Äggfritt  Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Fika  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Recept  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Smaskiga havrerutor

Havregryn, socker, lite sirap och nougat. I princip allt som behövs för de här segknapriga långpannerutorna.

havrekaka

En klassiker i långpannesammanhang. Om du vill smaksätta med något mer så krydda havresmeten med kanel eller kardemumma. Själv njuter jag dem naturella så den knäckiga smaken av mörk sirap får blomma ut ordentligt. Bara blanda ihop allt, breda ut i långpanna, baka, hyvla på nougat och skära i rutor. Genialt.

havrekaka-8

Havre- & nougatrutor, 40 st

 3 dl strösocker

9 dl havregryn

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk vaniljsocker

2 msk mörk sirap

300 g smör, smält och något avsvalnat

250 g nougat

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser, häll på smör och blanda väl. Bred ut i bakpappersklädd långpanna, grädda ca 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut kakan, hyvla nougaten över den varma kakan med hjälp av en osthyvel. Låt svalna och skär i bitar.

Tips: lägg nougaten i kylen innan så blir det lättare att hyvla.

havrekaka-2havrekaka-3havrekaka-4havrekaka-7

  • Anne

    Hej
    Tänker baka den här kakan. Ser god ut, men jag undrar över mått på långpannorna. Anne

    • Susanne Jonsson

      Hej Anne! Cirka 30×40 cm. Går bra med mindre också!

    • Susanne Jonsson

      Hej Anne! Mina svar försvinner, vi har teknikproblem, hoppas det här når dig. Min långpanna är 30×40, men det går jättefint med en mindre, då får man tjocka, goda havrerutor! Varma hälsningar till dig