Bjudmat  Frukost  Okategoriserade  Sylta och safta  Tips  Vardagslyx  Vegetariskt 

Perfekta pomeranser

Lyckan av att hitta perfekta pomeranser igår på mataffären. Har ni smakat pomerans? Det är en egensinnig citrusfrukt, bitter och kryddig. Kanske inte charmerande vid första mötet, den är omöjlig att äta som den är men fullständigt ljuvlig i marmelad. Och sedan är man fast.

De här jag hittade är ekologiska, bra pris för de är i sin bästa säsong just nu, spänstiga och fina. Dessutom investerade jag i ett par Italienska blodapelsiner och ett par citroner. Dessa utmärkta råvaror ska under helgen förvandlas till marmelad. Älskar hemkokt marmelad. Då kan jag själv bestämma hur mycket socker det ska vara i, kvalitén på råvarorna och dessutom sprider marmeladkok en sorts kärleksfull atmosfär i hemmet. Lite som snittblommor. Liv. Antar jag.

sjön-2165Citrus

Marmeladprojektet började i december, då jag kokade citronmarmelad. Jag skulle testa ett nytt recept.

Umia-Personal-2013-8203-1200pxl

Foto: Andreas Nilsson

Lustigt nog så blev det så att citronmarmeladen aldrig stelnade. Min kollega råkade komma förbi prick då och hann fånga den på bild när jag just försökt återuppliva den genom att tillsätta rivna morötter och lite mer socker. Då stelnade den. Eftersom projektet var misslyckat sparade jag inte receptet, men hällde upp marmeladen på burkar. När jag sedan testade den så smakade den fantastiskt. Syrligt och sött med finfina citron- och vaniljtoner, dessutom blev den snyggt orange. Ska försöka komma ihåg vad jag gjorde den där dagen bara… De var citron, Tahitivanilj, socker och morötter.

 

Det är med matlagning som med allt i livet. Det blir int alltid som man tänkt sig. Ibland blir det 100 gånger bättre!