Äggfritt  Bakat  Bjudmat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Hälsokrubb  Mellis  Okategoriserade  Recept  Tips  Vegetariskt 

raw food bollar

Hej!

Här kommer receptet på bollarna, hoppas ni gillar dem lika mycket som vi gör!

Jag har använt mandel, men det går lika bra med nötter, eller om man är allergisk, solroskärnor, melonkärnor, pumpafrön eller dylikt. Testa dig fram till din favorit.

09022014-namnlöst-4

Raw chokladbollar, 30 st

2 msk chiafrön

1 tsk hel kardemumma

1 1/2 dl mandel

15 urkärnade dadlar (färska eller blötlagda i vatten/juice)

1/2 dl starkt kaffe

1/2 dl kokosmjöl

1/2 dl kakao+1 dl kakao till rullning

1 nypa vaniljpulver

2 msk kokosfett

1/2 tsk salt

1/2 dl kakaonibs

 

Mortla chiafrön och kardemumma. Mixa ihop med mandel. Häll över i en skål. Mixa dadlar och kaffe. Tillsätt samtliga ingredienser utom kakaonibs och mixa till en slät smet. Rör ner kakaonibs. Om smeten blir för hård späd med kaffe, för lös tillsätt mer kokosmjöl. Forma till bollar och rulla i kakao. Förvara i kyl eller frys.

 

Blåbärsbollar raw, 50 st

2 msk chiafrön

1 1/2 dl mandel

20 urkärnade dadlar (färska eller blötlagda i vatten/juice)

1/2 dl äppeljuice

1 tsk vaniljpulver

2 msk lingonpulver

1 citron, det gula av skalet rivet samt pressad

1 msk kokosfett

3/4 dl kokosmjöl

1/2 tsk salt

2 msk riven ingefära

1 dl torkade blåbär

2 dl kokos till rullning

Mortla chiafrön. Mixa ihop med mandel. Häll över i en skål. Mixa dadlar och juice hyfsat slätt. Tillsätt samtliga ingredienser utom blåbär, mixa till en slät smet. Rör ner blåbär. Om smeten blir för hård späd med juice eller vatten, för lös tillsätt mer kokosmjöl. Forma till små bollar och rulla i kokos. Förvara i kyl eller frys.

 

Missa inte heller de hära heller, energy bars/ müslibitar. SÅ knapriga och goda!

Perfekt att ha med i backen på sportlovet. Eller i handväskan vid blodsockerfall läs matilska.

10022014-nötter-35

Müslibitar
3 dl havregryn
1 dl krossade linfrön
2 dl blandade nötter/mandel, hackade
1 dl pumpakärnor
2 dl torkad frukt, hackad
1 citron, det gula av skalet rivet
2 tsk kanel
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
1-2 msk honung
1-1 1/2 dl kvarg
2 dl finriven frukt eller fruktkött från juicepressen
1 morot, finriven
2 msk kokosfett
Sätt ugnen på 120 grader. Blanda samtliga ingredienser. Korrigera konsistensen om det behövs, för torr: tillsätt mer kesella eller ta i lite pressad citron, för lös: tillsätt mer havregryn. Baka ut till små runda eller avlånga kakor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och har torkat, cirka 1 timme och 10 minuter.