Bakat  Bjudmat  Fika  Lyxmat  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Tips  Vegetariskt 

Semlor med citronfyllning

Här kommer det utlovade receptet på de salta semlorna. De är lite kontroversiella, om man hellre vill ha vanliga semlor rekommenderar jag de här recepten

Roys supersemlor med fördeg och extra allt!

 http://www.svt.se/gokvall/recept/roys-cupcakesemlor

Eller

Mina prinsessemlor med hjärtan och marsipanros

https://blogg.svt.se/susanne/2014/02/prinsessan-semlan/

12022013-Semlor-3

 

Men tillbaka till de salta!

Basen är en pâte a choux, eller branddeg som det heter på svenska. I köket säger vi pâte a choux, så jag använder det franska namnet. Det är en blandning mellan deg och smet kan man säga. Först kokar man upp vatten, fett och ett uns socker, sedan rör man ner mjöl så det blir en tjock degklump. Sedan rör man ner ägg. Snabblagat OCH retro!

 

Såhär gjorde jag. Steg för steg:

27022014-pateachoux-2

Jag testade ett grundrecept från boken Försök i kök, en klassiker! Har lagt till en gnutta extra mjöl och chilipulver bara.

Du behöver:

1,5 dl vatten

1 nypa chilipulver

1 tsk socker

75 g smör

80 g vetemjöl

2 ägg

Koka upp vatten, chili, smör och socker.

27022014-pateachoux-3

Dra pannan från spisen och vispa ner mjölet. I vissa recept gör man detta på spisen, jag brukar göra det 🙂

MEN det är viktigt att inte det blir för varmt och att det inte kokar länge för då ändras proportionerna. Rör tills smeten släpper kanterna. Om smeten spricker, så prova att tillsätta lite vatten.

27022014-pateachoux-427022014-pateachoux-5Låter svalna något, byter redskap till träslev och rör ner 2 uppvispade ägg, lite eftersom, i ca 5 omgångar. Rör 5-10 minuter.

27022014-pateachoux-7

Slät fin deg, ner i spritspåse (om du vill, man kan klicka ut också).

27022014-pateachoux-9

Spritsa fina pluppar!

27022014-pateachoux-1227022014-pateachoux-13

Grädda 25-30 minuter på 200 grader. Mycket viktigt att INTE öppna ugnsluckan före de är klara.

27022014-pateachoux-21semlor-7

Luftiga, fina puffar klara!

Skär av litet lock och fyll med vad du gillar.

semlor-25

Jag tog lite grillade, torkade tomater, rostad mandel, lagrad ost och rucola. Hackade ihop.

semlor-26

Och vispade upp 200 g naturell färskost med 1 dl vispgrädde. Smaksatte med rivet skal från en ekologisk citron och salt.

semlor-28semlor-31

Sedan är det bara att fylla och njuta!

semlor-63

Pudra på lite mjöl om du vill fixa slutlooken 😉

semlor-66

De här passar utmärkt att servera som tilltugg, aptitretare, plockmat eller på buffé hela året!