Bakat  Bjudmat  Bröd  Ekologiskt på budget  Mat att förbereda  Mat för många  Plockmat  Recept  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Plockmat till vårens kalas

Hej!

Vilka gäster vi hade ikväll, Margareta och Maria, man blir helt glad i hjärtat av att vara nära dem. Underbara människor!

Jag står med händerna i diskbaljan, efter en sån här direktsändning har vi en hel del att ta hand om. Majlar er som frågat om burkar och fat så fort jag har möjlighet!

Tack för att Du var med oss ikväll, här finns recept på pizza och dipsås.

Primörpizza

Dipsås

15042014-Primörpizza-27

Med sparris och lök. Eller med pottis!

15042014-Primörpizza-23

Inte lika primörig, men grymt god! Sista piffen med citron och färska örter lyfter verkligen smakerna.

15042014-Primörpizza-64

 • Ami

  Nu är paprikadippen gjord o avsmakad med gott bröd. Kändes så nyttigt o gott var det med. Köpte en burk grillad paprika som var inlagd i sötsur sås, stod det.
  (den enda som fanns på Lidl där vi snabbhandlade idag). Smakade lite tycket ättika fast jag sköjde den. Nästa gång ska jag ta paprika som ligger i neutralare lag, tror jag. Röran måste väl hålla sig några dagar i kylskåp antar jag?

  • Susanne Jonsson

   Absolut! Japp, då tipsar jag om att ta grillad paprika i olja istället. Jag är också mer förtjust i den. Visst är det roligt när det känns lite nyttigt också 😉

 • Lena

  Godkväll såg i ditt kylskåp att du förvarade råvarorna i fyrkantiga burkar är de av glas om så är fallet var kan jag införskaffa sådana. Jag försöker rensa ut så mycket plastbunkar som möjligt i min kyl. Och sedan tilltals ögat när jag spanar in i kylskåpet och skall bestämma dagens middag.
  Tack Lena

  • Susanne Jonsson

   Hej Lena! Det låter toppen. Jag har majlat dig, det är väldigt prisvärda burkar, hahaha… Men bäst att de är i glas, genomskinliga och både går att frysa och köra i diskmaskin. Inspektera dem i butiken bara så de int har några vassa kanter. Det hände mig en gång, sedan fick jag stå i kö i en timme pga deras dåliga service för returer…

 • Ami

  Bara för några dagar sen pratade gubben o jag om att göra vår vanliga goda tunnkavlade pizza med egengjord tomatsås, skinka o ost på. MEN….jag har så svårt att tåla ost av alla de sorter nu för tiden. Jättesynd för jag älskar ost. Blev laktosintolerant i 50-årsåldern men förstår inte varför jag inte tål fet/lagrad ost där det ska vara ytterst lite laktos i. Så TACK goa Susanne för de här recepten, de kom som en skänk från ovan! Ska man rent av kosta på sig en mandolin också?

  • annika-linnea

   Ja! En mandolin är så bra att ha.

   • Susanne Jonsson

    Vad glad jag blir att ni tipsar varann också! Toppen annika-linnea. Tack!

  • Susanne Jonsson

   Hej Ami! Varmt tack för dina fina ord, det värmer mitt hjärta och jag blir så glad om jag får föra vidare min kärlek och inspiration till god mat. Ja, en mandolin är bra att ha, man kan även använda finaste skivan på matberedaren. Jo, man brukar tåla lagrad ost om man inte är mjölkproteinallergiker, men vi är ju alla unika individer. Bra att du känner din kropp Ami. Trenden med veganmat kommer nog ge många fler recept utan ost, så det finns hopp! Jag testade en god vegansk färskost på mässa i Sverige, så jag VET att det finns åtminstone en god, har du testat den? Finaste hälsningar

   • Ami

    Har en väninnan, vars barnbarn blivit vegan, som tycker det är så jobbigt med alla hans idéer om maten nu för tiden. Jag berättade att du varit på en veganmässa i Tyskland (om jag inte minns fel) och att många börjar bli intresserade av den sortens mat, både yngre och äldre och att han helt enkelt bara är trendig. Dock inte helt lätt att lära nytt när man är lite äldre men vi försöker båda äta mer grönt och mindre kött. Mer ekologiskt också förstås. Man får ta små steg i taget.
    Men just till pålägg saknar jag just osten så väldans mycket. Det är väl en fix idé bara för att jag inte kan äta det, som när man ska sluta äta godis och inte tänker på annat än godis. Tar ofta olika frukter som avokado, banan, päron m.m. och har på mackan. Ibland annat grönt, bönröror, hummus, makrill men jag skulle bli glad om du kan berätta namnet på färskosten du testat. Förstår dock om det inte är ok att göra det så här. Sov gott!

    • Susanne Jonsson

     Hej Ami, Tack för ditt fina inlägg. Det är precis vad jag vill göra här på bloggen, dela med mig av det jag får lära mig. Just vegan har jag djupdykt i sedan i fjol när jag testade på det en vecka! Ska skriva om det här, har bara behövt lite tid att smälta det. Jag finner att mandel- och nötsmör gjorde veganlivet mycket roligare. Mixa sina favoritnötter med vaniljpulver, kokosolja och salt. Mums! Och ja, det är en stor trend med vegan ute i världen, mässan var om ekologisk mat i allmänhet. Det är fint att man tar ansvar för sina val, så får vi andra respektera det. Och lära oss nåt nytt. Veganmatlagningen tog ett tag att lära sig för mig, jag gillar ju all mat, men nu inser jag att det är ju jättebra med de nya produkterna både i butiker och caféer också för många som inte tål ägg och mjölkprotein. Hälsa din väninna att pizzorna vi gjorde i veckan är toppen, använd soja eller havre istället för yoghurten i degen och att hålla det enkelt till en början. Potatispizzan smakar nästan ost sa en av mina kollegor! Quinoasalladen med rödbetor är kanon. Tsatsiki går jättebra på sojagurt. Och man kan alltid göra en fruktsallad på massa ekofrukt, bär och kokt bulgur med soya-gurt smaksatt med vanilj och agave. Jag försöker minnas namnet på osten, jag kan maja när jag kommer på det! Jag förstår att det är jobbigt för din väninna, jag har jobbat på mataffär och träffade kunder varje dag som funderade vad de nu ska göra! Men, det kommer mer, jag vill hjälpa till här och jag tycker hon ska vara stolt att pojken gör ett medvetet val om vad han vill äta. Man får hålla lite koll på att man får i sig nog med näringsämnen bara så är det inga problem att leva som vegan idag. Men, det gäller egentligen oss alla. Solstrålar!

     • Ami

      Tack snälla du för alla fina tips du delar med dig av!!!

      Ett litet tips hur man på ett enkelt sätt kan skiva potatis i tunna skivor om man varken har mandolin eller matberedare:

      – med osthyvel
      – ett vanligt gammaldags rivjärn (där man skivar gurka m.m.)

      Vi gjorde din supergoda potatispizza igår och vi provade båda sätten och det gick hur bra som helst att få tunna potatisskivor. Vilken annorlunda pizza sen! Den goda degen, potatisskivorna, sparrisen, örterna, citroncesten…det vi saknade hemma var chili och ruccola, men det blev hur gott som helst ändå. Citronsmaken gifte sig otroligt fint med allt det andra. Älskar göra lite nya rätter som inte är för krångliga och inte för många ingredienser i. Nya smakkombinationer är så uppiggande med.