Äggfritt  Bjudmat  Frukost  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Mellis  Recept  Rester  Snabblagat  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagsmat  Vegetariskt 

På trend: Gröt

Ibland gör jag trendspaningar åt olika företag. Den här gången gör jag den från matmässan för er, få se om ni får pepp. Pytsar ut det lite eftersom. En av trenderna vi sett ett bra tag har med hälsa att göra. Närmare bestämt frukost. Fast gröt kan vara så mycket annat än frukost. Hos mig funkar det dygnet runt. Det finns alltid ingredienser hemma för en gröt. Oftast baseras den på havregryn, men jag gillar även grahamsgryn. Och polenta dvs majs. Åh det finns så många. Blåbärsgröt, klappgröt, risgrynsgröt… En favvo till är gröt på hälften havre och hälften rostad kokos. Och kallrörd blåbärsgröt/kräm på chiafrön med mandelgrädde.

 http://www.svt.se/gokvall/recept/kallrord-blabarskram-med-chia-och-mandel

Jag älskar att piffa gröten med olika kryddor, mest kanel, vanilj och nymalen kardemumma. Ibland har jag i torkad eller färsk, riven frukt också. Och fröer, så härligt att toppa gröten med pumpakärnor eller nötter/mandel. På tal om topping är en favorit färska/frysta bär och frukt. Och en liiiten gnutta honung.

Tänk er en nykokt äppelgröt med kanel, vanilj, honung & hackad mandel…

 

10022014-nötter-3

Gröt är kul, just för enkelheten och att den är lätt att variera. Extremt prisvärt också. Och blr det rester kan man baka bröd på det! Det gör brödet extra saftigt.

Ibland har jag med det på jobbet, kokar i micron. Jag har inte mjölk till, jag kör te eller vatten istället på sidan om.

Vet int varför, jag tycker bara det är godare så.

Vilken är din grötfavorit?