Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Bröd  Ekologiskt på budget  Här är ditt kylskåp Susanne  Mat för många  Matlådor  Recept  Snabblagat  Soppa  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Ekologiskt på budget

Det är mycket prat nu om ekologisk mat. Tänkte därför dela ett av mina favoritrecept med er, ett prisvärt ett. Jag hör att det diskuteras mycket om att ekologiskt är en klassfråga och det är oftast dyrare råvaror i inköp. Samtidigt slänger vi massor av mat. Det gäller inte alla, men senast jag hörde en siffra var på Plus igår, 27%. Nu är det kanske ojämnt fördelat och orättvist, men jag undrar ändå om det inte är ett rimligt antagande att om vissa av oss iallafall köper hem mindre mat så slänger vi mindre. Då går det kanske jämnt ut med budgeten ändå? Om vi köper dyrare råvaror så kanske vi dessutom värderar dem högre?

 

Och tänk om vi lär oss några goda, budgetvänliga recept också, vem vet vad vi kan åstadkomma, som jag förstår det så går priset ner ju fler som handlar ekologiskt. På lång sikt kan mindre kemiska bekämpningsmedel och konstgödning spara både klotet och vår hälsa. Djuren kan få ha bättre liv. Och det finns hopp! För vi har en möjlighet att påverka det här redan vid nästa mathandling. Man kan börja där man mäktar med. Ibland blir det kanske inget alls, men ibland kanske något?

Heja på och glad helg, hoppas vi ses i rutan imorgon 18.15, Varmt välkommen att lördagsmysa med oss i köket!

 

Het morotssoppa med quesadillas, 4 portioner

600 g morötter, i bitar

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 liten bit ingefära, färsk, hackad

2 tsk röd currypasta, färdig på burk

1-2 tsk grönsaksbuljong

1 brk kokosmjölk, 400 g

1 burk kokta kikärtor, sköljda

1 l vatten

¼ purjolök, strimlad

1 liten påse rostade, salta cashewnötter

1 lime

salt, olja till stekning

Fräs morötter, lök, vitlök, ingefära och currypasta i olja utan att det får färg. Tillsätt 1 tsk buljong, kokosmjölk, kikärtor och vatten. Koka 15 minuter, gör quesadillas (nedan) under tiden. Mixa soppan, lägg i purjolök och smaka av med mer buljong, pressad lime och salt. Servera med nötter och bröd. Späd soppan med vatten om du tycker att den är för tjock.

 

Quesadillas

1 pkt tortillas

150 g lagrad hårdost, riven

Hetta upp en stekpanna, häll i olja och he i ett bröd, på med ost och ett bröd till. Stek tills osten börjar smälta, vänd och låt bröden få gyllene färg på bägge sidor. Skär eller klipp i snibbar.

Tips: he i det du hittar i kylskåpet, en skiva pålägg, inlagda jalapenos, oliver kanske?