Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Kökshemlisar  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Söta tapas & Ravelli

Hej! Hur har ni det i solen?

I Ume strålar den så fint.

Ikväll lagar vi 3 söta, lyxiga, enkla desserttapas i Go’kväll. Jag fick hjälp av en duktig kille!

Ravelli-9-9

Här lägg vi sista handen vid Banoffeepajerna i glasburk. Perfekt partydessert!

Tänkte att det kan vara bra att ha några snabblagade, megagoda, snygga desserter till vårens och sommarens fester. Eller fredagsmys. Eller varför int en vanlig blåmåndag?

Det blir snyggt när man ställer upp massa små desserter på rad. Och roligt med små portioner, då kan man smaka många olika sorter. De passar superbra till picknick också.

Ravelli-6-6

De här godingarna försvann innan lamporna hade slocknat. Istället för en traditionell botten på Digestivekex hade jag valt chokladkakor. Ni vet banan hjärtar choklad. Och kola. Gästerna älskade! Och ännu roligare, Tomas, som enligt honom själv inte lagar desserter, funderade på att testa hemma. Det är precis vad jag vill med mina recept, att alla ska våga och känna pepp!

Här finns receptet, spara till sommarens kalas. Banoffee i burk

Ooops! Kakorna levde farligt innan…

desserttapas-8

Enkla ingredienser. Färdig kola på burk finns av olika märken i vanliga matbutiken. Annars ber du dem ta hem. Eller kokar en burk kondenserad mjölk i vattenbad 2,5 timme. Viktigt att vattnet täcker burken hela tiden.

desserttapas-2

SÅ gott!

Vi gjorde även de här små sötisarna.

Änglamat. Underbart enkelt och gott. Vispa yoghurt och grädde med vanilj, slarvrör ner marmelad eller sylt. Varva med kakor och bär. Klart!

Receptet finns hära

Ravelli-1

Piff piff! Fullt koncentrerad. Det gäll att vara klar i rätt tid. Och samtidigt försöka berätta vad man gör och varför.

Ravelli-2-2

Ravelli-4-4

Sedan finns det massa bra saker man kan köpa färdigt för att dryga ut. Eller om man helt enkelt inte vill/orkar göra själv. Det är helt okej.

En av mina favvo är de här skummande sommarfrukterna. Busenkelt! Och det är SÅ snyggt och fräscht. Testa!

Ravelli-7-7

Andra saker som funkar fint på dessertbordet är chokladdoppade jordgubbar och (färdigköpta) macarons.

desserttapas-9

Eller brownies som du skär i munsbitar med en klick grädde spritsad ovanpå och flagad mandel på toppen. Eller pudrad kakao. Effektfullt på ett kick. Välj ett snyggt fat och sätt fatpapper under för extra lyxig känsla.

Glad lördag på er nu fina vänner.

 

 

  • Annie

    Om inte – det jag skrev var; att jag såg inslaget och det var väldigt inspirerande!! Jag fick många idéer till min 40 årsfest/mingel om några veckor. Men jag har en fråga; jag letar ett recept på en cheescake in a jar. Jag kör amerikanskt tema (gästerna får grilla sina egna burgare). Sedan blir det minicupcakes och t ex chokladdoppade jordgubbar (från ditt inslag) och jag tänkte mig något i glas/burk. Men hittar inget bra recept där man inte ska grädda botten. Har du något? Får gärna vara enkelt och gå rel snabbt eftersom jag ska fixa och baka allt själv… 🙂
    PS. Undrar även om du har tips på tilltugg innan middagen som har amerikansk touch, och som är rätt enkelt att göra?
    PS2. Tack för jättebra inspiration och roliga inslag!! 🙂

    • Susanne Jonsson

      Hej Annie! Roligt att du fick pepp! Och grattis i förskott! Låter som en grym fest. Ja, cheesecake in a jar har jag recept på, här kommer det!

