Äggfritt  Bekvämimpa  Bjudmat  Desserter  Fika  Frukost  Glutenfritt  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Mellis  Recept  Snabblagat  Sylta och safta  Tips  Vegetariskt 

Bästa efterrätten

Har ni tänkt på att när man utgår från bra råvaror behöver man inte krångla till det. Man kan låta råvaran tala för sig själv. Enkelhet kan vara det svåraste, samtidigt det enklaste. Det handlar om att våga stå där med sina 2-3 ingredienser, ganska naket, men fullkomligt tillräckligt för vad våra mänskliga sinnen kan ta till sig. Låta dem ta plats.

 

semlor-21

Jag älskar bär och hittade ett paket norrbottniska hjortron i frysen som jag tinade upp över natten i kylen. Kokade upp dem hastigt, rörde ner socker efter min smak och redde av med mormors specialknep: lite potatismjöl utrört i vatten. Tvärkoka upp. Det gör hela grejen. Det blir mer en dessert än ”bara” sylt.

 

Häll upp på burkar och servera med grädde eller tjock yoghurt. Glass går också bra. har ni förresten testat att röra ut vaniljsåspulver (kallrört) i yoghurt? Det är jättejättegott…

 

Ps.

Hjortronmylta är drömgott i frukostfil/yoghurt, jag brukar ha i lite vaniljpulver för extra lyxig smak.