Okategoriserade 

Ekologiskt-är det värt?

Nu går en programserie här på svt som visar hur maten egentligen produceras. Fett, fusk och frosseri heter den.

En skeptiker och en ekolog reser runt tillsammans. Se den. Jag tycker det är superviktigt att alla får se varför vi är fler och fler som rekommenderar ekologisk mat när det är möjligt. Det är å andra sidan inget jag kan tvinga andra att tycka. Men jag önskar att alla själva skulle få så mycket information om hur livsmedel egentligen produceras och sedan välja. Vi förlitar oss ofta helt på vårt lands lagar, men när man tittar närmare så är de faktiskt mycket som återstår även här i Sverige. Att tex djuren har det bättre här än i Danmark är ju bra (inte för de danska grisarna dock), men om man kollar hur tex danska, konventionellt uppfödda grisar har det på riktigt så inser man att det är inte en anständig måttstock. Bra mat börjar med bra råvaror. Eftersom det är dyrare med ekoprodukter är det en omställningstid. Jag började för några år sedan. Små förändringar. För att ha råd med ekologiskt kött blev det mer grönsaker. Man vacklar och faller ibland, det ingår. Ofta är det när man är ute och ska äta något i farten. Men det börjar komma bättre alternativ. Testade underbar, ekologisk snabbmat i London. Nu har vår lokala lilla livsmedelsbutik fått pris för sitt ekologiska arbete. Jag är så tacksam och glad för det jobb ni gör och för alla som handlar där. Numera är de ekologiska alternativen knappt dyrare, de är lätta att hitta och får bra plats. Det är ingen lyxbutik, ligger mitt i ett studentområde. Så det går. Om man vill. Och vi vill. När man tittar på försäljningsstatistiken över ekologisk mat så ser man att det händer saker. Jag kan bara inte låta bli att undra, borde inte all mat produceras på ett hållbart sätt både för miljö, hälsa och ekonomin på lång sikt?