      Snabblagad cheesecake med blåbär & hallon, 8 portioner

      10 st digestivekex, krossade (130 g)
      50 g smör, smält
      200 g naturell färskost
      2 dl turkisk yoghurt
      1 tsk vaniljsocker
      ¾ dl lemon curd
      1 liten ask hallon
      1 liten ask blåbär
      8 små portionsformar med lock

      Blanda kaksmulor och smör, fördela i formarna och jämna till med en sked. Ställ i kyl. Rör färskost, vaniljsocker och yoghurt smidigt, tillsätt lemon curd och rör om några varv med en sked, det får gärna vara kvar gula strimmor i blandningen. Fördela krämen i formarna. Toppa med bär.

      • Annie

        Tusen tack!!! En fråga; är detta ganska normala portioner? Ev tänkte jag ta rätt små burkar (t ex barnmat) eller tom (snaps) glas som är ännu mindre. Då kanske det blir upp emot 15 portioner?
        Och PS. Du råkar inte ha något tips på amerikanskt tilltugg innan maten? 🙂

        • Susanne Jonsson

          Hej Annie! Det är ganska små portioner, det kan räcka men jag skulle satsa på dubbel sats 🙂 Vad sägs om ugnsrostade klyftor av sötpotatis med chilipulver och en gräddfilsdip till? Ibland har jag dip i små engångsformar av hårt papper, så känns det lite mer hygieniskt. Eller så kan man ha våtservetter 🙂 Din fest låter helt grym!

  • Annie

    Hej Susanne. Fick du mitt inlägg/min fråga som jag skrev i förmiddags? Eller är det bara jag som inte kan se den….?

    • Susanne Jonsson

      Hej Annie, nej, jag ser det inte!

  • Victoria

    Hittade just din blogg genom Ebba, verkligen inspirerande. Fråga: vad är broxnies?

    • Susanne Jonsson

      Hej Victoria, tack och vad roligt att du har hittat hit till mig. Varmt välkommen! Det var jag som hade skrivit fel bokstav, jag menade ju brownies!

  • Lee

    Superbra tips, och så fint allt blev!!! . Kikade in på din blogg redan innan programmet var slut, för att få en titt på recepten. Blir absolut att göra några av dina ideer nån helg nu i maj.
    Det skulle även vara intressant om du kunde tipsa om rolig mat till barn 1,5-3 år. Blir allit samma sak, vecka efter vecka. Skulle vara bra med enkla tips nu inför sommaren. Tack för ett bra program, du är en favorit i rutan när det gäller tv-kockar!

    • Susanne Jonsson

      Hej Lee! Tack! Vad roligt att du har hittat hit! Varmt välkommen!

  • Barbro

    vilka goa saker du tipsar oss om och ett plus inga svårigheter och det är ju bra. en fråga bara värmde du upp kolasåsen innan du använde den?
    ha en fortsatt bra dag i solen.

    • Susanne Jonsson

      Hej Barbro, vad roligt att du gillar och hör av dig! Jag värmer inte kolasåsen, det är bara att klicka på den som den är. Extra enkelt! Superbra också att jag får veta vad ni tycker om. Solstrålar!

  • Terese

    Vilka frukter passar bäst till skummande sommarfrukter?
    Även tips på vilket mousserande vin du brukar använda!
    Tack!

    • Susanne Jonsson

      Hej Terese! Jag gillar alla ekologiska stenfrukter som persikor, nektariner och plommon. Det är supergott med bär som jordgubbar, hallon och även vindruvor. Funkar också med citrusfrukter. Jag har olika viner, nu hade vi ett alkoholfritt, mousserande från bolaget. Jag får int skriva ut märken, men be personalen plocka fram ett halvsött, mousserande vin. Jag kan maja dig förresten! Se till att vinet är väl kylt. Haha, jag tycker det har vart gott med alla jag smakat!

  • Anna J

    Åh vilket inspirerande inlägg. Jag fick en massa ideér till min födelsedag i maj. Banoffeen ska jag testa redan idag då jag har alla ingredienser hemma. Ha en fin söndag!

    • Susanne Jonsson

      Heja Anna! Ha en jättefin söndagskväll!