Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Fika  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Recept  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Ljuvlig sommarkaka

Inför påsk så är det ju grymt bra med långpannebak. En av mina favoriter är den här, sommarkaka. Tänk att så få, anspråkslösa ingredienser så snabbt kan stråla samman till något så gott.

Sommarkaka-20-web

Det är nåt med den knäckiga havretoppingen, gjord på smör såklart och smaksatt med kanel och äkta vanilj som gör att hela huset just nu doftar smörkola och rostad havre. Jag har bakat kakan till en kompis, men jag måste ev provsmaka en bit till 3-fikat..

Såhär gjorde jag:

Sommarkaka med kolaknäckig havretopping, antal bitar efter smak & samvete, minst 20

125 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
3 dl yoghurt 3%
havretopping
200 g smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
1,5 msk kanel
2 tsk vaniljpulver, valfritt
1 nypa salt
Smält smöret och låt svalna något. Vill du ha extra god smak så bryner du smöret gyllene. Sätt ugnen på 180 grader, lägre om du kör på varmluft. Koka ihop samtliga ingredienser till havretopping medans du rör ihop kakan. Vispa ihop ägg och socker. Rör ner yoghurt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör ner smör. Häll i smord långpanna, klicka på havretopping och grädda ca 25 minuter. Låt svalna och skär i bitar.
Vispelivisp!
Sommarkaka-3-web
Upp i smord långpanna.
Sommarkaka-6-web

Klicka på havretopping och grädda!

Sommarkaka-9-web

Färdigt!

Sommarkaka-20-web

 

Den här kakan tål frysning jättebra och är jättegod både till kaffe och som dessert med glass eller lättvispad grädde och bär. Variera smaksättningen efter egen fantasi, kakao eller kardemumma är exempelvis jättegott i havresmeten.

Sommarkaka-25-web

 

Traditionellt bakas den här kakan på mjölk, men jag gillar smakbrytningen den får av yoghurten. Jag inbillar mig att kakorna blir saftigare också. Samt att jag hittade en snutt yoghurt i kylen som behövde användas.