Bekvämimpa  Bjudmat  Här är ditt kylskåp Susanne  Matlådor  Recept  Rester  Sallad  Snabblagat  Soppa  Tips  Tisdagsmiddag på 15 minuter!  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Billiga veckan

Går det att laga mat som är god, vardagssnabb och dessutom prisvärd?

Ibland tror man ju att det är helt omöjligt, men det är det inte.

Här kommer din guide till en latsmart veckomatsedel. Jag vet, det hörs sexigt så det förslår. Men i vardagsstressen så vinner praktiskt och enkelt. Maten är säsongsanpassad och jag har lagt in en guldkant lite här och där till oss. Sedan kan man ju göra något roligt för alla pengar man sparar genom att laga sin egen mat. Såhär efter alla helger är det ofta kanonpris på skinka, ostar, korvar och lax. Passa på att frysa in och spara de här recepten, de har blivit favoriter härhemma. Lite best of kan man säga.

 

Måndag:
Vegetarisk måndag med supergod, enkel soppa.
Tips
Fixa samtidigt en sallad som räcker hela veckan.
Tisdag:
Korvstroganoff
koka ris så att det räcker till torsdag också.
Onsdag:
Lyxpasta allt i ett, 4 port
4 port pasta, valfri sort
2 dl crème fraiche
200 g kokt eller rökt skinka, hackad (har du rester av julskinka passar det perfekt!)
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl ost, riven
1 röd lök, hackad
salt, svartpeppar
Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen knappt färdig i saltat vatten. Häll av och spara 2 dl av kokvattnet. Blanda pasta och crème fraîche i kastrullen, rör om, späd med kokvatten till lagom konsistens. Tillsätt resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Torsdag:
Fried rice, 4 port
Det här är en perfekt resträtt. Använd upp alla snuttar ur kylen och smaka av med till exempel oystersås, ketjap manis (söt soja) eller sweet chili efter egen smak och vad som finns hemma. Asiatisk pytt i panna.
200 g valfritt protein som bönor, korv, skinka, kyckling, bacon el dyl i bitar
800 g blandade grönsaker i bitar
1 röd lök, strimlad
2 tsk sambal oelek
4 port kokt, kallt ris
2 ägg
1 msk valfri smaksättare tex. oystersås, eller ketjap manis eller sweet chilisås/chilisås
rapsolja till stekning, salt
Woka din valda proteinkälla, grönsaker och lök hastigt i olja. Använder du kyckling eller griskött måste det bli genomstekt, då startar du med det i pannan och tillsätter grönsakerna efter ett tag. Tillsätt ris, låt det bli varmt. Knäck i äggen, smaka av med valfri smaksättare och salt. Servera när äggen stelnat något.
Tips: toppa med salta jordnötter eller mandel.
Fredag:
Palsternacksspytt med lax & citronkräm, 4 port
2 dl crème fraiche
1 citron, det gula av skalet rivet samt pressad
1 kg palsternacka, i bitar
1 påse färsk spenat
300 g kallrökt lax, skivad
salt, vitpeppar
matolja till stekning
Gör citronkräm: Blanda crème fraiche och rivet citronskal, smaka av med salt och peppar. Ställ i kyl. Stek palsternacka i olja tills den mjuknar. Vänd ner spenat, pressa på citron, salta och peppra. Toppa med lax. Servera med citronkräm.