Äggfritt  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Bröd  Buffémat  Ekologiskt på budget  Fika  Frukost  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Söndagsbaka  Tips  Uteliv  Vardagslyx  Vegetariskt 

Nybakat filmjölksbröd

Direkt från ugnen. Hela huset doftar… Magiskt! Nybakat bröd med en skvätt sirap och rostad havre. Kan knappt vänta tills det är skärbart 🙂 Otroligt att det bara tar ett par minuter att röra ihop. Ingen jäsning.

20140623-093548-34548058.jpg

Jag varierar det här receptet efter vad som finns hemma. Älskar känslan att förvandla fina, ekologiska mjöl, gryn och frön till ekologiskt, saftigt bröd. Ibland river jag i äpple eller päron. Ibland tillsätter jag mandel, nötter och torkad frukt. Då blir det ännu saftigare. Då brukar jag öka mjölmängden lite.

20140623-094310-34990265.jpg
Tänk er det här nybakade, saftiga brödet med lite smör till en kopp kaffe eller te till fikat eller frulle.

Såhär gjorde jag:

Enkelt filmjölksbröd, 1 bröd

4 dl vetemjöl

4 dl rågsikt eller grahamsmjöl
3 dl havregryn

2 dl krossade linfrön
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång brödform ca 1,5 liter. Blanda samtliga torra ingredienser. Rör ner filmjölk och sirap. Häll smeten i formen, strö på lite havregryn eller pumpakärnor. Grädda på nedersta falsen 1 timme. Håll koll mot slutet av gräddningen och täck över med folie om det börjar bli för mörkt. Låt det stå ett par minuter i formen innan du lägger upp det på galler för att svalna. Om du hinner…

Ps. brödet går jättebra att frysa om det råkar bli något över..