Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Hälsokrubb  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Snabblagat  Söndagsbaka  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Glutenfria Biscotti med citron & kardemumma

Idag bakar jag glutenfritt härhemma i köket. Det blev ett gäng ekologiska mandelskorpor och ett gäng hasselnötsskorpor med choklad. De blev riktigt goda! Min avsikt var att baka några lite ”nyttigare” mellisskorpor utan vetemjöl men jag kan tänka mig de här när som helst med en kopp starkt kaffe eller som knaprigt tillbehör till en dessert, kanske en chokladmousse.

bild

 

Först testade jag att göra helt osötade skorpor, det gick bara bra, men kanske lite för häftigt om man är ovan, så jag la till lite socker. 1 msk räckte mer än väl för mig, vet man om att man är förtjust i sötare saker tar man mer. Skorporna som helt saknade tillsatt socker (förutom det som är i fikonen osv) blev jättegoda till mellis eller afternoon tea, serverade med färskost eller smör och ost. Har du förresten testat vispa färskost och grädde och smaksätta med tex citron eller riven ost? Om inte: gör det. Ca 1 dl grädde till 200 g färskost. Det blir en härligt fluffig kräm.

 

Här är första utkastet på receptet, det funkade som sagt väldigt bra, men jag ska baka det ett par gånger till ändå bara för att testa. Har du förslag på förändringar? tjoa till!

Biscotti med citron & kardemumma Glutenfria, 12 st
2 dl mandelmjöl
1 dl hel mandel
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk råsocker
0,5 dl russin/hackad torkad frukt/hackad choklad
0,5 tsk kardemumma, mortlad
0,5 ekologisk citron, skalet rivet
1 ägg
1 msk yoghurt
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda de torra ingredienserna, rör ner ägg och yoghurt. Forma till en längd, 2-3 cm tjock, lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen tills den fått lite färg ca 15 minuter. Ta ut och skär i snittar 1-2 cm breda med vass kniv. Lägg med ena snittsidan uppåt och låt dem torka ca 30 minuter i ugnen på 100 grader.

Nu skiner solen, bästa att hoppa ut en sväng.

Ha en fin dag!