Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Fika  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Recept  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Ljuvlig sommarkaka

Inför påsk så är det ju grymt bra med långpannebak. En av mina favoriter är den här, sommarkaka. Tänk att så få, anspråkslösa ingredienser så snabbt kan stråla samman till något så gott.

Sommarkaka-20-web

Det är nåt med den knäckiga havretoppingen, gjord på smör såklart och smaksatt med kanel och äkta vanilj som gör att hela huset just nu doftar smörkola och rostad havre. Jag har bakat kakan till en kompis, men jag måste ev provsmaka en bit till 3-fikat..

Såhär gjorde jag:

Sommarkaka med kolaknäckig havretopping, antal bitar efter smak & samvete, minst 20

125 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
3 dl yoghurt 3%
havretopping
200 g smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
1,5 msk kanel
2 tsk vaniljpulver, valfritt
1 nypa salt
Smält smöret och låt svalna något. Vill du ha extra god smak så bryner du smöret gyllene. Sätt ugnen på 180 grader, lägre om du kör på varmluft. Koka ihop samtliga ingredienser till havretopping medans du rör ihop kakan. Vispa ihop ägg och socker. Rör ner yoghurt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör ner smör. Häll i smord långpanna, klicka på havretopping och grädda ca 25 minuter. Låt svalna och skär i bitar.
Vispelivisp!
Sommarkaka-3-web
Upp i smord långpanna.
Sommarkaka-6-web

Klicka på havretopping och grädda!

Sommarkaka-9-web

Färdigt!

Sommarkaka-20-web

 

Den här kakan tål frysning jättebra och är jättegod både till kaffe och som dessert med glass eller lättvispad grädde och bär. Variera smaksättningen efter egen fantasi, kakao eller kardemumma är exempelvis jättegott i havresmeten.

Sommarkaka-25-web

 

Traditionellt bakas den här kakan på mjölk, men jag gillar smakbrytningen den får av yoghurten. Jag inbillar mig att kakorna blir saftigare också. Samt att jag hittade en snutt yoghurt i kylen som behövde användas.

 

 • Agneta Wille’n Fröberg

  Hur stor skall långpannan vara???
  Mormor undrar

  • Susanne Jonsson

   Hej Agneta! Min är 30×40 cm. Jag har bakat den i mindre panna också, går lika bra och endel föredrar kakan tjockare, bara att anpassa gräddningstiden. Hälsa Mormor!

  • Susanne Jonsson

   Hej Agneta! Jag ser att mitt svar fallit bort! Har du hunnit se det? Nå, tekniken alltså! Min panna är ca 30×40, men det går bra med både större och mindre, anpassa bara gräddingstiden. Hälsningar till mormor!

 • Emelie

  Äntligen har jag hittat till din blogg! Vilka underbara recept du lägger upp, allt ser fantastiskt gott ut! Jag är själv vegetarian och köper så mycket ekologiskt det bara går så det är jätteroligt att se att du skriver mycket om det! Jag har precis börjat rensa i köket på plast och teflon och tänker satsa på trä och gjutjärn, om du inte redan har skrivit om detta så skulle det vara spännande att läsa dina tankar kring kökets miljöbovar. Ser fram emot att följa din blogg!

  • Susanne Jonsson

   Hej Emelie! Vad roligt att du har hittat till mitt krypin! Ja, jag har många tankar om det där, jag blir galen på att så mycket skrot ens är tillåtet att sälja. Jag håller samtidigt på att utbilda mig själv och fixa min egen omställning både hemma och på jobbet, men det du skriver om är helt i min linje och det kommer mera. Många av mina bästa köksredskap är begagnade, antingen från familjen eller loppis. På loppis brukar det finnas grymma stekgrytor, stekspadar och sånt. Mina matlådor i glas känns tusen gånger fräschare än de jag hade förr i plast. Steg för steg…

 • Anna J

  Jag bakade en liknande kaka på fritids där jag jobbar för några veckor sen. Barnen älskade kakan och varenda smula gick åt. Det är perfekt att baka långpannekakor, blir mycket fikabröd på en och samma gång.

  • Susanne Jonsson

   Ja Anna, det är verkligen praktiskt, i vissa tider av livet är det det som gäller framför allt annat 🙂 Åh vad mysigt för barnen att få nybakad kaka. SÅ fint att Ni bakar själva! Heja Ni!