi mår bättre på sikt? Heja Du! Jätteroligt att du blir inspirerad här hos mig!

 • Karin

  Såg en liten bit av programmet idag, när de gasade tuppkycklingar och klippte näbbarna av dem i en maskin, och det kunde även gälla ekologiska kycklingar sas det. Vid det laget kopplade jag över till en annan kanal och tänkte förfärat att kan jag inte unna mig ekologiska ägg heller? Får kanske leta upp en bonde där jag med egna ögon kan följa hela äggproducentledet?

  Tack för en fantastiskt trevlig blogg :-).

  • Susanne Jonsson

   Hej Karin! Tack. Roligt att du trivs här 🙂 Ja, visst är det förfärligt. Efter att ha läst en massa har jag kommit fram till att det bästa man kan göra är att alltid välja eko när det går. Det ger en kraftfull signal till industrin att det här är inte längre okej. När jag har möjlighet köper jag ägg från en gård där jag vet att hönsen har det bra. Har blivit så avskräckt efter allt jag har sett. Blev helt övertygad när jag fick träffa ett par hönor som var ”uttjänta” från en konventionell äggproducent. Det vände sig i magen. Men producenterna går efter en standard som vi har i lagen. Nu hjälper det ju inte om lagens minimikrav är åt skogen. Och så billig mat som möjligt efterfrågas. Läste just att vi handlar mer och mer i gårdsbutiker och de ökar i antal. Hoppas du hittar någon nära dig!