Äggfritt  Bakat  Bjudmat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Hälsokrubb  Mellis  Okategoriserade  Recept  Snabblagat  Tips  Vegetariskt 

Recept Hälsokrubb

Här kommer alla recept från ikväll!

Raw chokladbollar, 30 st

2 msk chiafrön

1 tsk hel kardemumma

1 1/2 dl mandel

15 urkärnade dadlar (färska eller blötlagda i vatten/juice)

1/2 dl starkt kaffe

1/2 dl kokosmjöl

1/2 dl kakao+1 dl kakao till rullning

1/2 tsk salt

1 nypa vaniljpulver

2 msk kokosfett

1/2 dl kakaonibs

Mortla chiafrön och kardemumma. Mixa ihop med mandel. Häll över i en skål. Mixa dadlar och kaffe. Tillsätt samtliga ingredienser utom kakaonibs och mixa till en slät smet. Rör ner kakaonibs. Om smeten blir för hård späd med kaffe, för lös tillsätt mer kokosmjöl. Forma till bollar och rulla i kakao.

 

Blåbärsbollar raw, 50 st

2 msk chiafrön

1 1/2 dl mandel

20 urkärnade dadlar (färska eller blötlagda i vatten/juice)

1/2 dl äppeljuice

1 tsk vaniljpulver

2 msk lingonpulver

1 citron, det gula av skalet rivet samt pressad

1 msk kokosfett

3/4 dl kokosmjöl

1/2 tsk salt

2 msk riven ingefära

1 dl torkade blåbär

2 dl kokos

Mortla chiafrön. Mixa ihop med mandel. Häll över i en skål. Mixa dadlar och juice hyfsat slätt. Tillsätt samtliga ingredienser utom blåbär, mixa till en slät smet. Rör ner blåbär. Om smeten blir för hård späd med juice eller vatten, för lös tillsätt mer kokosmjöl. Forma till små bollar och rulla i kokos.

 

Sofias sportdryck

 http://www.svt.se/gokvall/recept/kraft-sportdryck-du-gor-sjalv

Müslibitar

3 dl havregryn

1 dl krossade linfrön

2 dl mortlade blandade nötter/mandel

1 dl pumpakärnor

2 dl torkad frukt, hackad

1 citron, det gula av skalet rivet

2 tsk kanel

1 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

1-2 msk honung

1 dl kvarg

2 dl finriven frukt eller fruktkött från juicepressen

2 msk kokosfett

Sätt ugnen på 120 grader. Blanda samtliga ingredienser. Korrigera konsistensen om det behövs, för torr: tillsätt mer kesella, för lös: tillsätt mer havregryn. Baka ut till små avlånga kakor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och har torkat, cirka 1 timme och 10 minuter.

 

KRAFT! Sportdryck du gör själv

1 l vatten

1 dl energipulver (finns på apoteket)

2 msk druvsocker (finns i livsmedelsbutiker)

1-2 msk pressad citron eller annan citrusfrukt

1 krm salt

Blanda samtliga ingredienser.

 

Fruktig dinkelsallad med blåbärskvarg, 1 port

1 port kokt, hel dinkel (koka enligt anvisningarna på förpackningen)

1 dl blandad frukt tex mango, granatäppelkärnor, äpple, hackad eller riven

1 msk russin eller torkade blåbär

1 dl frysta blåbär

2 dl kvarg

pressad citron, riven ingefära och vaniljpulver efter egen smak

ett par nötter eller mandel till topping, hackade

 

Blanda dinkel, frukt och russin, smaka av med citron och ingefära. Mixa ihop blåbär och kvarg, smaka av med vanilj.

Toppa salladen med blåbärskvarg och nötter.

 

Supersmoothie, 2 glas

2 dl yoghurt eller kesella

2 dl mjölk eller juice

2 dl fryst frukt i bitar eller bär (mango, blåbär, svenska hallon)

1 banan, i bitar

3 cm färsk ingefära, riven

1 ägg

1 msk linfröolja

Mixa samtliga ingredienser i blender eller med stavmixer till slät, skummig konsistens. Häll upp i glas och garnera med färsk frukt eller pudra på lite kanel.

 

Tips:

Mjölk och yoghurt går att byta ut mot samma mängd mjölk/yoghurtliknande produkt av soja, kokos, havre eller mandel. Ibland byter jag ut mjölken mot nypressad äppeljuice.

 

Du kan även mixa ner 1 dl havregryn eller 2 msk chiafrön för en matigare smoothie. Eller, om du vill öka energiinnehållet: mixa ner lite jordnötssmör eller nötter.

 

Om bananerna håller på att bli dåliga, frys in dem och använd i smoothie.

 

 

Laxmacka med avokado, 1 st

1 grovt portionsbröd

2 msk färskost eller keso

1 avokado, skivad

1 tsk pressad citron

3 skivor gravad lax

blandade, färska grönsaker som groddar, paprika och rucola

Dela och skiva avokado, pressa på citron. Bred färskost på brödet. Lägg på avokado, lax och grönsaker.

 

Ingefärshommos, 6 port

1 ½ dl kikärtor, kokta och sköljda

1 vitlöksklyfta

½ dl tahini (sesampasta)

½ dl pressad citron

1 dl vatten

2 tsk salt

3 msk olivolja

sumak (valfritt)

riven ingefära (valfritt)

 

Mixa samtliga ingredienser utom sumac och olja i 10 minuter matberedare. Ställ i kyl. Vid servering, gör en grop i röran med baksidan av en sked och ringla olja över. Strö på sumak.