Bjudmat  Bröd  Fika  Mat att förbereda  Mat för många  Recept  Tips 

Sportlovskrubb

Sportlovstider kan betyda mat för många och en viss infrastruktur för att få det att gå ihop. Mest gillar jag att laga utomhus av de ingredienser man har att tillgå.

S_Jonsson_Vaisa_apr13-336_CJUTSI_1500px

S_Jonsson_Vaisa_apr13-407_CJUTSI_1500px

S_Jonsson_Vaisa_apr13-416_CJUTSI_1500pxS_Jonsson_Vaisa_apr13-370_CJUTSI_1500px

Foto: Carl Johan Utsi

 

Men, ibland behöv man ju vara inomhus också. Då gillar jag storkok, antingen en matig soppa eller en härligt mustig chili. Fryser in i förväg och tar med. Sedan är det bara att värma.

http://www.svt.se/gokvall/recept/rod-linssoppa-med-chili-och-ingefara

 

Våran producent Anton tipsade om att göra två stora formar lasagne i förväg och bara värma. Det är då absolut ett säkert kort. Lite vitlöksbröd och en grönsallad till, så har du en riktig lyxmåltid.

http://www.svt.se/gokvall/recept/dromgod-enkel-lasagne

Ett snabbt bröd är alltid bra, går jättefint att frysa in.

http://www.svt.se/gokvall/recept/saftigt-ost-och-olivbrod

Och scones, för lyxiga frukostar, matsäck eller kvällsfika 🙂

 http://www.svt.se/gokvall/recept/saftiga-morotsscones-med-kanel-och-ingefara

 

Scones-1595

 

Har du förresten testat succéreceptet Pulled pork, en riktig favvo, serveras med fördel på plockvis, tänk tacobuffé med hackade grönsaker, röd lök, riven ost, guacamole.
Jag brukar koka en stor älgchiligryta också i god tid och frysa in och servera med tacotillbehör, gräddfil, grönsaker, nachos, riven ost och guacamole. Testa det, det kommer bli poppis!
Älgchili på riktigt, 10 port
2 kg grytbitar av älg
1 kg gul lök, grovt hackad
1 chipotle+1 anchochili urkärnade och hackade
½ dl tomatpuré
4 vitlöksklyftor
1 kg hela tomater (burk)
1 l öl (eller buljong om du vill)
ca 1 l buljong (kött- mörk ox- eller hönsbuljong)
1-2 msk spiskummin
2-3 tsk kanel
1-2 msk oregano
några rutor mörk choklad
salt, olja till bryning
Bryn grytbitar, lök, chili och tomatpuré i olja. Häll på tomater, vitlök, öl och buljong så att det täcker. Brässera i ugn eller på plattan tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder. Smaka av med kryddor, choklad och salt.
En annan god rätt är Porterkött!
Vad lagar du till sportlovet?
Imorgon tänkte jag tipsa om en rekordsnabb rätt, alltid bra att ha som back up.